Peto godišnje doba

RIJEČKI KARNEVAL U spektakularnoj karnevalskoj povorci sudjelovalo više od 10 tisuća sudionika

P. N.

Foto Damir ŠKOMRLJ

Foto Damir ŠKOMRLJ

Osobitost ovogodišnje Međunarodne karnevalske povorke, pored toga što se ove godine proslavlja 35. obljetnica Riječkog karnevala, je u tome što i brojne grupe, dugogodišnji sudionici Riječkog karnevala obilježavaju značajne jubileje – 50. obljetnicu Zametskih zvončara, 25. obljetnicu Karnevalske udruge Čiket iz Rijeke, 20. obljetnica Karnevalske udruge Siti i pijani iz Rijeke, 20. obljetnicu Karnevalske udruge Omišjanski babani i drugeVelikom Međunarodnom karnevalskom povorkom završen je ovogodišnji kratki i žestoki Riječki  karneval. U malo više od tri tjedna izabrana je nova kraljica, plesalo se i pjevalo posvuda, vozilo rally i bordalo uz more, održan je cijeli niz humanitarnih akcija, a na kraju je uz povorku spektakularno proslavljen i sam kraj riječkog petog godišnjeg doba.


U samoj Međunarodnoj karnevalskoj povorci sudjelovale su 102 grupe s više 10.000 sudionika, među kojima njih deset iz inozemstva – Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Ptuj), Belgije (Seraing), Crne Gore (Budva, Herceg Novi i Tivat), Srbije (Čačak) te Makedonije (Strumica). 


Osobitost ovogodišnje Međunarodne karnevalske povorke, pored toga što se ove godine proslavlja 35. obljetnica Riječkog karnevala, je u tome što i brojne grupe, dugogodišnji sudionici Riječkog karnevala obilježavaju značajne jubileje – 50. obljetnicu Zametskih zvončara, 25. obljetnicu Karnevalske udruge Čiket iz Rijeke, 20. obljetnica Karnevalske udruge Siti i pijani iz Rijeke, 20. obljetnicu Karnevalske udruge Omišjanski babani i druge.

U povorci su sudjelovali meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran, gradonačelnik Vojko Obersnel, Morčići, Prve riječke mažoretkinje i Gradska glazba Trsat, a među karnevalskim skupinama našle su se Nuovo Comitato Carnevale Boscarel iz Verone, Bumbar iz Vrbovca, Udruga Bijela golubica iz Vukovara, Dom umirovljenika Kantrida, Udruga umirovljenika iz Crikvenice, Koranti iz Ptuja, Karnevalska grupa Sušački gimnazijalac iz Rijeke, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, Susjedi iz Rijeke, Nevera iz učeničkog doma Kvarnera, Karnevalska grupa Medicinskog fakulteta u Rijeci, riječki Kampus, Klub studenata Istarski klub Rijeka, Vuka Jazavci iz Karlovca, Karnevalska grupa Par-nepar, Strumički karneval, Klinčaselske mažoretkinje, Karnevalska kumpanija Maškarana maneštra, Les Rodjes Macrâles d’as Bonceles i brojne druge grupe.


Riječki karneval je najveća manifestacija u zimskom razdoblju u Hrvatskoj i, prema riječima direktora Turističke zajednice grada Rijeke Petra Škarpe, u svakom slučaju najveći je turistički adut grada Rijeke u promotivnom smislu.


– Riječki karneval pozicionirao se kao peto godišnje doba, odnosno doba kada naši ljudi žive drugačiji život, žive karneval. Možemo reći da posljednjih godina Riječki karneval napreduje kako u brojnosti sudionika, tako i u kvaliteti samih karnevalskih grupa koje u njoj sudjeluju. Svake godine su maske pojedinih grupa zaista na razini umjetnosti, prava umjetnička djela. Vjerujem da svih stotinjak karnevalskih grupa koje sudjeluju u Međunarodnoj karnevalskoj povorci žele najkvalitetnije prikazati svoje mjesto i svoj kraj iz kojega dolaze, kaže Škarpa, dodajući kako je uz Dubrovačke ljetne igre Riječki karneval jedini iz Hrvatske uvršten u 500 europskih evenata koje vrijedi posjetiti.


Riječki karneval već godinama je prepoznatljiv riječki brend koji privlači sve više stranih i domaćih ljubitelja maškaranih događanja. Procjenjuje se kako je Međunarodnu karnevalsku povorku pratilo više od sto tisuća domaćih i inozemnih gledatelja.


Ove godine vladalo je veliko zanimanje organiziranih grupa turista koji su na Međunarodnu karnevalsku povorku došli u agencijskim aranžmanima, među kojima više od stotinu turista iz Japana, Austrije, Njemačke i Švicarske.


Ne propustite Novi list u ponedjeljak i poseban prilog posvećen velikoj karnevalskoj povorci na 48 stranica.