Nedozvoljeno

Riječka pomorska policija prijavila muškarca zbog izlova zaštićene periske

Vladimir MrvošPolicijski službenici pomorske policije proveli su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog izlova periske, školjke koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta morskih organizama. Od 38-godišnjaka je oduzeta izlovljena periska te je zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode, protiv njega podnesen optužni prijedlog.


Od petka, 14. kolovoza posade policijskih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka zabilježile su 29 prekršaja nedozvoljenog glisiranja. U nedozvoljenom glisiranju na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale zatečeno je deset državljana Njemačke, osam državljana Slovenije, pet državljana Italije, tri državljana Mađarske, dva državljana Austrije i državljanin Slovačke. Spomenuti su zatečeni u akvatoriju Lošinja, Cresa, Krka, Raba te u moru ispred Kraljevice.


Zbog počinjenja prekršaja iz domene Pomorskog zakonika svima koji su nedozvoljeno glisirali izrečene su novčane kazne. Pomorska policija će i nadalje pojačano nadzirati sigurnost prometa na moru te poziva nautičare da se radi svoje osobne i sigurnosti drugih osoba pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru.
Policija također poziva i kupače da paze na svoju sigurnost, plivaju do mjesta koja su označena plutačama, odnosno ne plivaju na udaljenosti većoj od sto metara od obale. Ronioci imaju obvezu propisnog označavanja mjesta na kojem rone.