Simulirano suđenje

Riječki studenti prava izborili finale prestižnog natjecanja u Oxfordu

Jakov Kršovnik

Mentor Matija Miloš i studenti Martina Tičić, Romana Crgol i Toni Pelić / Foto: S. DRECHSLER

Mentor Matija Miloš i studenti Martina Tičić, Romana Crgol i Toni Pelić / Foto: S. DRECHSLER

Na natjecanju »Moot court« u Budimpešti podnesci Riječana su, između deset timova, rangirani kao drugi najbolji. Kvalitetnom argumentacijom i nastupom izborili su polufinale, a zatim i finale, čime su se plasirali na svjetsku razinu natjecanja u OxforduRIJEKA – Drugo mjesto na regionalnoj razini natjecanja »Price Media Law Moot Court« u Budimpešti osvojili su studenti riječkog Pravnog fakulteta. Trenutačno su u sastavu Romana Crgol, Mihovil Miholić, Gorana Morić, Toni Pelić i Martina Tičić te smo s njima razgovarali na njihovu matičnom fakultetu. Pod mentorstvom poslijedoktoranda dr. sc. Matije Miloša, ovim su uspjehom izborili odlazak na međunarodno finale u Oxfordu koje će se održati krajem ožujka.


Također, Mihovil Miholić dobio je nagradu za najboljeg govornika, dok su njihovi podnesci proglašeni kao drugi najbolji. Svojim su se izvrsnim rezultatom pridružili generacijama studenata Pravnog fakulteta koje već dugo zapaženo sudjeluju na natjecanjima »moot court« – obliku simuliranog suđenja na kojem prijavljeni timovi moraju pripremiti i predati podneske te obraniti vlastitu argumentaciju.


Tradicija sudjelovanja


– Do sad su riječki studenti najuspješniji bili na natjecanjima iz međunarodnog trgovačkog prava i arbitraže u Beču, pod mentorstvom profesorica dr. sc. Vesne Tomljenović te dr. sc. Ivane Kunde, na kojima su sudjelovali dvanaest godina za redom. Također, sudjeluju i na natjecanju međunarodnog prava Philip C. Jessup te regionalnom natjecanju iz Europske konvencije za ljudska prava. Naš fakultet ima jednu podužu tradiciju sudjelovanja na takvim natjecanjima i mnogi vrsni pravnici proizašli su iz njih. Uspjeh naših studenata nastavak je te dobre prakse, kazao je Miloš. Svi u sadašnjem sastavu tima studenti su pete godine, osim Tonija Pelića koji je trenutačno na trećoj godini te su nam pojasnili kako su se odlučili prijaviti.
– Željela sam nešto drugačije doživjeti. Puno sam učila, ali mi je nedostajala konkretna primjena stečenog znanja tako da mi je »moot court« djelovao kao zanimljivo i dobro iskustvo, rekla je Tičić, s čime su se složili i ostali. Nakon prijave na natjecanje, organizator timovima šalje predmet za koji se moraju pripremiti te napisati podneske. Svaki tim piše dva podneska: jedan za podnositelja zahtjeva ili tužitelja, a drugi je odgovor države na taj zahtjev. Same pripreme za natjecanje sastoje od tri glavne faze koje iziskuju mnogo rada i truda, a u njima im, uz mentora, pomaže docentica dr. sc. Petra Perišić. U prvoj fazi studenti istražuju i nadograđuju znanja koja su usvojili na fakultetu, a zatim počinju pisati podneske.


– Tada se redovito sastajemo i razgovaramo o napisanome. Podneske usavršamao u više verzija te ih zatim šaljemo organizatorima. Na natjecanju timovi moraju usmeno obraniti svoje argumente te biti uvjerljivi u izlaganju, za što se isto posebno pripremamo. Glavna metoda pripreme je rasprava te je važno da mentor bude jako angažiran, objašnjavaju.


Aktualne teme


– Dobili smo predmet koji se bavi govorom mržnje te problematikom privatnosti i anonimnosti na internetu, vrlo aktualnu temu. Između deset timova, naši su podnesci rangirani kao drugi najbolji te smo temeljem toga raspoređeni u odgovarajuću skupinu. U usmenom dijelu u Budimpešti parnice su simulirane kao u odvjetničkim serijama; jedna strana izlaže argumente, a druga strana odgovara, sve pred sudskim vijećem koje boduje sudionike, pojasnili su. Kvalitetnom argumentacijom i nastupom izborili su polufinale, a zatim i finale, čime su se plasirali na međunarodnu, tj. svjetsku razinu natjecanja koja će se održati u Oxfordu od 30. ožujka do 4. travnja. Pripreme su u punom jeku.


– Trenutačno dorađujemo naše izlaganje, zato što podnesci ostaju isti i na završnoj razini natjecanja. Četrdeset timova iz cijelog svijeta stići će u Englesku, a kako nas iskustvo uči, najopasnije su ekipe iz Indije i Singapura jer izvrsno govore engleski i imaju nastup koji dobro prolazi kod sudaca. »Moot court« u osnovi je oblikovan u Sjedinjenim Američkim Državama te ćemo morati malo promijeniti stil i pristup kako bismo se uklopili, ustvrdili su.


Podrška fakulteta


Fakultet je financirao odlazak u Budimpeštu, a uz sponzore, financirat će i odlazak u Oxford. Kao tim, dobili su na korištenje prostoriju opremljenu računalima u sklopu projekta »Providentia Studiorum Iuris« te pomoć pri nabavi literature potrebne za rad. Dakle, vrlo su zadovoljni osiguranim uvjetima. Na kraju smo se dotaknuli njihovih budućih planova te što im je sudjelovanje u »moot courtu« donijelo.


– Najznačajnije je što smo imali priliku naša znanja upotrijebiti u praksi. Također, intenzivan rad u grupi prilika je da usavršimo naše komunikacijske vještine i umijeće smirenog rješavanja problema, kazali su. Planovi nakon završetka fakulteta su im raznoliki. Romana Crgol već je poslala prijavu za magistarski studij u inozemstvu, a Martina Tičić bi željela položiti pravosudni ispit i ostati u Hrvatskoj. Mihovil Miholić rekao je da bi nakon završetka fakulteta volio pridonijeti radu Europske unije ili Vijeća Europe, Gorana Morić ističe da bi htjela profesionalno pridonijeti rješavanju problema klimatske krize, dok Toni Pelić želi detaljnije upoznati različita pravna područja, prije no što se odluči za ozbiljnije korake.


Erasmus i najbolji govornik


Dvoje članova tima, Gorana Morić i Mihovil Miholić, u ovom trenutku nalaze se u Norveškoj, u sklopu programa Erasmus, odakle su nam se i javili. Miholić je izjavio kako je veoma ponosan na nagradu te da mu je bilo drago što je, uslijed treme i pritiska, jasno prenio argumente sucima. Nagrada ga je motivirala da i privatno i poslovno samouvjerenije koristi svoj glas, kazao je. Morić je istaknula kako je »moot court« sveobuhvatno pravno istraživanje te jedinstvena prilika za stjecanje praktičnih iskustava, koja se učenjem ne mogu dobiti.