Ličko ratište

Riječki dragovoljci traže na se na Potoku postavi spomen-ploča prvog odlaska u Liku

Edi Prodan

Odali počast poginulim suborcima

Odali počast poginulim suborcima

Riječki dragovoljci 30 godina nakon masovnog odlaska na ličko ratištePrije trideset godina na Potoku u Rijeci na današnji dan okupilo se oko 250 dragovoljaca koji su se istog dana otputili prema Gospiću.


Doslovno kao hitna pomoć ličkim braniteljima koji su bili na izmaku snaga. Nažalost, zbog manjka naoružanja, u Lici ih je ostalo samo brojnosti jedne satnije, stotinu.


Sve ostalo što se iza toga događalo je iznimno ponosna povijest, nažalost i sa 16 poginulih branitelja što je trajno upozorenje na sva zla koja je sa sobom donijela okupatorska vojska.
– S Potoka idemo na Drenovu, na grobove naših suboraca da bismo polaganjem vijenaca na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata završili službeni dio našeg druženja.


Ono što nas boli i čini nezadovoljnima je činjenica da baš nitko od čelnih političara naše Rijeke ne želi na ovom mjestu, na Potoku postaviti baš nikakav spomen na ljude koji su nesebično založili svoje živote za našu slobodu – poručio je Mile Biondić, tadašnji čelni čovjek Kriznog staba Hrvatskog primorja kao i ključna osoba koja je inicirala i organizirala okupljanje dragovoljačkih snaga Rijeke, ljudi koji su u velikoj mjeri pomogli opstanak Hrvatske u prijelomnim mjesecima njezinog života.