Novi prihodi

Riječki studentski domovi po ljeti će biti – hosteli: Sveučilište kreće u komercijalizaciju smještaja

Ingrid Šestan Kučić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

U periodu od 16. srpnja do 31. kolovoza, kada u paviljonima ne borave studenti, smještajni kapaciteti će se iznajmljivati kao hostelski kapaciteti, a već imamo dogovoren smještaj 800 sudionika koji dolaze na Sportske igre mladih u srpnju, najavljuje ManestarRIJEKA – Od ove godine Studentski centar Rijeka započinje s komercijalizacijom studentskih smještajnih kapaciteta na Kampusu pa će tako prema najavama ravnatelja Gorana Manestra studentski paviljoni na Trsatu tijekom srpnja i kolovoza postati hosteli.


– S obzirom na to da je u studenom istekao petogodišnji uvjet EU-a prema kojem se studentski paviljoni, koji su građeni sredstvima Strukturnih fondova EU-a, nisu smjeli koristiti u komercijalne svrhe, od ove godine je to moguće. U periodu od 16. srpnja do 31. kolovoza, kada u paviljonima ne borave studenti, smještajni kapaciteti će se iznajmljivati kao hostelski kapaciteti, a već imamo dogovoren smještaj 800 sudionika koji dolaze na Sportske igre mladih u srpnju, najavljuje Manestar.


U tijeku su pregovori i za pružanje usluge smještaja za još neke sportske manifestacije čiji bi domaćin tijekom ljeta trebala biti Rijeka, a Manestar kaže da će se studentski smještajni kapaciteti na Kampusu prvenstveno nuditi velikim organiziranim skupinama koje dolaze u Rijeku.
– Ukoliko sve ne popunimo kroz smještaj velikih skupina, oglasit ćemo hostelsku ponudu i za pojedinačne dolaske, no ideja je da se Studentsko naselje »Ivan Goran Kovačić« tijekom ljeta koristi više za pojedinačne turističke dolaske, što je bio slučaj i do sada, dok se smještajnim kapacitetima u Kampusu želimo okrenuti više prema masovnim sportskim manifestacijama jer možemo ponuditi smještaj za veliki broj sudionika, objašnjava Manestar.


Takvoj inicijativi trebala bi pridonijeti i orijentacija Sveučilišta u Rijeci koje se želi profilirati kao sveučilište prijatelj sporta te postati vodeće sveučilište u praćenju potreba studenata i sveobuhvatnosti obrazovne i cjelovite brige za studente i djelatnike te je u tom kontekstu Senat usvojio i Smjernice za razvoj sporta na Sveučilištu u Rijeci 2022. – 2025. Jedan od ciljeva smjernica je proširenje sportsko-rekreativnih kapaciteta Sveučilišta, a već u ovoj godini trebala bi biti dostupna dva nova sportska terena na Kampusu. Riječ je o košarkaškom te cageball igralištu koji će biti smješteni na parceli iza Akademije primijenjenih umjetnosti.


Uz mogućnost komercijalizacije studentskih smještajnih kapaciteta na Kampusu, od ove godine više neće biti na snazi ni odredba da se najmanje polovina smještaja u objektima na Trsatu mora ustupiti studentima s lošim socioekonomskim statusom. Naime, u proteklih pet godina, od izgradnje paviljona, uvjet EU-a bio je da od ukupnog broja smještajnih kapaciteta obnovljenih ili izgrađenih sredstvima iz Strukturnih fondova EU-a, najmanje 50 posto treba namijeniti za studente čiji ukupni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 posto proračunske osnovice.