Novi projekt

Riječani planiraju pokazati da “plastična nije fantastična”

Bruna Matičić

Vrećica "Plastična nije fantastična"

Vrećica "Plastična nije fantastična"

U subotu 7. studenoga od 9 do 11 sati, na glavnoj gradskoj tržnici, prodavačima i kupcima dijelit će se dizajnirane platnene vrećice za dugotrajnu uporabu koju mogu koristiti prilikom kupovine»Plastična nije fantastična«, novi je projekt mladih Riječana koji za cilj ima podizanje svijesti sugrađana o štetnosti upotrebe jednokratne plastike, odnosno plastičnih vrećica.


Andrej Belančić, Paola Depope, Toni Holjević, Marko Mesarić i Mirna Pavić, uz podršku Rotary kluba Rijeka Novi Val, u veljači ove godine prijavili su projekt »Plastična nije fantastična« na Natječaj Europske snage solidarnosti.


Projekt je izabran na natječaju kao jedan od 10 najboljih projektnih prijedloga u Hrvatskoj, za koji su odobrena namjenska sredstva financiranja u iznosu od 6.740 eura.
Uz suorganizaciju Rotary kluba Rijeka Novi val, financijsku pomoć Europske unije i potporu grada Rijeke organizatori projekta osmislili su različite aktivnosti, predavanja i izložbe u Rijeci s ciljem dizanja svijesti svojih sugrađana i posjetitelja grada Rijeke o štetnosti plastike te poticanje na korištenje zamjenskih materijala i recikliranje.


Tako će u subotu 7. studenoga od 9 do 11 sati, na glavnoj gradskoj tržnici, prodavačima i kupcima dijeliti dizajnirane platnene vrećice za dugotrajnu uporabu koju mogu koristiti prilikom kupovine, a isto će ponavljati kroz sljedećih 6 mjeseci, uz prethodnu najavu.


Osim toga, u sklopu projekta, od 9. do 16. studenog na izložbenim postamentima na Korzu, održat će se izložba fotografija koje prikazuju zagađenje okoliša jednokratnom plastikom, te različita i ponekad neuobičajena mjesta na kojima završe plastične vrećice, boce i brojni drugi artikli i ambalaža.


Uz vizualni dio izložbe, šetači na Korzu moći će čuti zanimljive činjenice vezane uz zagađenje plastikom, a koje će se emitirati nekoliko puta dnevno.


Organizatori se nadaju kako će fotografije, zajedno s porukama o štetnosti upotrebe jednokratne plastike, potaknuti sugrađane i posjetitelje Rijeke na odgovorniju upotrebu plastike jer – plastična nikako nije fantastična!