Izbori u HDZ-u

Riječki HDZ, sa sedamdesetak glasova više od Staničića, preuzeo Josip Ostrogović: ‘Već od danas se spremamo za lokalne izbore’

Damir Cupać, Zlatko Crnčec

Foto D. Škomrlj / S. Niketić PIXSELL

Foto D. Škomrlj / S. Niketić PIXSELL

"O kandidatu za gradonačelnika odlučit će stranačka tijela do kraja godine. Što se mene osobno tiče, HDZ ima dosta članova koji mogu biti izvrsni kandidati"Josip Ostrogović novi je predsjednik riječkog HDZ-a. On je pobijedio s 349 glasova protukandidata Kristjana Staničića, koji je dobio 273 glasa članova riječkog HDZ-a.


– Zahvalio bih se svim članovima i članicama koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su podržali moju kandidaturu. Zahvalio bih se i protukandidatu Kristjanu Staničiću na poštenom političkom nadmetanju. Izborna utakmica je završena i od danas intenziviramo pripreme za lokalne izbore na kojima ćemo biti ozbiljan suparnik vladajućoj partiji i na kraju odnijeti izbornu pobjedu. O kandidatu za gradonačelnika odlučit će stranačka tijela do kraja godine. Što se mene osobno tiče, HDZ ima dosta članova koji mogu biti izvrsni kandidati za gradonačelnika i zato u ovom trenutku ne želim ništa prejudicirati. Bitno je oćivjeti stranački rad, a jedan od načina za to je uključivanje što više mladih obrazovanih ljudi u rad stranke, izjavio je Ostrogović


Za predsjednika primorsko-goranskog HDZ-a izabran je Oleg Butković koji je osvojio još jedan mandat, a nije imao protukandidata. Potpredsjednici su Majda Burić, Tomislav Klarić, Josip Borić i Josip Ostrogović.
Ostrogović se kandidirao kao čovjek koji je preuzeo vodstvo u HDZ-ovom Klubu vijećnika u Gradskom vijeću nakon što je smijenjena Ivona Milinović koja je na kraju balade napustila HDZ. Njegova kandidatura bila je logična s obzirom da se on pojavljivao kao najistureniji riječki HDZ-ovac jer se bivši predsjednik Lucijan Vukelić pasivizirao.


Za riječki HDZ ovi bi izbori mogli biti jedni od najbitnijih i zato je i te kako važno tko će stranku pripremiti za lokalne izbore u Rijeci u svibnju ove godine. HDZ kao politički brend u Rijeci ima svoju političku težinu, točnije uvijek može računati na dvadesetak posto glasova. To nije dovoljno za izbornu pobjedu, ali je dovoljno za status najjače oporbene stranke u gradskom parlamentu. Pa tako sve od 1993. godine. SDP je na vrijeme prepoznao važnost koalicijskog potencijala, upućeni kažu da je za to najzaslužniji Vladimir Šepčić, i zahvaljujući velikim koalicijama je držao stabilnu većinu.


Izborna matematika


Valja se prisjetiti da su se do 2009. godine izbori provodili na način da se biralo Gradsko vijeće, a Gradsko vijeće je biralo gradonačelnika. Od 2009. godine gradonačelnik se bira neposredno. Aktualnom gradonačelniku Vojku Obersnelu to nije bio nikakav problem jer je izbore dobijao. No, kada je najavio da se više neće kandidirati, stvari su se počele mijenjati, a apetiti rasti. Predsjednik riječkoga SDP-a i Obersnelov zamjenik u dva mandata Marko Filipović izabran je za kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima i svakako će lakše biti s njim ući u ring HDZ-ovom kandidatu ma tko on bio. Da SDP gubi povjerenje birača bilo je jasno i na zadnjim lokalnim izborima kada su socijaldemokrati izgubili većinu u riječkom lokalnom parlamentu, ali tijekom mandata manjak vijećnika kompenziran je prelaskom nekih političkih aktera na SDP-ovu stranu, HNS-a eksplicitno, a Liste za Rijeku implicitno.


No, jasno je da SDP nije više toliko jak kao što je bio i upravo je to šansa za HDZ koji je do sada pucao u prazno kada je najavljivao da će osvojiti Rijeku.


SDP je loše prošao na zadnjim parlamentarnim izborima, stranka je u krizi i, nije tajna, izjeda je podijeljenost mada će prema vani svi glumiti slogu i jedinstvo. Veliki plus za HDZ su i državne investicije u Rijeci koje su vidljive na svakom koraku, a ponajviše zahvaljujući ministru Olegu Butkoviću koji je ponovno izabran za predsjednika primorsko-goranskog HDZ-a. Ako se HDZ trgne iz letargije i spavanja na lovorikama Andreja Plenkovića, a što se zadnja dva izborna mandata radilo dok je na čelu Jadranskog trga 1 bio Lucijan Vukelić, HDZ bi mogao ostvariti dobar rezultat u Rijeci. I na izborima za gradonačelnika i na izborima za Gradsko vijeće. Hoće li taj rezultat značiti i izbornu pobjedu, teško je reći, ali ako HDZ motivira članstvo i intenzivira politički rad sve je moguće.


Struje u stranci


Tim više što je riječ o stranci s najvećim brojem članova, a izlaznost je na lokalnim izborima u Rijeci 30-ak posto, što je najveći plus za najveće političke stranke, a HDZ to jeste kada je riječ o broju članova.


Zanimljivosti je bilo širom zemlje. Ministar obrane Mario Banožić postao je novi predsjednik Vukovarsko- srijemskog HDZ-a. U trenutku zaključenja ovog broja on je uvjerljivo vodio, dobio je 2601 glas, odnosno 65,93 posto glasova, a njegov protukandidat, dožupan Josip Dabro, 1344, odnosno 34,07 posto. Što se tiče situacije u HDZ-u kao cjelini ovo su bili jedni od najvažnijih izbora budući da je Banožić osim što je ministar imao i veliku javnu podršku predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Prije izbora, a nakon razgovora s predstavnicima vrha stranke od kandidature je odustao šef Hrvatskih šuma u Vinkovcima Damir Dekanić dok je Dabro to odbio i ipak se kandidirao. Njegova kandidatura nije bila usmjerena protiv Plenkovića već je on iskočio kao kandidat članova Vukovarsko-srijemskog HDZ-a koji su željeli da se prekine dugogodišnja dominacija Tomislava Čuljka nad ovom stranačkom organizacijom. Banožića se u HDZ-u percipira kao osobu blisku Čuljku koji je pak jedan od bliskih Plenkovićevih suradnika. Trenutno obnaša funkciju koordinatora stranačkih odbora i tajnik je za suradnju s drugim strankama, te prisustvuje sjednicama užeg predsjedništva stranke.


Kostopeč odustao


Što se tiče Grada Zagreba tu je izabran Mislav Herman koji je bio jedini kandidat. On je imao punu podršku vrha stranke, ali i osobno prvog čovjeka HDZ-a Andreja Plenkovića. Herman je na izbornim nastupima u područnim odborima stranke otvoreno govorio da ima premijerovu podršku da postane prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a, te da će se ubuduće termini sjednica Gradskog odbora usklađivati s Plenkovićevim tako da bi im i on mogao prisustvovati. Ambiciju da postane predsjednik HDZ-a imao je i ugledni liječnik Pavo Kostopeč, ali je on na kraju odustao iako je odradio dobar dio kampanje još u proljeće ove godine. Neslužbeno se u HDZ-u može čuti da će Kostopeč sljedeće četiri godine biti glavni tajnik zagrebačkog HDZ-a. Na izborima za potpredsjednike zagrebačkog HDZ-a pobijedila su sva četiri Hermanova kandidata: Mario Župan, Franje Barbarić, Ante Plazonić i Zvonimir Milas.


U Zagrebačkoj županiji vodi gradonačelnik Zaprešića i član predsjedništva stranke Željko Turk ispred predsjednika stranačkog Visokog časnog suda Damira Mikuljana.