Znanstveni skup

Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima: Ako se ne organiziramo, prerast će u pandemiju

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Primjerice za Alzheimerovu bolest očekuje se da će za 20 godina biti 150 milijuna bolesnika. To su velike brojke, ističe doc.dr. Vladimira VuletićNeurodegerativne bolesti u populaciji su jako česte i očekujemo da će to biti buduća pandemija. Trenutno se radi o epidemiji koja će prerasti u pandemiju ako se ne zaustavi i ako se ne organizirano vrijeme.


Primjerice za Alzheimerovu bolest očekuje se da će za 20 godina biti 150 milijuna bolesnika. To su velike brojke – istaknula je na danas otvorenom Međunarodnom znanstvenom skupu “6. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima”, doc. dr. Vladimira Vuletić.


Eksperti iz cijelog svijeta


Dodajući kako je moguće i da će pandemija COVID-19 utjecati na pojavnost neurodegerativnih bolesti doc.dr. Vuletić je istaknula da je trodnevni znanstveni skup okupio eksperte iz cijelog svijeta, od bazičnih do kliničkih znanosti, koji će iznijeti najnovije spoznaje i otkrića u neurodegeneratvnim bolestima, poput demencije, Parkinsona i slično.
– Riječ je o 175 eksperata iz 17 država, a među njima je Sir John Hardy, profesor iz Londona koji je prije 30 godina sudjelovao u postavljanju hipoteze o amiloidu.


Bit će prikazana najnovija istraživanja i najnovije spoznaje o mogućnostima liječenja svih tih neurodegenerativnih bolesti, kazala je doc. dr. Vuletić.Riječki forum organiziraju Klinika za neurologiju i Ured za znanost KBC-a Rijeka, Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zavod za biomedicinske znanosti HAZU-a u Rijeci uz Hrvatsko neurološko društvo i pod pokroviteljstvom Europske neurološke akademije.


Jako puno postcovid sindroma


Simpozij je okupio stručnjake iz SAD-a, Velike Britanije, Švicarske, Švedske, Njemačke, Italije, Slovenije, Makedonije, Srbije te izabrane predsjednike Europske neurološke akademije koji se bave neurodegenerativnim bolestima.


Sudionici će prikazati nove znanstvene spoznaje iz tog područja, posebno translacijsku znanost koja omogućava izvrsnu suradnju bazičnih znanstvenika i kliničkih znanstvenika u oba smjera, a novost je da je zadnji dan posvećen mladim neuroznanstvenicima i njihovim istraživanjima.Navodeći kako su danas neurodegenerativne bolesti aktualne akademik Stipan Jonić napomenuo je da još uvijek živimo u pandemiji.


– Vidimo jako puno takozvanog postcovid sindroma. Zapravo je riječ o neuro inflamatornim bolestima koje oštećuju i centralni živčani sustav. Tako da će u sklopu simpozija biti obrađene različite teme iz područja neurodegerativnih bolesti, istaknuo je akademik Jonjić.


Dodana vrijednost za pacijente


Ocjenjujući kako je započeti simpozij jedno je od respektabilnijih okupljanja, prema mišljenjima međunarodnih znanstvenika s područja neurodegenerativne struke ravantelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Alen Ružić naglasio je kako su takvi kongresi izvrsne prilike za razmjenu znanja znanstvenika i kliničara na jednom mjestu.


– To rezultira dodanom vrijednosti za korisnike u konkretnom slučaju zdravstvenih usluga, dakle naše pacijente; upravo kroz razmjenu informacija o najnovijim dostignućima na planu znanstvenih istraživanja i kliničke praske omogućuje se transfer znanja te implementira u radu što se generalno reflektira na visinu razine kvalitete liječenja naših pacijenata.


Ovakva sinergija Sveučilišta u Rijeci i KBC-a Rijeka neumitno se oslikava i na ekonomsku stranu poslovanja ustanova i institucija, omogućujući racionalnije i temeljitije odluke u planiranju i upravljaju resursima, naglasio je prof.dr. Ružić.Na skupu su sudjelovali i prof. dr. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva, izv. prof. dr. Alen Protić, prodekan Medicinskog fakulteta za poslijediplomske studije i cjeloživotno obrazovanje i prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.


Kutak za povećavanje svjesnosti


Uz skup organizirana je i javno-zdravstvena akcija u holu Građevinskog fakulteta – Kutak za povećavanje svjesnosti i Pitajte eksperta.


U ponedjeljak 26. 9. od 14 do 15 sati organiziran je Kutak za Alzheimerovu bolest (prof. dr. Nenad Bogdanović, Stockholm), u utorak 27. 9. također od 14 do 15 sati Kutak za multiplu sklerozu (prof. dr. Rober Živadinov, Chicago, SAD), a u srijedu 28. 9. od 12 do 13 sati bit će priređen Kutak za distoniju (doc. dr. Vladimira Vuletić) uz druge doktore riječke Klinike za neurologiju (doc. dr. David Bonifačić, dr. Valentino Rački, dr. Elisha Papić i dr. Mario Hero).


Pozivaju se zainteresirani građani da dođu, a uz odgovore na pitanja dobit će i edukativne materijale