KRENULE ZABRANE

Riječki osnovci više neće moći koristiti mobitele ni za vrijeme odmora, uvode se nova pravila

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija / Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Ilustracija / Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Iako će masovna primjena novog pravila započeti tek od idućeg polugodišta, dio škola već je u cijelosti ili djelomično zabranio upotrebu mobitelaOd idućeg polugodišta u svim riječkim osnovnim školama vrijedit će isto pravilo prema kojem se mobiteli više neće moći koristiti za vrijeme odmora. Mobitelima na nastavi je već odavno »odzvonilo«, a prema novom jedinstvenom stavu riječkih ravnatelja, sada ih ista sudbina čeka i na odmorima između nastavnih sati.


Takav je stav usvojen na sastanku ravnatelja s predstavnicima Grada Rijeke, a jedina iznimka kada će se mobiteli moći koristiti u školama bit će u zdravstvene svrhe ili slične izvanredne situacije u kojima se učenik nađe. Sve od ulaska u školu pa do izlaska iz nje mobiteli se neće smjeti vaditi iz školskih torba te će im zvuk biti utišan.


Cyberbullying


Uporaba mobitela i pametnih satova propisane su Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, sadržane su i u Kućnom redu škola, a najavljena odluka isključivo ide u smjeru edukacije, prevencije, savjetovanja i uspostavljanja odnosa povjerenja svih dionika odgojno-obrazovnog procesa.
Ravnatelje i osnivača škola na zabranu korištenja mobitela i za vrijeme odmora ponukala je i zabrinjavajuća statistika o dugotrajnoj uporabi mobitela i izloženosti raznim sadržajima, a da bi nova odluka zaživjela u svakoj školi, mora proći Vijeće učenika, Vijeće roditelja, Učiteljsko vijeće te Školski odbor.


Iako je riječ o pravilu čija će masovna primjena započeti tek od idućeg polugodišta, dio škola već je u cijelosti ili pak djelomično zabranio upotrebu mobitela za vrijeme odmora. Tako učenici Osnovne škole Gornja Vežica od prošlog tjedna mobitel ne vade iz torbe, osim, kaže ravnateljica Bojana Matešin, u slučajevima kada im treba za obradu nastavnog sadržaja.– Mi smo se za to pravilo odlučili i prije nego što je postignut dogovor među svim ravnateljima, jer smo primijetili da je upotreba mobitela počela izmicati kontroli, koriste se svugdje i u svako doba, a primijetili smo i da ima sve više cyberbullyinga.


Odluka je razmatrana na svim razinama, od Vijeća učenika do Školskog odbora i svugdje je naišla na odobravanje. Od ulaska u školu do izlaska iz škole mobiteli se iz torbi ne vade. Ne smiju se imati po džepovima, a iznimka može biti upotreba mobitela u nastavne svrhe ili pak ukoliko se radi o djeci koja imaju neku bolest.


Kada smo raspravljali o zabrani korištenja mobitela u školi, usuglasili smo se da ne dolazi u obzir zabrana donošenja mobitela, jer ima djece koja su putnici ili imaju neku bolest. Ako neki učenik prekrši pravilo, mobitel mu se uzima i vraća na kraju dana uz razgovor, objašnjava Matešin.


Nema protivljenja


Dodajući da treba vremena da se učenici nauče na novo pravilo, ravnateljica ističe da je u prvih tjedan dana zabrana upotrebe mobitela dobro prihvaćena, a jedan od prvih vidljivih rezultata je veća graja za vrijeme odmora u školi.


– Sada za vrijeme odmora na hodnicima vlada malo veća galama nego prije, jer više pod odmorom ne gledaju u mobitel već međusobno komuniciraju, a tako treba i biti, ističe ravnateljica.


Na samoinicijativnu zabranu korištenja mobitela odlučila se i OŠ Kozala, a odluka, kaže ravnatelj Mladen Župan, još mora proći Školski odbor.– Pokrenuli smo tu priču prije sastanka ravnatelja s osnivačem i bez zajedničke odluke krenuli bismo sa zabranom korištenja mobitela pod odmorima, jer sve govori u prilog tome da je bolje da se mobiteli u školi uopće ne koriste. Što se sankcija za kršitelje tiče, dogovor je da ukoliko neki učenik više puta prekrši pravilo, mobitel mu se oduzima i roditelj mora doći po njega.


To što se mobiteli više neće moći koristiti u školi, ne znači da su u potpunosti oduzeti, jer ukoliko učeniku nešto bude trebalo, može zamoliti dežurnog učitelja za korištenje, objašnjava Župan.


Odluka OŠ Kozala još mora proći Školski odbor, dok je na svim ostalim razinama već prihvaćena, a protivljenja, kaže ravnatelj, nije bilo ni među učenicima.


Nema rigoroznih kazni


I u OŠ »Eugen Kumičić« slična je odluka na snazi i to, kaže ravnateljica Ana Anić Opašić, od početka ove školske godine. U toj školi mobiteli se trenutno mogu koristiti samo pod velikim odmorom, a od idućeg polugodišta i to će biti zabranjeno.– Nismo uveli nikakve rigorozne kazne. Mobiteli se oduvijek nisu mogli koristiti na nastavi, a od početka ove školske godine uz potporu Školskog odbora, Vijeća učenika, Vijeća roditelja i Učiteljskog vijeća usvojena je odluka o nekorištenju pod malim odmorom.


Ako učenik prekrši pravilo, stavlja mu se bilješka u e-dnevnik, a nakon nekoliko ponavljanja neprimjerenog ponašanja pozivaju se roditelji u školu, ističe ravnateljica.


Za razliku od OŠ »Eugen Kumičić« koja je uvela mjeru djelomične zabrane mobitela pod odmorom, OŠ Turnić, kaže ravnateljica Jasna Sandalj, još uvijek nema odluku o zabrani.


– Kao u svim drugim školama mobitel se pod nastavom ne smije koristiti, a za odmor nemamo zabrane. Međutim, kako je postignut dogovor na razini svih škola i mi ćemo od polugodišta krenuti s novim pravilima. Za kršenje zabrane mobitel će se oduzimati učenicima te će se pozivati roditelji da dođu po njega, zaključuje Sandalj.