'Stvar je principa'

Riječanin ogorčen: ‘Kako pričuva za garažu može koštati jednako kao i za stan?’

Ljiljana Hlača

Naplata pričuve za garaže od upravitelja do upravitelja varira, od onih kojih je ne naplaćuju pa do onih koji je naplaćuju, ali ipak ne u iznosu kao i za stan, nego nešto umanjeno. Međutim, ovakvih je slučajeva maloRIJEKA – Treba li iznos pričuve za garažu biti jednak onomu koji se izdvaja za stan – pita se jedan naš čitatelj, s obzirom na to da kod ovog prostora nema troškova redovnog održavanja, čišćenja, rasvjete, lifta, dimnjačarskih usluga i slično.


Naime, temeljem povezivanja zemljišno-knjižnih knjiga s knjigom položenih ugovora u slučaju našeg čitatelja garaža se pripojila stanu, a to se odmah reflektiralo i na ukupan iznos pričuve. U njihovoj zgradi ona za stan iznosi 3,5 kuna po metru kvadratnome.


– Upravitelj je odmah po povezivanju napratio pričuvu za garažu, a što je moj račun povisilo za nekih 50 kuna. Što nije puno, ali se tu radi o principu. Riječ je o izdvojenome objektu, a jedino je ja iz zgrade posjedujem, rekao nam je dalje naš sugovornik, koji ima niz primjedbi i na postupak povezivanja, a koji navodno za njihovu zgradu ide u reviziju.
Uglavnom, kako smo saznali, naplata pričuve za ovakve objekte od upravitelja do upravitelja varira, od onih kojih je ne naplaćuju pa do onih koji je naplaćuju, ali ipak ne u iznosu kao i za stan, nego nešto umanjeno. Čini se da je ovakvih slučajeva malo. U Udruzi stanara suvlasnika stambenih zgrada grada Rijeke navode da stanar može tražiti izuzeće od ovog izdatka za ovaj tip prostora, ali to mora potkrijepiti potpisom suvlasnika te se to isto mora regulirati i međuvlasničkim ugovorom.


Naime, međuvlasničkim ugovorom suvlasnici se između sebe dogovaraju kako će naplaćivati pričuvu, za što će se ona trošiti i slično. Možda je u ovom slučaju spomenutim dokumentom to zapravo dogovoreno pa je i to bio razlog zbog čega je upravitelj »povukao« iznos koji se naplaćuje za stan na garažu. Nadalje, za neke naplata pričuve za ovu vrstu objekta zapravo nije loša stvar jer to ubuduće znači da sva oštećenja zapravo pokriva »zgrada«.