Svijet u narančastom

Riječanke zatražile objavu liste recidivista, nasilnika nad ženama

Sanja Gašpert

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U lijepoj našoj ima oko 4,5 tisuće recidivista, onih kojima nikakav problem ne predstavlja zlostavljanje žene, djeteta, bilo koga i u bilo kojem obliku, ističe Antonija PintarCentar za participaciju žena u društvenom životu priključio se kampanji Europske unije u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja “Obojimo svijet u narančasto” – za budućnost bez nasilja, druženjem s građanima na Trgu mlekarice u Rijeci, s kojega su članovi Centra uputili otvoreno pismo Ministarstvu pravosuđa u kojem traže objavu liste recividista.


– Ako su listu recidivista, koju je prvu objavila Velika Britanija, mogle objaviti i zemlje u okruženju, među kojima Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, zašto to onda ne učini i Hrvatska?


Foto Mateo Levak
U lijepoj našoj ima oko 4,5 tisuće recidivista, onih kojima nikakav problem ne predstavlja zlostavljanje žene, djeteta, bilo koga i u bilo kojem obliku. To znači da svaki četvrti ili peti nasilnik ponavlja nasilje.


Foto Mateo Levak


Policija ne odrađuje posao do kraja, dobivamo brojke, a one kriju imena i dok god bude tako, mnogi će živjeti u strahu i neizvjesnosti, rekla je Antonija Pintar iz Centra za participaciju žena u društvenom životu na susretu s novinarima uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama.


Foto Mateo Levak


Pintar je dodala kako je Centar dio kampanje EU kojom želi upozoriti na sve lošije stanje u cijelom svijetu, želi budućnost bez nasilja i zato Ministarstvu pravosuđa i šalje otvoreno pismo za objavom liste recidivista.


Foto Mateo Levak


– Trinaest milijuna žena u Europskoj uniji doživjelo je neki oblik nasilja. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilnog partnera, a u SAD-u svaka šesta. U Novom Zelandu svake četiri minute neka je žena zlostavljana, a u Hrvatskoj svakih petnaest minuta.


Foto Mateo Levak


U Primorsko-goranskoj županiji udvostručen je broj slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u obitelji, istaknula je Pintar.


Foto Mateo Levak


Dodala je kako poseban problem u vrijeme korone predstavlja činjenica da je većina sigurnih kuća u Hrvatskoj zatvorena, pa se nasilje u posljednjih godinu i pol dana prijavljuje rjeđe, a ima ga sigurno znatno više.


Također, kazala je Pintar, u porastu je i broj nasilja nad starijim osobama.