Gradsko vijeće

Riječki prirez smanjen 1%, Filipović obećao da pada na 10% do 2025.

Marinko Glavan

Marko Filipović / Foto Vedran Karuza

Marko Filipović / Foto Vedran Karuza

Nova stopa prireza od 14% bit će u primjeni od 1. siječnja iduće godineGradsko vijeće većinom je glasova prihvatilo prijedlog gradonačelnika Marka Filipovića o smanjenju stope prireza s 15 posto na 14 posto.


Nova stopa prireza bit će u primjeni od 1. siječnja iduće godine, a gradonačelnik je u uvodnom izlaganju najavio postupno smanjivanje prireza na 10 posto, do 2025. godine.


“Očekivali smo hrabriju odluku”


Josip Ostrogović je u ime kluba HDZ-a iskazao zadovoljstvo smanjenjem prireza.
– Ne tako davno imali smo lokalne izbore i prvi sam od kandidata rekao da ću smanjiti prirez s 15 na 10 posto, kroz četiri godine. Tada su se neki kandidati podsmjehivali, ali vidimo da je sada kopiran taj naš dio programa.


Tea Mičić Badurina kazala je da PGS podržava postupno rasterećenje, čime se omogućava da se proračunski korisnici prilagode i počnu drukčije ponašati.


Davor Štimac u ime kluba svoje Nezavisne liste istaknuo je kako je smanjenje prireza bilo i dio njegove kampanje.


– Ovdje se donosi populistička mjera smanjenja prireza za jedan posto, što će građaninu s prosječnom plaćom donijeti sedam i pol kuna mjesečno.


S druge strane, rastu cijene komunalnih usluga pa tih sedam i pol kuna neće značiti ništa. Ovom odlukom, osim ponekog naslova u medijima, nećemo dobiti ama baš ništa. Očekivali smo hrabriju odluku – kazao je.


Neki su bili protiv


– Problem je što ovo nije socijalna mjera, rekao je Mostov Aleksandar Milaković.


– Najmanje ili ništa dobit će oni s najmanjim plaćama. Nije niti razvojna, jer poduzetnicima je svejedno koliki dio od bruto plaća odlazi Gradu, a koliko radniku, kazao je.


Iva Davorija iz Možemo! rekla je da smanjenje prireza za jedan posto neće utjecati na ljude s niskim primanjima i visokim osobnim odbicima.


Vedran Vivoda (Akcija mladih) je kazao kako će podržati smanjenje prireza, ali je i podsjetio kako je Rijeka prije desetak godina imala prirez od svega 6,5 posto.