Korak ispred

Riječki KBC uveo važnu inovaciju. Printanjem umjetne kože na ranu izliječili opekline već kod troje djece

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Uređaj za proizvodnju sintetske kože trenutačno se nalazi u riječkoj barokomoriRIJEKA – Klinika za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka među prvim je klinikama u Hrvatskoj koje su u liječenju opeklina koristile uređaj za proizvodnju privremene sintetske kože.


Prijenosni elektrorotirajući sistem ovog uređaja printa nanovlaknasti matriks direktno na ranu, bez kontakta, a sam zahvat je potpuno bezbolan te se može i kod najmanjih pacijenata izvoditi bez anestezije. Zahvat traje najviše pet minuta te je dosad izveden na troje djece, a primjena ove metode nema ograničenja u površini koja se može tretirati i pogodna je i za dublje opekline.


Metoda u začecima


– Velika prednost ove metode je što se ona radi u potpunosti »in situ« To znači da se tzv. zaštitna koža posebnim uređajem printa direktno na ozlijeđeno područje. Stvara se poluprozirni sloj koji djeluje zaštitno i stvara povoljne uvjete za prirodnu regeneraciju tkiva ispod ovog sloja. S obzirom na to da su opekline, nažalost, čest razlog dolaska malih pacijenata u hitnu ambulantu Klinike za dječju kirurgiju, u kratkom razdoblju već su tri pacijenta izliječena matriks metodom sa zasad izvrsnim kratkoročnim rezultatima, kaže doc. dr. Ana Bosak Veršić.
Prema njezinim riječima, s obzirom na to da je metoda još u začecima, još uvijek nisu poznati točni statistički podaci o uspješnosti metode, no objavljeni članci donose potvrde o dobrim rezultatima i brzom cijeljenju s izvrsnim ranim kozmetskim ishodom.


– Svakako je za konačne zaključke potrebno pričekati još neki vremenski period. Ovu metodu moguće je koristiti za sve opekline parcijalne i pune debljine kože. Medicinskim rječnikom, zasigurno za opekline I i IIa i IIb stupnja. Nema jasnih definiranih kontraindikacija, prema našem iskustvu optimalne su rane koje nisu inficirane i ne secerniraju, objašnjava Bosak Veršić.


Nažalost, tjelesne ozljede vodeći su uzrok smrti u djece, što potvrđuje i doc. dr. Bosak Veršić ističući da je trauma vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta u djece, a opekline čine veliki udio ozljeda.


Brzo zacjeljivanje


– One su nešto češće u zemljama u razvoju, ali dosta su učestale i u razvijenim zemljama. To, nažalost, potvrđuje činjenica i da smo mi od nedavnog uvođenja ove metode u kratkom razdoblju imali već tri pacijenta kod kojih smo aplicirali nanofibrozni matriks. Inače opekline najčešće nastaju ozljedom vrućim tekućinama, što je bio slučaj i kod naših pacijenata, upozorava doc. dr. Bosak Veršić.


Oporavak svakog pacijenta je individualan, no kako dodaje doc. dr. Bosak Veršić, kod ove metode već se na prvom kontrolnom pregledu, koji se obavlja 48 sati nakon apliciranja umjetne kože, vidi znatno poboljšanje lokalnog nalaza koje su liječnici dosad rijetko viđali kod ostalih metoda. S vremenom, kako opeklina cijeli, tako se print oljušti, a ispod njega ostaje novostvorena koža.


– Ovu metodu moguće je primijeniti za sve povrede kože, parcijalne ili pune debljine, kao što su oguljotine, donorska mjesta s kojih se uzimaju uzorci za transplantaciju kože, kirurške rezove, ulkuse i opekline, zaključuje doc. dr. Bosak Veršić.


Obećavajuća metoda


Uređaj za proizvodnju sintetske kože, koji je riječkom KBC-u na korištenje ustupila tvrtka Lola Ribar, trenutačno se nalazi u riječkoj barokomori i kako kaže dr. Mario Franolić, mentor u Zavodu za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, dosad su pomoću njega tretirane rane petero pacijenata. Radi se o kroničnim ranama, opeklinama i postoperacijskim ranama.


– Rezultati su zasad jako dobri i riječ je o obećavajućoj metodi. Primjerice, jedna pacijentica je sedam mjeseci od ozljede nakon primjene ove metode počela pomicati ruku, kaže dr. Franolić.