Novi prostor

Riječki Stribor postaje studentski klub Slatko i slano, evo što se ondje sve planira

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Sveučilište, Studentski centar i Sveučilišna knjižnica potpisali ugovor za novi studentski prostor u centru gradaIdućeg ljeta studenti Sveučilišta u Rijeci u samom će središtu Rijeke imati svoj klub, a kako je najavljeno na potpisivanju ugovora kojim se reguliraju odnosi između troje partnera – Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišne knjižnice Rijeka i Studentskog centra Rijeka – bit će to jedinstven studentski klub u Hrvatskoj.


Pod nazivom »Slatko & Slano« u nekadašnjem prostoru Dječjeg ogranka Stribor Gradske knjižnice Rijeka smjestit će se prostor studentskog okupljanja koji će biti otvoren i za sve građane.


Potpisanim ugovorom definirano je da će Studentski centar Rijeka preuzeti prostor nekadašnjeg »Stribora« i pretvoriti ga u Studentski klub s bistroom koji će imati i terasu, a novi studentski prostor bit će povezan i sa Sveučilišnom knjižnicom.
Cilj je omogućiti studentima i cjelokupnoj akademskoj zajednici kvalitetan i lako dostupan prostor za druženje i rad u samom centru Rijeke, ali i otvoriti pristup svim zainteresiranim građanima te time potaknuti interakciju akademske zajednice i opće populacije.


»Slatko & Slano« će se koristiti i kao prostor za razne kulturne i znanstvene skupove. Navodeći da se radi o projektu od interesa za sveučilišnu zajednicu, osobito za studente, koji će dobiti prostor za zajednički rad, druženje, sastanke i razna događanja rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da će se u prostor uložiti 2,5 milijuna kuna.


Foto Mateo Levak


– Nakon što je »Stribor« preselio u Dječju kuću, odlučili smo ovaj prostor u Sveučilišnoj knjižnici pretvoriti u Studentski klub, ali i učiniti iskorak prema građanima Rijeke. Ovdje će studenti moći čitati, ručati, popiti piće, a ugostiteljski će objekt biti otvoren i za druge goste.


Cijela inicijativa dio je nasljeđa EPK-a, gdje je »Slatko & Slano« bio jedan od pravaca, koji je vodilo Sveučilište i iz kojeg se izrodio Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab.


Pri uređenju prostora slijedit će se estetika promovirana kroz EPK i kroz knjigu »Fiume Fantastika«, najavila je rektorica.


Ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka, Lea Lazzarich, za novi je multifunkcionalan prostor kazala da će oplemeniti centar Rijeke istaknuvši da se radi o prvom hrvatskom sveučilištu koje pokreće takav koncept, dok je ravnatelj Studentskog centra, Dinko Jurjević, istaknuo da je Studentski centar oduvijek želio imati jedan prostor u centru grada te da se s novim projektom nastavlja rad na podizanju studentskog standarda.


Idejni začetnik projekta je dekan Pomorskog fakulteta, koji obnaša i funkciju predsjednika Upravnog vijeća Studentskog centra Rijeka te pomoćnika rektorice za investicije i razvoj, prof. dr. Alen Jugović.


– Koncept će biti drukčiji od Restorana »Index«, gdje studenti objeduju i odu. Ovdje će moći provoditi dio svojeg slobodnog vremena, družiti se, ispijati kave i uživati u svojim studentskim danima.


Nadamo se da će ovaj objekt Studentskom centru donositi i sredstva koja ćemo dalje moći ulagati u podizanje standarda naših studenata, kazao je prof. dr. Jugović.


Studenti će u novom prostoru moći koristiti X-icu, a predsjednica Upravnog vijeća Sveučilišne knjižnice Rijeka i pomoćnica rektorice za institucijske kapacitete i politike prof. dr. Sanja Barić, koja je bila zadužena za pravna pitanja vezna uz reguliranje odnosa i vlasništva, zahvalila se Gradu Rijeci koji je zaslužan za preseljenje »Stribora«, ali i omogućavanje terase za budući studentski klub.