Treći u RH

Riječka gimnazija uvodi međunarodnu maturu, otkrivena i cijena školarine

Jakov Kršovnik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Program učenici upisuju nakon završenog 2. razreda srednje škole, u potpunosti se provodi na engleskom jeziku te nakon završetka učenici ne polažu hrvatsku državnu maturu, već međunarodnuPrva riječka hrvatska gimnazija od sljedeće školske godine 2021./2022. učenicima nudi obrazovni program međunarodne mature (IBDP). Program je to koji učenici upisuju nakon završenog 2. razreda srednje škole te ga mogu odabrati umjesto uobičajenog nastavka školovanja u 3. i 4. razredu.


U potpunosti se provodi na engleskom jeziku te nakon završetka učenici ne polažu hrvatsku državnu maturu, već međunarodnu, a uspješnim završetkom moći će se upisati na, kako je najavila ravnateljica PRHG-a Jane Sclaunich, gotovo sve inozemne fakultete.


– Specifičnost je programa što učenici biraju šest predmeta te razinu na kojoj ih žele učiti, višu ili standardnu. Time se učeniku daje puno veća mogućnost da se bavi područjima kojim doista želi. Ovaj program izuzetno je prepoznat u svijetu i već je 20 godina jedan od najkvalitetnijih programa međunarodne mature, kaže ravnateljica Sclaunich.
Program je namijenjen i gimnazijalcima i učenicima strukovnih škola, no učenici strukovnih škola moraju pristupiti prijamnim ispitima iz hrvatskog i engleskog jezika te matematike. Prijave počinju 28.6. i traju do 1.7., a PRHG je od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobio odobrenje za upis jednog razreda od optimalno 24 učenika.


Školarina za jednu školsku godinu je 3.300 eura, a učenici od škole dobivaju prijenosno računalo te dio udžbenika.PRHG je treća škola koja nudi ovaj program u Hrvatskoj, nakon Varaždina i Zagreba te pročelnica upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin kaže da je on velika dodatna vrijednost za županiju.


– Zahvaljujem ravnateljici na strašnoj upornosti i angažmanu, mi smo kao osnivač s njome stalno bili i kontaktu te mislim da je i to bilo presudno da se ispune uvjeti za ovaj program, govori Stilin.


Zamjenica župana Mirna Medarić dodala je da je PGŽ za uvođenje programa osigurao 378 tisuća kuna te da je ovo iznimno velika i važna vijest.


Danas od 16 sati u dvorištu PRHG-a bit će dostupna koordinatorica IB programa te nastavnici kako bi odgovorili na sva učenička i roditeljska pitanja, a sve dodatne informacije i detaljan program mogu se pronaći na internetskoj stranici Prve riječke hrvatske gimnazije.


Uvjeti za prijavu


– vrlo dobar ili odličan opći uspjeh na kraju 2. razreda srednje škole


– vrlo dobra ili odlična zaključna ocjena iz predmeta HJ, MAT, ENG. Ako neki od uvjeta nije zadovoljen, učenik mora pristupiti prijamnom ispitu koji se dodatno plaća


– učenici koji dolaze iz strukovnih škola moraju pristupiti prijamnim ispitima iz svih triju predmeta (HJ, MAT, ENG)


Prijave od 28. 6. do 1. 7.


– dokumentacija se dostavlja osobno u školu u sobu 204 svakog dana od 8 do 13 sati ili e-mailom na [email protected] s naznakom »Prijava za upis«


– potrebna dokumentacija: popunjena prijavnica, svjedodžba (ili ispis ocjena iz e-Dnevnika) 2. razreda srednje škole, dva pisma preporuke, jedno od nastavnika/ce iz STEM područja i jedno iz područja humanističkih/društvenih znanosti, motivacijsko pismo na engleskom jeziku, potvrde o izvannastavnim aktivnostima koje učenik redovito pohađa, potvrda o uplati prijavnice od 10 € na IBAN škole