Foto Marko Gracin
U tri dana djelatnici Dječjeg vrtića Rijeka prikupili su 291 potpis podrške ravnateljici Iris Pinzovski, što je 68 posto djelatnika
povezane vijesti
Odgojitelji, stručni suradnici i drugi profili djelatnika Dječjeg vrtića Rijeka danas su pružili javnu i bezrezervnu podršku ravnateljici te ustanove Iris Pinzovski.
Njihov istup potaknut je aferom “juha” zbog koje je riječka gradonačelnica Iva Rinčić smijenila predstavnike osnivača u Upravnom vijeću Dječjeg vrtića Rijeka, a ujedno je zatražila i ostavku ravnateljice, što je ona odbila učiniti.
Sve je potaknuto tvrdnjama dijela roditelja da su djeca te ustanove bila zakinuta za cjelovite obroke zbog čega su bila gladna, a ono što je na vrtićkim jelovnicima nedostajalo bila je juha. Izostanak juhe s jelovnika rezultat je većeg broja bolovanja kuharskog kadra.
U tri dana djelatnici Dječjeg vrtića Rijeka prikupili su 291 potpis podrške ravnateljici Iris Pinzovski, a kako je istaknula odgojiteljica Pjerina Maričić, to je 68 posto djelatnika koji su podržali ravnateljicu.
Tvrdnje ravne klevetama
Naglašavajući da djeca u toj predškolskoj ustanovi nisu bila gladna, samostalna referentica za kadrovske poslove Vedrana Janeš, napomenula je da djelatnici koji su danas istupili nisu članovi političke stranke, kao ni ravnateljica Pinzovski.

– Iza nas ne stoji nikakva politička struja niti je naš istup iniciran bilo kakvim političkim aspiracijama. Tvrdnje da je Dječji vrtić Rijeka logor, ravne su klevetama. Čitajući takve komentare morali smo reagirati i pružiti podršku ravnateljici. Postavljam pitanje političke odgovornosti, kao i pojedinaca koji su to činili, naglasila je Janeš.
Kazala je i da je ravnateljica izvrgnuta ponižavanju, degradaciji i uvredama od strane pojedinaca u javnom prostoru koji su ciljanim djelovanjem ugrozili integritet cijele ustanove i rad svih djelatnika.
Pojašnjavajući da je u razdoblju izrazito teških uvjeta rada, obilježenom dugotrajnim bolovanjima, manjkom kadra i povećanim obimom posla, ravnateljica motivirala djelatnike da daju svoj maksimum kako djeci ništa ne bi nedostajalo i da vrtići funkcioniraju bez prekida, kazala je da problem manjka radnika u kuhinjama i tehničkim službama nije rezultat njezinih odluka, već sustavni problem koji već dulje vrijeme pogađa sve gradske ustanove.
O neizgrađenom vrtiću Fiume
– Nedostatak kadra je problem na nivou Hrvatske, a situaciju je dodatno otežalo nedavno donošenje Pravilnika o vrsti i razini obrazovanja, prema kojem pomoćni kuhar mora imati kvalifikaciju pomoćni kuhar razine 3, stečenu završetkom strukovnog obrazovanja u trajanju od tri godine u sektoru Turizam i ugostiteljstvo.
Takav uvjet u praksi potpuno smanjuje broj dostupnih kandidata, osobito u razdoblju kada je tržište rada u tom sektoru izrazito nestabilno, a onda su tu još i male plaće. I za to se htjelo optužiti ravnateljicu, a svi znamo da je to stvar dogovora Grada i sindikata, objasnila je Janeš.

Dodajući da su djeca zahvaljujući upravo angažmanu ravnateljice imala četiri cijela obroka, osvrnula se i na upis djece u neizgrađeni vrtić Fiume.
– To moramo demantirati jer to nije odgovornost ravnateljice. Treba pitati Grad Rijeku jesu li nadležni pomno proučili sve ugovorne klauzule s Talijanskom unijom jer prema ugovoru upisi su se morali provesti.
Čini se da se Grad sam želio lišiti odgovornosti. Ravnateljica je i u toj situaciji pokazala brigu za djecu i ponudila upis roditeljima u druge vrtiće, ustvrdila je Janeš.
U vrtićkim kuhinjama se primjenjuje HACCP sustav
Tvrdnje svojih kolegica potvrdila je i zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Rijeka Miljana Pivaš, istaknuvši da je u radu vrtićkih kuhinja implementiran HACCP sustav te se sustavno surađuje s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo te su obroci u skladu sa standardima.

– Iz četiri centralne kuhinje svakodnevno se distribuira hrana za 1.867 djece, uključujući 250 s posebnim prehrambenim režimom. Djeci su svakodnevno osigurana četiri obroka, a vrtić zadržava pravo izmjene jelovnika u izvanrednim okolnostima.
Takve izmjene temelje se na sličnim ili istim nutritivnim vrijednostima. Zbog smanjenog broja kuhinjskog osoblja suočili smo se s izazovima u organizaciji rada, a zahvaljujući predanosti djelatnika, HACCP sustav je bio dosljedno primjenjivan u svim vrtićima.
Sva djeca su dobila zdravstveno ispravne, nutritivno i energetski uravnotežene obroke, a zbog objektivnih okolnosti u kraćem razdoblju nije se posluživala juha kao dio ručka.
Međutim, želimo jasno istaknuti da djeca nisu bila zakinuta za obroke niti bilo koju vrstu namirnica predviđenih jelovnikom. Djeca nisu bila gladna. Od 27. listopada sve centralne kuhinja rade uobičajenim režimom, zaključila je Pivaš.