»TJEDAN NOVIH TEHNOLOGIJA«

Riječki KBC u rad uvodi dva nova sofisticirana sustava. Jedan od njih je 3D mikroskop kojim se upravlja pokretom glave

Barbara Čalušić

VEDRAN KARUZA

VEDRAN KARUZA

RoboticScope® je u potpunosti digitaliziran 3D mikroskop s višestruko omogućenom izmjenom pregleda kirurškog poljaRIJEKA – Jučer je na Klinici za neurokirurgiju KBC-a Rijeka započeo »Tjedan novih tehnologija«, u kojem će riječkim stručnjacima biti predstavljena dva nova sustava koja se planiraju uvesti u rutinski rad. Novi će sustavi, RoboticScope® i IRRAFlow, tijekom ovog tjedna biti na raspolaganju liječnicima KBC-a Rijeka, i to neurokirurzima, anesteziolozima intenzivistima i suradnim strukama, uz stalno mentoriranje iskusnih stručnjaka iz inozemstva.


RoboticScope® je u potpunosti digitaliziran 3D mikroskop s višestruko omogućenom izmjenom pregleda kirurškog polja. RoboticScope® je potpuno nova tehnološka platforma izrađena na temelju iskustava vrsnih kirurga i specifičnih ergonomskih zahtjeva, čija je svrha optimalna primjena u mikrokirurškim zahvatima.


Njegova se funkcija u potpunosti temelji na izvornoj softverski kontroliranoj tehnologiji. Sastoji se od triju precizno koordiniranih glavnih sastavnica: naglavnog zaslona – Head-Mounted Display (HMD), robotske ruke (Robotic arm) i mikroskopske kamere (Microscopic camera). Njegova je bitna značajka mogućnost da mikroskopom upravlja pokretima glave, što ostavlja ruke operatera trajno slobodnima i poboljšava ergonomiju operacijskog tima tijekom operacije. Zbog svoje univerzalne primjene u mikrokirurškim zahvatima i potrebe specifične vizualizacije operativnog polja, uspješno se primjenjuje kod sličnih zahvata i kliničkih indikacija iz područja ORL-a, plastične, rekonstruktivne i maksilofacijalne kirurgije.
Inovativni neurokirurški medicinski proizvod IRRAFlow namijenjen je za ICP monitoring i liječenje intrakranijalnih krvarenja te predstavlja prvi sustav za drenažu i istovremenu irigaciju tih krvarenja. Sastoji se od dvovolumenskog katetera koji omogućava aktivnu irigaciju i drenažu cerebrospinalne tekućine, kontrolne jedinice za aktivnu izmjenu tekućine putem zaslona osjetljivog na dodir, »inteligentne« digitalne pumpe koja omogućava komunikaciju između kontrolne jedinice i katetera za trajno praćenje intrakranijalnog pritiska.