Smotra pčelarstva

Riječki medenjak: “Ne postoji med da je loš, samo da je med”

Vladimir Mrvoš

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Održana je 9. smotra pčelarstva Primorsko-goranske županijeU prostorima Kašetice, održana je u petak 9. smotra pčelarstva Primorsko-goranske županije “Riječki medenjak 2023”. Kašetica, izložbeno-prodajni Centar autohtonih proizvoda primorsko-goranskog kraja, u samom centru Rijeke, okupila je pčelare s podrućja PGŽ koji su uz degustaciju upoznavali zainteresrane građan sa svim tajnama dobrog i pravog meda.


Smotra je provedena je u formi edukativne izložbe koja je uz vođenu degustaciju hrvatskih medova podrijetlom iz primorskog i kontinentalnog dijela Republike Hrvatske sadržavala i edukaciju potrošača o karakteristikama izvornih medova i pregled najčešćih patvorina na hrvatskom tržištu.

– “Riječki medenjak” predstavlja centralno mjesto okupljanja pčelara Primorsko-goranske županije s ciljem promocije pčelarstva, edukacije pčelara i građanstva, predstavljanja i ocjenjivanja kvalitete medova s područja županije uz mogućnost prodaje i degustacije.


Zamišljen je kao manifestacija izložbenog, prodajnog, degustacijskog i edukativnog karaktera. Planirani stručno-edukativni program se odvija paralelno s izložbom proizvođača pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme, a od 2017. godine novost u programu je Burza pčelarske opreme, rečeno je na otvaranju ove jednodnevne manifestacije.Posjetitelji Kašetice mogli su degustirati dvadesetak vrsta meda s područja primorskog (plavog) i kontinentalnog (zelenog) dijela županije, ali i cijele države. Uzorci meda tako su bili postavljeni na plavom i zelenom stolnjaku, dok su na crnom stolnjaku predstavljene patvorine meda.


Nedjeljko Mrakovčić, predsjednik UPU PGŽ, kazao nam je da se patvorine meda, nažalost mogu kupiti preko legalne trgovine i fiskaliziranih računa, a riječ je uglavnom o sirupu s puno šećera, pa su ovakve smotre prava prilika da se građani bolje upoznaju s brojnim vrstama meda.Od brojnih vrsta prezentiranih medova, prevladava mišljenje da se med od kadulje, zbog potražnje i cijene koju postiže, ubraja među najcjenjenije hrvatske medove.


Za komentar o najboljoj vrsti meda zamolili smo prof. dr. Dražena Lušića, profesora na Medicinskom fakultetu u Rijeci i predsjednika Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda.– Ne postoji med da je loš, samo da je med, rekao nam je prof. Lušić.