Drugi u Hrvatskoj

Riječki studenti medicine stjecat će znanja i vještine na revolucionarnom stolu “Anatomage”

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Vrijednost virtualnog disekcijskog stola "Anatomage" iznosi 100.000€Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci drugi su u Hrvatskoj koji će nova znanja i vještine stjecati na suvremenom virtualnom disekcijskom stolu “Anatomage” čija vrijednost iznosi 100 tisuća eura.


Riječ je o revolucionarnom digitalnom alatu koji će studentima olakšati učenje i ovladavanje znanjima iz anatomije, a stručnjacima omogućiti produbljivanje znanja i stjecanje novih vještina.


Poučavanje anatomije


Virtualnim disekcijskim stolom neće se zamijeniti poučavanje anatomije na pravim preparatima ljudskog tijela, već će se racionalizirati njihovo korištenje i trošenje, s ciljem što dugotrajnijeg očuvanja.

Naglašavajući da je Medicinski fakultet jedini u Hrvatskoj koji ima i ljudske preparate i “Anatomage” stol predstojnica Zavoda za anatomiju, izv. prof. dr. Tanja Ćelić, istaknula je da će to uvelike podignuti kvalitetu nastave.


– Za nabavku stola zaslužni su Sveučilište u Rijeci te naši sestrinski fakulteti, Fakultet zdravstvenih studija i Fakultet dentalne medicine, kao i naš fakultet.


Radi se o 3D virtualnom stolu koji je dizajniran kako bi studentima pružio interaktivno i dinamično iskustvo prilikom proučavanja ljudskog tijela.


Ova inovativna tehnologija omogućava studentima proučavanje složenosti građe ljudskog tijela do najsitnijih detalja, uključujući mikroskopsku građu tkiva, u digitalnom obliku, što pruža cijeli niz koristi.Omogućuje proučavanje ljudskog tijela iz različitih kutova, kroz virtualnu disekciju po slojevima i rezovima, čime se postiže dublje razumijevanje anatomskih struktura i njihovih međuodnosa.


U stolu je snimljeno pet tijela, detaljnim i tankim presjecima. Studenti se mogu stolom sami služiti, dobiti dojam prave disekcije tijela, ali i timskog rada.


Osim studentima stol će koristiti i specijalizantima za produbljivanje i usavršavanje znanja, pojasnila je izv. prof. dr. Ćelić.


Detaljan prikaz visoke rezolucije


“Anatomage” stol daje detaljan anatomski prikazi visoke rezolucije, koji omogućavaju studentima da vizualiziraju kompleksne strukture, a pruža i mogućnost simulacije kliničkih slučajeva, čime studenti vježbaju kliničko prosuđivanje i dijagnosticiranje te kirurške postupke u okruženju bez rizika.Stol će se koristiti u produbljivanju znanja stručnjaka, poput kirurga, radiologa i stomatologa kroz različite tečajeve te, za pripremu operativnih zahvata pomoću 3D modela, uz ostale mogućnosti.


Virtualni stol sadrži 1.500 kliničkih slučajeva, kao i testove za studente, a modeli ljudskog tijela u sučelju “Anatomagea”digitalno su rekonstruirane snimke humanih kadavera doniranih za znanost i učenje te omogućuju prikaz svih organskih sustava.Prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Senka Maćešić kazala je da je virtualni stol nabavljen sredstvima svih sastavnica te da se radi o velikoj investiciji koja unapređuje nastavu, dok je dekan, prof. dr. Goran Hauser napomenuo da je nastava uz znanstveni dio na Medicinskom fakultetu iznimno važna i da je to fokus uprave.


Prvo “d” u tituli


– Anatomija je prvo “d” u tituli jednog budućeg liječnika i jedan od najvažnijih zavoda na Medicinskom fakultetu. To je prvi kontakt s ljudskim tijelom, a “Anatomage” pruža mogućnost unaprjeđenja, jer možemo vidjeti odnose koji se na ljudskom prepartu ne mogu vidjeti.Kao kliničar sam posebno zadovoljan, jer virtualni stol nije vezan samo uz anatomiju nego i kliničke struke, jer specijalistima koji su svakodnevno upućeni na anatomiju njima su bitni slojevi i odnosi koji se ne mogu vidjeti na ljudskom preparatu.


“Anatomage” ima i mogućnost implementiranja radioloških materijala u sam stol i prikaza tih odnosa koji su bitni operateru kada krene u rad, zaključio je dekan.