Gužva na Jadranskom trgu

Riječki HDZ preuzeo kandidat onih koji se osjećaju zanemareni od stranačkog establišmenta. No sudbinu će mu odrediti lokalni izbori

Damir Cupać

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Imperativ HDZ-a je ulazak njegovog kandidata u drugi krug izbora za gradonačelnika Rijeke, što 2017. nisu uspjeli...RIJEKA – Unutarstranački izborni proces koji je u HDZ-u počeo ove godine, u Rijeci je okončan izborom Josipa Ostrogovića za predsjednika. Konačan rezultat morao se čekati do poslije 23 sata jer je izborna utakmica bila neizvjesna. Ostrogović je na kraju pobijedio Kristjana Staničića s 349 naprema 273 glasa.


Glasovi članova koji su glasali na Jadranskom trgu 1 bili su prebrojeni, ali čekali su se glasovi onih članova koji su glasali kod kuće. Iako je Ostrogović vodio, »dopisni« glasovi mogli su prevagnuti na Staničićevu stranu. Ali nisu pa su već dobrano izmučeni HDZ-ovci malo prije ponoći 22. studenoga saznali da će sljedeće četiri godine stranački ogranak voditi Ostrogović.


Mnogi neće ni osjetiti razliku jer je Ostrogović ionako u zadnjih nekoliko godina, nakon odlaska tadašnjeg predsjednika Lucijana Vukelića na čelo HZZO-a, a Kristjana Staničića na čelo HTZ-a, percipiran kao prvi čovjek riječkog HDZ-a. Pogotovo stoga što je već prije preuzeo funkciju predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću te se konfrontjrao s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i vladajućom većinom koju predvodi SDP. Zbog toga je njegova kandidatura bila potpuno logična, a mnogi u HDZ-u tvrde da je Ostrogović kandidat običnih članova koji se godinama osjećaju zanemareno od stranačkog establišmenta.


Butković uvjeren u pobjeduOleg Butković kao jedini kandidat dobio je novi četverogodišnji mandat na čelu primorsko-goranskog HDZ-a. Vjerojatno nitko na Jadranskom trgu 1 ne dvoji da je on najbolje rješenje, a naročito nakon svega što je za Primorsko-goransku županiju i Rijeku napravio kao ministar. To mu priznaju i politički protivnici.


– Zahvaljujem se svima koji su izašli na izbore koji su protekli izvrsno s obzirom na okolnosti kada je riječ o izlaznosti. Pred nama je najvažniji posao, a to je priprema stranke za lokalne izbore. To znači da moramo biti jači i aktivniji, što mi možemo. Osobno ću i dalje podržavati sve projekte kada je riječ o Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci. Do kraja godine izabrat ćemo kandidate za gradonačelnike i župana i uvjereni smo u izbornu pobjedu. Čestitam Josipu Ostrogviću na izbornoj pobjedi, ali i kolegi Kristjanu Staničiću na respektabilnom broju glasova koje je dobio, poručio je Butković.

No, sama kandidatura Kristjana Staničića dokaz je da Ostrogović ne uživa nepodijeljenu potporu, a to su pokazali i rezultati izbora. Riječki HDZ nikada nije bio jedinstven kada je riječ o izboru ljudi i vođenju stranke pa je jasno da se taj trend nastavlja. Nije teško pretpostaviti da će prema van riječki HDZ nastojati pokazati jedinstvo kojega će na deklarativnoj razini i biti. Sve do lokalnih izbora. Rezultat na njima odredit će daljnju sudbinu Josipa Ostrogovića, a apetiti su veliki jer ni u SDP-u stvari ne stoje najbolje. Umjesto Vojka Obersnela koji se više neće kandidirati, u utrku će ući Marko Filipović koji ipak neće biti tako težak protivnik.


Ostrogović je poručio da odmah kreću pripreme za lokalne izbore, a to u prijevodu znači mobilizaciju članstva i izbor kandidata za gradonačelnika. Ako to bude Ostrogović, imperativ će mu biti ulazak u drugi krug izbora za gradonačelnika, a ako to bude netko drugi, a o čemu se spekulira, njegova pozicija predsjednika riječkoga HDZ-a bit će ipak sigurnija u slučaju izbornog podbačaja.