Selidba s Baredica

Riječka djeca s teškoćama imat će vrhunske uvjete, evo kako napreduju radovi

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Radovi u nekadašnjem prostoru zametske knjižnice bliže se krajuU drugoj polovici prosinca bit će gotovi radovi preuređenja nekadašnjeg prostora Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka u koji će useliti korisnici Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje, a riječ je o teško pokretnoj djeci i mladima.


Budući prostor u koji će se smjestiti polaznici nekadašnjeg Odjela Baredice danas je obišao riječki gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima, a kako je najavila zamjenica gradonačelnika, Sandra Krpan, radi se o prostoru površine 233 četvornih metara u kojem će korisnicima i osoblju biti na raspolaganju dvije učionice, senzorna soba, ambulanta, soba za fizikalnu terapiju, pomoćna kuhinja, dva prilagođena sanitarna čvora za korisnike i dva za osoblje, garderobni prostor, ulazni prostor te spremište i radionički prostor.

– Ovim preuređenjem djeca će dobiti adekvatan prostor i primjerene prostorije, a u tome nas prati i Primorsko-goranska županija.


Dvanaestoro djece iz Baredica dobit će suvremene prostorije za odgojno-obrazovni proces, a to su djeca s intelektualno-motoričkim teškoćama koji trebaju pojačanu skrb i brigu. Vjerujem da će ovdje imati vrhunske uvjete za rad, kazala je Krpan.Dodajući da se radi o investiciji koja iznosi gotova dva milijuna kuna kazala je da 700 tisuća kuna osigurava Primorsko-goranska županija.


Ocjenjujući preuređenje prostora na Zametu još jednim uspješnim zajedničkim projektom Grada i županije zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut istaknuo je da Područni odjel Baredice trebao novi prostor ustvrdivši da će taj Odjel dobiti impresivan prostor.Činjenicu da će se učenicima s teškoćama osigurati bolji uvjeti rada potvrdila je i ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Ivone Šabarić Rubeša.


– Radi se o dva razredna odjela, dvanaestero učenika s višestrukim teškoćama i novi prostor će poboljšati kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa.


Zahvaljujući osnivaču prostor će u potpunosti biti opremljen novim namještajem i didaktikom. Učenicima će biti na raspolaganju bolji uvjeti, a zaposlenicima će biti omogućeno da kvalitetnije provode odgojno-obrazovni proces, istaknula je Šabarić Rubeša.U prostoru su do sada izvedeni svi radovi demontaže, otvaranja novih otvora i popratni radovi te su uklonjene sve stare instalacije, a u tijeku su radovi na izradi pregradnih zidova i spuštenog stropa i izrada aluminijske vanjske staklene stijene.


Također, uređuje se i dio ulaznog prostora na kojem će se postaviti protuklizne keramičke pločice. Preostali su radovi na postavljanju keramike i sanitarne opreme, montaže vanjske aluminijske staklene stijene, ugradnji unutarnjih vrata, montaži radijatora i klimatizacijskih uređaja, postavljanju rasvjetnih tijela i utičnica te radovi gletanja i ličenja.Suglasnost na idejni projekt preuređenja dalo je i Ministarstvo, a Centar za odgoj i obrazovanje jedina je ustanova na području Primorsko-goranske županije u kojoj se provodi odgoj, obrazovanje, habilitacija, rehabilitacija, radno i stručno osposobljavanje djece i mladeži s intelektualnim teškoćama i drugim utjecajnim teškoćama u razvoju.