Za studentski standard

Riječki studenti spremaju prosvjed: Nemamo ni tople vode u domovima, a poskupljuju nam smještaj’

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinRIJEKA Riječki studenti spremaju prosvjed nezadovoljni nepravilnosti u radu Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci. U petak, 14. lipnja, u 11.55 sati ispred Studentskog centra na Kampusu Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci organizira javno okupljanje pod nazivom ‘Riječki studenti za studentski standard’.


Studentski zbor u obavijesti navodi što zamjeraju Studentskom centru, što uključuje, kažu, nenamjensku upotrebu sredstava dobivenih od studentskog rada i uporno odbijanje njhovog ulaganja u studentski standard prema stvarnim potrebama studenata, kako to predviđaju zakonski propisi. 


Zamjeraju i izostanak ulaganja u postojeće studentske kapacitete. Posljedica toga su, ističu, situacije neprimjerene 21. stoljeću, kao što su nedostatak tople vode u domovima, nemogućnost pristupa internetu i manjak prostorija za učenje studenata.
Ne slažu se ni s prebacivanjem troškova poslovanja na studente podizanjem cijene smještaja u studentskim domovima. Upozoravaju i na netransparentno poslovanje usprkos upozorenjima studentskih predstavnika u Upravnom vijeću.


Studentski centar optužuju i za nepoštivanje odluke Senata Sveučilišta u Rijeci o potrebi planiranja provedbe izgradnje Paviljona 3, namijenjenog prvenstveno smještaju studenata slabijeg socioekonomskog statusa.


– Osnovni cilj okupljanja jest ukazati na potrebu i nužnost izgradnje Paviljona 3 koji bi olakšao trenutačno lošu situaciju sa studentskim smještajem, a prvenstveno bi bio namijenjen studentima slabijeg socioekonomskog statusa, koji nisu u mogućnosti financirati sve više troškove komercijalnog najma stanova u Rijeci, ističu u Studentskom zboru.