Uspjeh Vijeća romske nacionalne manjine

Riječki Romi dobili prostor u Zanonovoj

Biljana Savić

Surija Mehmeti / Snimio Marko GRACIN

Surija Mehmeti / Snimio Marko GRACIN

Nakon pet godina Vijeće za Grad Rijeku uspjelo je ishoditi prostor koji smo trebali sačuvati dok smo ga imali u Ulici Blaža Polića. Romski narod nije imao gdje se obratiti, nije bilo javnog rada Vijeća, sve je to bilo nedostupno svim institucijama, pa i građanima, a pogotovo romskoj populaciji, kaže predsjednik VRNMGR-a Surija MehmetiRIJEKA  Uskoro će biti otvorene nove prostorije Vijeća romske nacionalne manjine za Grad Rijeku u Zanonovoj 1, a svečano otvorenje bit će 21. ovoga mjeseca u 13 sati.– Nakon pet godina Vijeće za Grad Rijeku uspjelo je ishoditi prostor koji smo trebali sačuvati dok smo ga imali u Ulici Blaža Polića. Romski narod nije imao gdje se obratiti, nije bilo javnog rada Vijeća, sve je to bilo nedostupno svim institucijama, pa i građanima, a pogotovo romskoj populaciji, kaže predsjednik VRNMGR-a Surija Mehmeti i ističe da je on uspio ukazati na propuste dosadašnjih predstavnika Roma i Grada Rijeke koji su trebali osigurati minimalne uvjete za rad Romskom vijeću, kao i ostalim nacionalnim manjinama, dakle prostor i ostali potrebni inventar za njihov pravni neprofitabilni rad koji obavljaju s velikom odgovornošću i bez naknade.


– Smatram da je zakonodavac napravio propust što nam nije dao za pravo na nekakvu simboličnu naknadu za rad našeg predstavnika, jer smo isto izabrani na izborima kao i gradski vijećnici koji imaju naknade za svoj rad, ali ništa manje važni nismo od njih u zakonu, isto odgovaramo za propuste i nepravilnosti, možda i više i brže nego gradski vijećnici.
Šteta je da mi predstavnici manjina imamo pravo predlagati, davati sugestije i primjedbe, ali nemamo pravo glasati i sudjelovati na sjednicama. Vijeća nacionalnih manjina financiraju se odlukom Gradskog vijeća, a ne prema godišnjim financijskim programima naših aktivnosti za cijelu godinu, i to smatram nepravednim i nerealnim jer ta sredstva su nedovoljna da bismo njegovali naš program i obavljali sve aktivnosti, kaže Mehmeti.– Ovim sredstvima ne možemo pokriti ni administrativnog radnika, ni tajnicu ili tajnika na pola radnog vremena, zar to nije tužno i sramotno, kaže Surija Mehmeti.