International Photography Awards

Riječanki Rebeki Legović ponovo prvo mjesto na natjecanju IPA 2023 u New Yorku

P. N.

Rebeka Legović

Rebeka Legović

Sve je započelo 2003. tako da se ove godine obilježava 20. izdanje na koje je pristiglo više od 15.000 prijava iz preko 120 zemalja 


Međunarodno natjecanje International Photography Awards (IPA) u svijetu fotografije slovi za svojevrsni Oscar, prijavljuju se profesionalni i amaterski fotografi na svjetskoj razini, i tijekom vremena postalo je jedno od najopsežnijih i najcjenjenijih natjecanja u svijetu fotografije danas.


Sve je započelo 2003. tako da se ove godine obilježava 20. izdanje na koje je pristiglo više od 15.000 prijava iz preko 120 zemalja. Internacionalni žiri sastavljen od galerista, kolekcionara umjetnina, kustosa, profesora, fotografa i drugih utjecajnih figura iz svijeta fotografije ocjenjivao je radove na temelju originalnosti, tehničke izvrsnosti i umjetničkog dostignuća.
Suci su se suočili s izazovnim zadatkom odabira pobjednika u svakoj od 11 kategorija i pod kategorija, a jedna od pobjednica je ponovno Riječanka Rebeka Legović.


Serijom fotografija »Shifting Perspectives« po četvrti put pobijedila je u modnoj kategoriji, a nagrade će se uskoro dodijeliti već tradicionalno u New Yorku.


Treba napomenuti da je ta ista serija fotografija prije samo mjesec dana osvojila prvo mjesto u modnoj kategoriji i na prestižom pariškom Prix de la Photographie PX3.


Serija je nastala prošle godine tijekom ljeta, a autorica se ovoga puta pobrinula ne samo za fotografije i koncept, nego je i samostalno kreirala odjeću i šešire osmišljene samo za ovaj projekt.


Ovakav fotografski zapis jasno odražava Rebekin prepoznatljiv stil i potpis: neophodne arhitektonske geometrije, uređeni prostor te savršena minimalistička metafizika.


Prostorne i fizičke stvarnosti isprepliću se i stapaju u homogenu i koherentnu sliku. Kromatski odabiri, precizne podjele područja, pozicija modela i prostorna konstrukcija podupiru volumetrijsku igru koja je ujedno i konceptualna.