Rijeka pod maskama

RIJEČKI KARNEVAL UŽIVO: Pratite s nama ludo finale najvećeg hrvatskog karnevala

P. N.

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Morsko srce Rijeke – Putnička obala, Riva i Riva Boduli, neupućenima bi izgledale kao set nekog filma kome ne bi mogao pogoditi žanr ni najbolji filmski znalac. Od likova iz pravih bajki, do onih iz političkih, kakve su danas »in«.Već od ranih jutarnjih sati svi ulazi u grad na Rječini podcrtan je maškarama. Sa svih strana svijeta u Rijeku dolaze karnevalske skupine koje će činiti današnju međunarodnu povorku 36. Riječkog karnevala. U prijevodu – njih 104 s više od deset i pol tisuća karnevalista i čak 67 alegorijskih kola.


Morsko srce Rijeke – Putnička obala, Riva i Riva Boduli, neupućenima bi izgledale kao set nekog filma kome ne bi mogao pogoditi žanr ni najbolji filmski znalac. Od likova iz pravih bajki, do onih iz političkih, kakve su danas »in«. Očešale su se karnevalske skupine o sve lijepo, ali i sve ono što im ide na živce, nemilosrdno prikazujući javu. Titulu nasmiješenog kritičara zbilje, sudeći po maskama koje će točno u podne krenuti svojom uobičajenom stazom, Riječki je karneval i u svom 36. izdanju opravdao.


snimio Silvano Ježina


snimio Silvano Ježina

Dok skupine vrše »registraciju«, opskrbljuju se »gorivom« i popravljaju svoju maškaranu opravicu, za sve one koji će karneval pratiti u živo na riječkim ulicama obavijest – karnevalisti kreću s obale pa Ulicom Ivana Zajca, preko Jelačićevog trga, Scarpine, Korza, Trga Republike Hrvatske, Adamićeve, Zadarske do trga Žabica, pa do točke polazišta. Za one koji bi u grad s automobilom dobro je znati – od 9 do 23 sata u cijelosti se zatvara središte grada omeđeno ulicama Riva, Riva Boduli, Ivana Zajca, Fiumara, Scarpina, Adamićeva, Zadarska i u svim ulicama južno od Korza do obale.


snimio Silvano Ježina


snimio Silvano JežinaSa šest pozornica postavljenih duž karnevalske trase gledatelje će kroz karneval voditi poznata riječka voditeljska imena, a organizatori – TZ Grada Rijeka, kažu da će 36. međunarodnu povorku Riječkog karnevala činiti karnevalske grupe iz cijele Hrvatske, a, kao i svake godine, stižu i gosti iz inozemstva, i to iz Italije (Este, Mirandola, Verona), Makedonije (Strumica), Crne Gore (Budva, Herceg Novi, Tivat), Slovenije (Pobrežje-Ptuj), Srbije (Vrnjačka Banja), Bosne i Hercegovine (Neum), Mađarske (Debrecen, Koljnof) te u sastavu srednjoškolskih i studentskih grupa sudionici iz cijelog svijeta.