Pali na ličkoj bojišnici

Riječke “Ajkule” na Danu sjećanja: Nikad zaboraviti poginule suborce

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Vijenci su položeni podno spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. Sjenama poginulih najprije su se poklonili članovi obitelji poginulih "Ajkula", predstavnice Udruge udovica poginulih branitelja i članovi USPDR "Ajkula". GOSPIĆ – Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula” iz Rijeke organizirala je tradicionalni Dan sjećanja kako bi se još jednom poklonili svojim poginulim suborcima i prijateljima koji su stradali na ličkoj bojišnici i diljem Hrvatske. Karavanu od 50 sudionika činili su roditelji i članovi obitelji poginulih, kao i njihovi suborci. Prvi dio komemoracije održan je u središtu Gospića.


Vijenci su položeni podno spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. Sjenama poginulih najprije su se poklonili članovi obitelji poginulih “Ajkula”, predstavnice Udruge udovica poginulih branitelja i članovi USPDR “Ajkula”. Slijedili su župan ličko-senjski Darko Milinović s najbližim suradnicima i savjetnikom za branitelje Milanom Kolićem, predstavnici Grada Gospića, izaslanstvo Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade “Vukovi” i u ime Policijske uprave ličko-senjske načelnik Josip Biljan. Nakon komemoracije predsjednik USPDR-a Perica Prpić zahvalio se svima koji otimaju zaboravu žrtve pale u Domovinskom ratu.


– Svake godine od konca rata mi povodom Dana sjećanja obilazimo mjesta gdje smo se borili i ginuli. Pri tome Gospić i Velebit imaju posebno značenje. S nama su danas roditelji naših poginulih prijatelja i suboraca, udovice, članovi njihovih obitelji. Dok god budemo mogli mi ovu tradiciju nećemo prekidati. Želim se posebno zahvaliti županu Darku Milinoviću i njegovim suradnicima jer su svake godine s nama. Tu su i naši prijatelji iz 9. gardijske brigade, predstavnici Grada Gospića… Odavanje počasti svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima naša je trajna obveza i dio projekta “Da se ne zaboravi” u kojem nas podupire i Ministarstvo hrvatskih branitelja, istaknuo je Perica Prpić.
Drugi dio komemoracije održan je podno Velebita, kod spomenika poginulim policajcima u Rizvanuši. Upravo su riječki policajci najteže ratne godine i zime proveli u surovim uvjetima na Velebitu, gdje je i poginuo njihov prvi zapovjednik Marino Jakominić. Riječke “Ajkule” su tijekom rata ostale bez osam policajaca, dok ih je 25 teško ranjeno, s trajnim posljedicama po svoje zdravlje.