Nova pravila ponašanja

Riječke plaže u doba korone: Što se smije, a što ne? Hoće li nas stvarno nadgledati dronovi?

Damir Cupać

Riječke plaže mogu se pohvaliti čistim morem / Foto: M. GRACIN

Riječke plaže mogu se pohvaliti čistim morem / Foto: M. GRACIN

Plaže će se čistiti svakodnevno, a izdana su 23 odobrenja za ponudu raznih sadržaja, od ugostiteljskih do najma rekvizitaRIJEKA – Što se tiče Grada Rijeke, sezona kupanja je otvorena i trajat će do sredine rujna ove godine, ali građani na plažama moraju se pridržavati mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je povremene kontrole koje će provoditi komunalni redari i pripadnici civilne zaštite, a najavio je i mogućnost korištenja dronova u tu svrhu.


Posebno ponašanje


Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević pojasnila je o kakvim se mjerama radi.
– Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke za kupanje u moru i kopnenim vodama tijekom epidemije COVID-19. Navedenim preporukama određeno je ponašanje na javnim plažama radi zaštite osoblja i posjetitelja. Postavljene su obavijesti na vidljivom mjestu na ulazima kao i na samom prostoru gdje borave posjetitelji, a u kojima su navedene informacije o higijenskim postupcima sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati.


Dopušten je istovremeni boravak 15 osoba na 100 metara kvadratnih površine, za sve posjetitelje i zaposlenike savjetuje se pridržavanje fizičke udaljenosti od jednog i pol metra.


Prilikom boravka u vodi treba održavati fizičku distancu od jednog i pol metra. Na razumnim razmacima te na vidljivim mjestima nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom. U svim otvorenim prostorima kupališta, kao i na razumnim razmacima na otvorenim prostorima preporučuje se postavljanje kanti za otpatke s odgovarajućim poklopcima. Potrebno je pojačati čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora svaka dva sata, a po potrebi i češće, kao i pojačati broj zaposlenika za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru. Istodobno, treba ograničiti korištenje sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim sanitarnim uvjetima.


U prostorima za usluživanje pića i trgovačkim sadržajima moraju se pridržavati posebnih uputa koji važe za sve ugostiteljske objekte. Provodit će se redoviti monitoring voda sukladno planu monitoringa morskih plaža, navela je pročelnica Miličević.


Što s tiče kvalitete mora, odnosno čistoće, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković izvijestila je da su preliminirna ispitivanja pokazala da je more na svim plažama izvrsne kvalitete, osim na plaži Grčevo gdje je zadovoljavajuća kvaliteta mora.


– Na taj načn nastavio je trend iz 2019. godine kada je većina plaža imala ocjenu izvrastan i to prema vrlo strogim kriterijima. Nešto lošija situacija je bila na Kantridi i to isključivo zbog vrulja i izvora. Rezultatima smo zadovoljni, a bude li porebno, provodit će se dodatna ispitivanja. Ove godine nije bilo mogućnosti prijave za Plavu zastavu koja je bila prošle godine na plažama Ploče i Kostanj, ali ako se mogućnost prijava otvori, mi ćemo to npraviti i uvjereni smo da ćemo i ove godine dobiti plave zastave, izjavila je pročelnica Mušković.


Foto: S DRECHSLER

Foto: S DRECHSLER


Kvalitetna priprema


Pročelnica Miličević dodala je da sezona kupanja počinje 1. lipnja, a da je na 22 riječke plaže sve spremno za dolazak kupača.


– Ukupno održavamo i prepramo za kupanje 22 plaže, a za što je osigurano oko 2,8 milijuna kuna. Plaže će se čistiti svakodnevno, a izdana su 23 odobrenja za ponudu raznih sadržaja, od ugostiteljskih do najma rekvizita. Naše aktivnosti i do sada su na plažama bile intenzivne, a sada ćemo ih dodatno pojačati. Apeliramo na građane da se pridržavaju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručila je pročelnica Miličević.


Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo kvalitetnom pripremom riječkih plaža za sezonu kupanja, ali i ispitivanjima koja su pokazala da je riječko more izvrsne kakvoće.


– Sve je to rezultat promišljenog ulaganja u komunalni sektor, kanalizaciju i odvodnju. Prije 20-ak godina više od pola plaža imalo je lošu kakvoću mjera. To je riješeno izgradnjom kolektora koji je skupio gotovo sve otpadne vode. Očekuje nas realizacija velikog projekta izgradnje nedostajuće kanalizacijske mreže koji je financiran europskim sredstvima, a što je jamstvo da će kakvoća mora ostati ista, a može se i povećati. Imamo povratak kupača na riječke plaže u jednoj gusto naseljenoj i urbaniziranoj sredini što je veliki uspjeh, zaključio je Obersnel.


Kažnjavanje neodgovornih vozača na plaži Kostanj


Budući da je bilo puno pritužbi da neodgovorni građani uzurpiraju parking na plaži Kostanj i tako onemogućavaju pristup osobama s poteškoćama u kretanju pristupu moru, gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je pojačani nadzor i kažnjavanje jer je riječ o prometnom prekršaju.


– Pozivam sve građane da pokažu odgovornost, a oni kojima to nije dovoljno, bit će kažnjeni za prometni prekršaj. I da ne bi poslije bilo kako se nije znalo, kazao je Obersnel.


Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević iznijela je informaciju da će Opatijska ulica za javni prijevoz biti otvorena do kraja srpnja ove godine kako bi građani koji koriste plažu za osobe s invaliditetom, a dolaze javnim prijevozom, barem u kolovozu i rujnu uživali u kupanju.


Kako bi se osobama s invaliditetom osigurali sigurni uvjeti korištenja plaže, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb finacirat će sa 100.000 kuna dva licencirana spasitelja, a osigurano i dodatnih 10.000 kuna za nabavu potrošnog materijala za održavanje plaže.