Živo sjećanje na znamenitu Riječanku

Riječka Majka vratila se svojoj kući i svome gradu: Zemni ostaci Marije Krucifikse Kozulić pohranjeni u samostanu u Ulici Pomerio

Mirjana Grce

Marija Kozulić vratila i svome gradu i svojim duhovnim kćerima koje su i u najtežim vremenima vjerno nastavile njezinu karizmu i ljubav / Snimio Marko GRACIN

Marija Kozulić vratila i svome gradu i svojim duhovnim kćerima koje su i u najtežim vremenima vjerno nastavile njezinu karizmu i ljubav / Snimio Marko GRACIN

Ostaci Marije Krucifikse Kozulić, za koju se vodi postupak za proglašenje blaženom i svetom, pohranjeni su u kameni sarkofag u kući koju je sagradila početkom 20. stoljeća, u kojoj je utemeljila Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, te u njoj podizala siromašnu i napuštenu djecu iz Rijeke i okoliceRIJEKA U predvorju kapele Presvetog Srca Isusova u samostanu Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Ulici Pomerio danas su pohranjeni zemni ostaci znamenite Riječanke Marije Krucifikse Kozulić (1852.-1922.) za koju se vodi postupak za proglašenje blaženom i svetom.


Pohranjeni su u kameni sarkofag u kući koju je Marija Kozulić sagradila početkom 20. stoljeća, u kojoj je utemeljila Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, te u njoj podizala siromašnu i napuštenu djecu iz Rijeke i okolice, i preminula 29. rujna 1922. godine.


Zbog njezinog velikog djela već za života su je nazivali Riječka Majka, a tako ju se naziva i danas.
Činu polaganja posmrtnih ostataka u sarkofag u predvorju kapele njezine kuće, uz blagoslov mons. dr. Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa i nazočnost njezinih duhovnih kćeri – Družbe sestara Presvetog Srca Isusova i drugih njezinih štovatelja, prethodila je svečana misa u crkvi Marijinog uznesenja, Veloj crikvi. Tijekom misnog slavlja je ispred prezbiterija bio izložen lijes s posmrtnim ostacima Marije Kozulić.
Nakon koncelebrirane mise – predvodio ju je nadbiskup Devčić, a propovijedao je kapucin fra Mijo Šarčević – iz te crkve, u kojoj je Marija Kozulić krštena, u molitvenoj procesiji su do samostana u Ulici Pomerio nošeni njezini zemni ostaci.


Kako je pozdravljajući okupljene u crkvi Marijinog uznesenja poručila s. Dobroslava Mlakić – postulatorica njezine kauze i vrhovna predstojnica Družbe koju je Marija Kozulić u Rijeci 1899. godine utemeljila – »Riječka Majka vratila se kući u kojoj je još živo sjećanje na nju, koju je sagradila za siromašne, u kojoj se opredijelila za život među siromašnima i gdje je koračala prema svetosti i preminula na glasu svetosti. Samo se sveci na ovaj način vraćaju svojoj kući«.


Posmrtni ostaci Marije Krucifikse Kozulić eshumirani su prije više godina iz grobnice na groblju Kozala pod vodstvom prof. dr. sc. Dragana Primorca, koji je sa svojim suradnicima i kolegama forenzičarima, također nazočio velikom događaju. U postupak su bili uključeni i stručnjaci iz Rijeke, antropološku obradu i DNK analizu učinili su forenzičari splitskog Sveučilišta, a nakon toga, zahvaljujući prof. Primorcu, posmrtni ostaci su dostavljeni stručnjacima u SAD-u koji su potvrdili vjerodostojnost identifikacije.

Foto galerija: Posmrtni ostaci Marije Krucifikse Kozulić stigli u Rijeku Foto: Marko Gracin