Razočarani

Riječki odbijanac Plenkovićevoj ponudi, u školama stopostotni “Ne”: ‘Ovo je sada pat pozicija’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ponuda nije ono što su učitelji i nastavnici tražili i to je za njih veliko razočaranje. Očekivali su puno više. Svi smo sada u jednoj pat poziciji, a jedini gubitnici će na kraju biti djeca - kaže Jane SclaunichRIJEKA – Pita li se riječke učitelje i nastavnike Vladina ponuda prosvjetarima past će na referendumu, jer u zbornicama riječkih osnovnih i srednjih škola već jučer se moglo čuti samo “Ne”. Uz taj odlučni “Ne” posljednjoj ponudi Vlade ide i osjećaj razočaranja, poniženja i ogorčenja, a sve je to plod, kaže ravnatelj OŠ Pehlin, Željko Šimunić, dvadesetogodišnjeg totalnog zanemarivanja učitelja i školstva.


– Koliko sam čuo u našoj školi će biti stopostotni “Ne”. Ljudi su jako razočarani i cijela ova situacija sliči priči u kojoj su dali Dalmatincu da nauči magarca gladovati, a kad ga je naučio gladovati on je uginuo. To vam je ponuda Vlade, što učiteljima znači povećanje za godinu dana, a nije više u pitanju samo ni povećanje plaće.


U pitanju su i zakoni, pravilnici, silne obaveze koje su im nametnute, koje i ja kao ravnatelj jedva pratim. Svi se brinu kako nadoknaditi 13 dana propuštene nastave, a nitko se ne brine o nestručno zastupljenoj nastavi, o tome što nema nastavnika fizike, kemije i sličnih predmeta – navodi ravnatelj OŠ Pehlin.
Kategorično “Ne” jučer se moglo čuti i u zbornici Prve riječke hrvatske gimnazije čiji su si nastavnici dali truda i zadnju ponudu Vlade pretvorili u konkretne brojke na papiru te došli do zaključka da Vlada nudi povećanje u rasponu od 180 do 280 kuna neto, što je, kaže ravnateljica Jane Sclaunich, izazvalo nezadovoljstvo u zbornici.


– Glasanje će se provesti tek danas, no već su jučer nastavnici generalno odbili ponudu koja po njihov ocjeni nije zapravo ništa veća od od onoga što im je do sada nudila Vlada. Do sada je bilo 2+2, sada je 3+1, a to je u konačnici isto.


Ponuda nije ono što su tražili i to je za njih veliko razočaranje. Očekivali su puno više. Svi smo sada u jednoj pat poziciji. Ne radi se ovdje više o pobjednicima i gubitnicima, jer jedini će gubitnici na kraju biti djeca zbog kojih bih voljela da se situacija riješi i da krenu u školu – kaže Sclaunich.


Isti odgovor jučer se mogao čuti i u zbornici Gimnazije Andrije Mohorovičića, što potvrđuje i ravnatelj Henry Ponte.Nastavnici dio dnevnica uplatili Dječjoj bolnici Kantrida


Izjašnjavanje oko pitanja treba li ili ne prihvatiti ponudu Vlade nije jedino čime se nastavnici bave u zbornicama za vrijeme štrajka, jer dio riječkih nastavnika solidalizirao se s prošlotjednom inicijativom uplate dijela dnevnice u humanitarne svrhe. Tako su nastavnici OŠ Belvedere, kaže sindikalni povjerenik David Gugić, od svojih dnevnica izdvojili po 50 kuna i četiri dana štrajka prikupili 1.110 kuna koje će uplatiti KBC-Rijeka Dječjoj bolnici Kantrida, a na istu adresu stići će i dio dnevnica nastavnika OŠ Ivana Zajca, dok se u OŠ Dolac svakog dana, navodi sindikalna povjerenica Henriet Bilandžić, izdvaja za Centar za rehabilitaciju “Fortica” u Kraljevici.


– Akciju smo započeli prošli petak i trajat će sve do okončanja štrajka. Svaki dan Centru za rehabilitaciju uplaćujemo određena sredstva, a riječ je o dijelu dnevnica nastavnika, zaključuje Bilandžić.