Freediving World Cup

Riječki ronioci oborili rekorde: Vitomir Maričić i Petar Klovar briljirali u Egiptu

Slavica Mrkić Modrić

Vitomir Maričić i Petar Klovar na pobjedničkom postolju / Fotografije Andrea Zuccari

Vitomir Maričić i Petar Klovar na pobjedničkom postolju / Fotografije Andrea Zuccari

Riječki ronioci iz Egipta su se vratili s vrlo dobrim rezultatima. Petar Klovar popravio je svoj nacionalni rekord u disciplini Free immersion (FIM), a Vitomir Maričić svoja dva - u ronjenju s perajama i bez njihMuški dio AIDA Hrvatska ronilačke reprezentacije vratio se s priprema u Egiptu, gdje su na natjecanju Freediving World Cup u Sharm El-Sheikhu završili ciklus priprema odličnim rezultatima.


Riječani Petar Klovar i Vitomir Maričić mogu biti itekako zadovoljni s postignutim rezultatima. Naime, obojica su srušila svoje dosadašnje rekorde i ostvarila izuzetno dobar plasman u natjecanju.


No idemo redom – prvog dana natjecanja Petar Klovar zaronio je 111 metara duboko u disciplini Free immersion (FIM), povlačeći se po konopu, čime je bio ukupno uvjerljivo prvi u poretku u toj disciplini, ispred francuskog rekordera Thibaulta Guignesa.

Petar Klovar je na službenom treningu prije natjecanja popravio i svoj nacionalni rekord u istoj disciplini koji sad iznosi 114 metara.


Pripreme se isplatile


– Bilo mi je jako ugodno u toplim vodama Crvenog mora nakon zime provedene na Kvarneru, pripreme su se očito isplatile, osjećam da mogu i bolje i jedva čekam nove prilike. Iskustvo u Egiptu je posložilo puno stvari, sad samo da se još bolje automatiziraju kroz ljeto i očekujemo velike rezultate, kazao je Petar Klovar.Drugi dan natjecanja Vitomir Maričić ronio je u disciplini Constant weight with bi-fins (CWTB), dakle s dvije peraje, gdje je popravio svoj nacionalni rekord na 97 metara dubine te zauzeo ukupno četvrto mjesto u ovoj, možda najpopularnijoj disciplini, iza francuskog rekordera Abdelatifa, talijanskog rekordera Leucija i svjetskog rekordera Molchanova.Treći dan natjecanja Maričić je ronio u disciplini Constant weight without fins (CNF), disciplini gdje ronilac zaranja bez peraja, te je ponovo popravio svoj nacionalni rekord na 77 metara dubine i osvojio uvjerljivo prvo mjesto u ovoj disciplini ispred kanadskog rekordera Winrama i njemačkog rekordera Randiga.


U nove pobjede


– Ovo je prvi put da smo otišli na prave pripreme. Dosta smo uložili u to. Rad u Hrvatskoj, kao i tu u Egiptu, se svakako osjeti na rezultatu.Za mene je dvostruko uspješna ekspedicija i kao trenera i natjecatelja, tri nacionalna rekorda su odličan rezultat, a ono što me najviše veseli je da i Petar i ja osjećamo da to ide sigurno i bolje, trebamo samo naći vrijeme i financije za ovako kvalitetnije pripreme.


Imamo pred nama sad period za odmor i onda ulazak u novi ciklus koji ćemo odraditi u Hrvatskoj, gdje svakako nisu tako dobri uvjeti kao u Crvenom moru, ali zato je sve skupa izazovnije.Čeka nas nekoliko manjih natjecanja te veliko natjecanje Adriatic Depth Trophy na Krku početkom rujna koje će biti generalna proba za Svjetsko prvenstvo. Hvala svima koji su nas pratili, kazao je Vitomir Maričić.