Generacija 56/57

Riječki gimnazijalci proslavili 67. godišnjicu mature: “Ne damo se, jedva čekamo 70. obljetnicu”

Edi ProdanNije u današnjim vremenima izloženim stresu, ubrzanom ritmu života i svim problemima koje ti procesi donose lako doživjeti sedamdesetak godina, njima je uspjelo – proslaviti 67. godišnjicu “velike mature”. Maturanti I. Riječke gimnazije, generacija 1956./57. u restoranu Trsatika na ugodnom su ručku okupili 12 svojih pripadnika, što je s obzirom na dob i činjenicu da ih je u toj generaciji bilo ukupno 37 i više nego zavidan uspjeh.


Tim više što neminovnost prolaska vremena sobom nosi i neizbježno. Među živima više nije 16 kolega, dvoje je davno odselio u SAD tako da im se zameo trag, ali je zato navedeni broj nezaustavljiv u želji njegovanja susreta, uživanju u druženju i sadržajnim razgovorima. Iznad svega sjećanjima na vrijeme kad je mladost bila lijepa, vedra, nasmijana i zaljubljena.


– Imamo neku godinu ali se ne damo. Sretni smo što ne gubim želju za druženjem, za okupljanjem, što su nam se pridružile i dvije kolegice koje žive u Udinama i Ljubljani. Na žalost, u odnosu na lanjsko okupljanje dvoje nas je manje jer napustili su nas Marina Petrić Margan i Danica Valetić. Ali oni koji smo tu, ma koliko nekima od nas bilo otežano kretanje, ne damo se, poručio nam je Mihovil Dorčić o čijim se sportskim i životnim postignućima upravo privodi kraju pisanje biografske knjige.
Iako do tada imaju proći tri godine, poručili su nam da će posebno svečano i sadržajno biti okupljanje povodom 70. obljetnice njihove mature. Veselimo se i mi jednako ugodnom druženju.


Susretu, 67. godišnjici mature odazvali su se Sergej Borozan, Andrija Gudović, Nevenka Klet (Lazić), Ivan Kraljić, Silva Kukoč (Zanini), Germana Palmić (Rožman), Ružica Polić (Mirković), Stanko Tibljaš, Franjo Tomašić te Mihovil Dorčić.