Ubojstvo Blaženke Poplašen

Riječki socijalni radnici prisjetili se ubijene kolegice: “Ne smije biti samo još jedna u nizu”

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Dosta je bilo floskula i prebacivanja odgovornosti na djelatnike! Tužno je to reći, ali sustav funkcionira nevjerojatno dobro obzirom na ograničenost svih resursa i kapaciteta, poručujuUdruga socijalnih radnika Rijeka obratila se javnosti u povodu obljetnice smrti njihove kolegice Blaženke Poplašen. Prošlo je godinu dana od njezina ubojstva, koje je počinio korisnik kojem je bila skrbnica po službenoj dužnosti u prostorijama Centra za socijalnu skrb Đakovo. Od posljedica ranjavanja naknadno je preminuo još jedan kolega, pravnik Ivan Pavić.


“Taj događaj duboko je potresao čitavu struku i izazvao u nama strah i osjećaj nesigurnosti, kao nikada dotad. Podsvjesno znamo da smo u svojevrsnoj opasnosti svaki dan, no potiskujemo to kako bismo mogli svakodnevno funkcionirati i obavljati svoj posao. No, ovakvi događaji izvuku na površinu sve zatomljeno.


Naknadno je postignuto da socijalni radnici i drugi stručni djelatnici sustava socijalne skrbi dobiju status službene osobe, što smatramo jednim od značajnih koraka. Ipak, potrebno je ukazati na to da je poboljšanje razine fizičke zaštite i lakše procesuiranje počinjenih napada „gašenje požara“.
Time se ne rješavaju pravi uzroci. Sustav socijalne skrbi u svakom smislu je na margini društva i izvan fokusa interesa onih koji donose odluke. I zaposlenici i korisnici tog sustava konstantno su i kontinuirano zanemarivani, što dovodi do objektivnog nezadovoljstva svih uključenih.


Neophodno je poduzimanje (brojnih) konkretnih koraka za unapređivanje kako samog sustava, tako i suradnje s drugim sustavima. Dosta je bilo floskula i prebacivanja odgovornosti na djelatnike! Tužno je to reći, ali sustav funkcionira nevjerojatno dobro obzirom na ograničenost svih resursa i kapaciteta.


Ovim priopćenjem apeliramo na sve odgovorne kako naša kolegica ne bi bila samo „još jedna u nizu“ koja je na najtragičniji način snosila posljedice dugogodišnjeg i kontinuiranog zapostavljanja sustava koji je neophodan za najrizičnije kategorije našeg društva, čiji broj sve više raste”, poručili su iz Udruge socijalnih radnika Rijeka.