Lokalni izbori 2021.

Rezultati u PGŽ: Evo tko je premoćno pobijedio, a kome sve slijedi borba do posljednjeg glasa

Portal Novi list, Barbara Čalušić, Sanja Gašpert, Slavica Kleva, Aleksandra Kućel Ilić, Franjo Deranja, Walter Salković, Marina Kirigin, Bruna Matičić, Biljana Savić, Hrvoje Hodak, Robert Šimonović, Bojan Purić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Polako pristižu prvi nesluženi rezultati s lokalnih izbora diljem Primorsko-goranske županije



Polako pristižu prvi nesluženi rezultati s lokalnih izbora diljem Primorsko-goranske županije.


Mali Lošinj: Kučić i Franković u drugom krugu


Ana Kučić (HDZ) je dobila najbrojniju potporu na izborima za gradonačelnika Malog Lošinja, a slijedi joj drugi krug, protiv Marija Frankovića, nestranačkog kandidata s podrškom SDP-a, Laburista i HSU-a, dok je iz utrke ispao neovisni kandidat Dubravko Devčić.


Kučić je dobila 1937 glasova (46,83 posto), Franković 1137 (27,49 posto), a Devčić 980 (23,69 posto).




U novom, trinaestoročlanom sazivu Gradskog vijeća Malog Lošinja, HDZ-ova lista imat će četiri mandata, SDP/Franković i Devčić po tri, a po jedan HNS, AM i HSLS.


HDZ je dobio 25,7 posto, SDP-Laburisti-HSU 18,88 posto, a lista Dubravka Devčića 17,52 posto.


Koalicija IDS-HNS-PGS-UK ima 9,16 posto, Akcija mladih 6,52 posto, a HSLS 5,33 posto.


Bez mjesta u Gradskom vijeću ostali su Suverenisti-HRAST s 5,21 posto, neovisna lista Tonija Bonića s 4,47 posto, neovisna lista Josipa Magašića s 3,73 posto te neovisna lista Kristiana Bušića s 3,43 posto.


Odaziv na izbore bio je 54,3 posto, odnosno 4133 od 7619 birača. Bilo je 86 nevažećih listića u izborima za Vijeće, a 80 u izborima za gradonačelnika.


Opatija: Dujmić opet u vodstvu, Kirigin na 30,39%


Ivo Dujmić i Fernando Kirigin u drugom će se krugu boriti za mjesto gradonačelnika Opatije – odlučili su opatijski birači.


Prema dosadašnjim rezultatima u Opatiji vodi Ivo Dujmić s 35,85% i 1.595 glasova. Drugi je Fernando Kirigin s 30,39% i 1.352 glasa.


Slijede Neva Slani (AM-UK) s 17,01%, Marko Ćosić (HDZ) s 7,86%, Ante Štampalija (IDS-KI) s 5,50% pa Alen Sršen s  2,02%.


Dosad je obrađeno 92,86% glasova.


Za osvajanje vijećničkih mandata u GV Opatije borilo osam kandidacijskih lista. Nezavisnoj listi Ive Dujmića pripalo je 5 vijećničkih mjesta, SDP-u također 5 mjesta, dok su Akcija mladih i Unija Kvarnera iznenadili s visoka 3 mjesta, Kvarnerska inicijativa i IDS imaju 1 vijećničko mjesto, te HDZ jedno vijećničko mjesto.


Bez prolaza u Vijeće ostali su HSU, lista grupe birača Alena Sršena i Narodna stranka – Reformisti.


– Zahvaljujem se svim građanima koji nisu povjerovali o laži koje su bile plasirane o meni i mojoj obitelji i koji su mi dali povjerenje. Idemo u drugi krug, riješit ćemo situaciju povoljno za nas.


No, malo sam razočaran i ne mogu vjerovati da bez obzira što su na mojoj listi izvrsni kandidati i bez obzira na to što imamo najbolji program, nemamo većinu u Vijeću i opet sam osuđen na kohabitaciju.


Ali, bez obzira na sve, nećemo se predati… Puno je lista nestalo, neće imati svoje predstavnike, mnogi koji su kalkulirali ispali su iz Gradskoga vijeća. Priča o sastavu Gradskog vijeća je gotova, morat ćemo što bolje surađivati za dobrobit Opatije.


Festival demokracije ide dalje, veselim se sučeljavanju u drugome krugu uz argumente i ja se toga ne bojim. Još jednom hvala svima, građani su odlučili, rekli su svoje i sada idemo dalje – rekao je nakon što je saznao rezultate Ivo Dujmić koji je uz obitelj, suprugu i sinove, te članove Nezavisne liste rezultate čekao u opatijskoj Zori.


Fernando Kirigin sa suradnicima rezultate je čekao u stranačkim prostorijama SDP-a u Opatiji.


– Hvala svima koji su danas izašli na birališta i sudjelovali u odabiru smjera kojim će Opatija ići sljedeće četiri godine, a osobito se zahvaljujem na ukazanom povjerenju i podršci birača koji su prepoznali našu viziju i put za FER Opatiju.


Rezultati prvog kruga izbora pokazuju da nam predstoji još razgovora s Opatijkama i Opatijcima o tome kakav grad žele, ali i kako bismo motivirali sve one građane koji danas nisu izašli na izbore, da nam se pridruže u izgradnji boljeg i pravednijeg društva i poštenijeg upravljanja Opatijom, na korist svih njenih stanovnika.


Pred svima nama je izbor i prilika da odlučimo kakvu Opatiju želimo: želimo li FER Opatiju u kojoj se gradom upravlja s brigom za sve generacije i sve građane, kojoj je stalo zaustaviti odlazak mladih i učiniti od Opatije grad u kojem oni mogu i žele ostati.


Želimo li grad u kojem se poštuje prostor, realiziraju važne investicije, u kojem se posluje na pošten način… Ili ćemo ponovo dozvoliti Opatiju kojom se upravlja populističkim metodama, bez sustavnog razvoja.


Većina kandidata koji su danas bili na listiću za izbor gradonačelnika jasno su poručili da su promjene potrebne kao i glasači koji su ih podržali. Sve ih pozivam da mi se pridruže u sljedeća dva tjedna i da 30. svibnja napravimo pravi izbor za FER Opatiju – rekao je nakon što su objavljeni rezultati Fernando Kirigin.


Dakle, u Opatiji će se, baš kao što je to bilo i na izborima pred četiri godine, u drugom krugu za naklonost birača, a pogotovo onih koji nisu izašli na birališta, boriti nezavisni Ivo Dujmić i njegov protukandidat, SDP-ovac Fernando Kirigin.


Crikvenica: U drugom krugu Rukavina i Kružić


Crikveničanke i Crikveničani novog gradonačelnika dobit će u drugom izbornom krugu lokalnih izbora.


Kako stvari stoje, ondje će se pronaći aktualni gradonačelnik Damir Rukavina (HDZ), kandidat koalicije HDZ-HSP-HSS-HSLS, i Mario Kružić (SDP), kandidat koalicije SDP-a i PGS-a.


Značajnu podršku birača i ovoga je puta pridobio aktualni gradonačelnik Damir Rukavina (HDZ), a koja iznosi 38,47 % glasova ili 1773 glasova, dok podrška SDP-ovom Mariju Kružiću iznosi 28,47% ili 1312 glasova.


Umjesto gradonačelnika Rukavine, izjavu je dala kandidatkinja za zamjenicu, Ivona Matošić Gašparović


– Prije svega željela bih se zahvaliti svim biračima, svima koji su nam pružili podršku i prepoznali naš rad i trud svih ovih godina. Zadovoljni smo, kako sada stvari stoje pobijedili smo na osam od devet biračkih mjesta, stoga svakako imamo razloga za slavlje.


Optimistični smo i iskreno se nadamo pobjedi u drugome krugu, rekla je Matošić Gašparović.


U pobjedu u drugome izbornome krugu uvjeren je i Mario Kružić.


– Zahvaljujem se svima koji su glasali za mene i našu koaliciju, kao i svim sjajnim ljudima s moje liste, jer bez njih ne bi bilo niti ovog rezultata. Vjerovao sam da ću ući u finale ove važne izborne utakmice, jer bez vjere u sebe i sve ove ljude koji su uz mene ravnopravni dio ekipe, ne bih se niti kandidirao za ovu odgovornu i časnu dužnost.


Bez obzira hoćemo li biti dio opozicije ili ćemo uspjeti složiti većinu, svoju ćemo dužnost obnašati na dobrobit svih stanovnika, jer stvaranje bolje Crikvenice za nas je i dalje na prvom mjestu, rekao je SDP-ov Mario Kružić.


U utrci za Gradsko vijeće vode HDZ i partneri s 35,90%, slijedi lista SDP-PGS s 30,16%, pa lista Vesne Car Samsa s 12,91%, lista Sonje Polonijo s 7,11%, DP s 6,91%, lista Žarka Stilina s 5,66%, pa HNS-a s 1,31%


Na izbore je izašlo 39,35% birača.


Rab: Grgurić ponovo pobjednik!


Nakon obrađenih biračkih listića na svih osam biračkih mjesta u Gradu Rabu, dosadašnji gradonačelnik Nikola Grgurić (HDZ, HSS, RPS) s 51,63% osvojenih glasova osvaja novi gradonačelnički mandat već u prvom krugu.


U pokušaju da izbori drugi krug, najviše mu se bio približio nezavisni kandidat Eros Grubišić koji je osvojio 27,14% glasova.


Luka Grgurić kandidat grupe birača NL Ostanak osvojio je 10,37% glasova, dok je na četvrtom mjestu nezavisni kandidat Zdenko Matijević sa 6,97% glasova.


U izbornoj utrci za Gradsko vijeće Grada Raba također je najveći uspjeh polučila lista HDZ-a, HSS-a i RPS-a čiji je nositelj dosadašnji zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin, sa 42,47% osvojenih glasova.


Slijedi Kandidacijska lista SDP-a s 23,22% glasova, pa lista grupe birača “1 otok – 1 staza” s 9,43% osvojenih glasova. NL Ostanak prikupila je 8,99% glasova, NL Pučana 8,36%, dok je listi Domovinskog pokreta pripalo 7,51% glasova rapskih birača.


– Ova pobjeda samo potvrđuje da smo znali zadržati povjerenje naših građana dobiveno još 2015. i da ih tijekom vremena nismo razočarali te da ćemo zajedno nastaviti kreirati u pravcu boljitka otoka.


Svima koji su ušli u Gradsko vijeće želim da promišljaju u interesu dobrobiti Raba te da im to bude primarni interes, a svima onima koji su sudjelovali u ovoj kampanji, a nisu prošli, želim više sreće drugi puta.


Moram posebno zahvaliti dosadašnjem sazivu Gradskog vijeća, posebice većini koja je kroz donesene odluke omogućila sve ove vrijedne projekte i nadam se u interesu Otoka i u interesu Grada da ćemo imati dobru suradnju i ubuduće na zadovoljstvo svih koji žive na otoku, kao i onih koji će na naš otok doći živjeti, rekao je Grgurić.


Eros Grubišić čestitao je Grguriću na pobjedi.


“Izlaznost na izbore pokazuje da su ljudi na otoku apatični, nezainteresirani i u strahu od promjena. Zadovoljan sam svojim angažmanom s obzirom da nisam profesionalni političar, nego poduzetnik i da sam sam financirao svoju kampanju, dok HDZ ima razrađenu biračku mašineriju.


Čestitam Nikoli ponovni izbor za gradonačelnika Grada Raba”, poručio je Eros Grubišić.


Čavle: Ivana Cvitan Polić prezadovoljna pobjedom!


SDP-ovka Ivana Cvitan Polić i sljedeće će četiri godine biti načelnica Općine Čavle.


Cvitan Polić, prije osam godina kao zamjenica načelnika, a potom i čavjanska načelnica u prethodnom mandatu, bila je kandidatkinja koalicije SDP-Unija Kvarnera-HSU i osvojila 54,89 posto glasova birača, odnosno pobjedu već u prvom krugu lokalnih izbora.


Kandidat koalicije HDZ-HSLS Stanislav Žeželić (HDZ) osvojio je 20,13 posto, PGS-ovac Marko Sobotinčić kao kandidat PGS-a i HSS-a 15,32 posto, a Henny Žeželić Patila kao kandidatkinja Grobničke stranke i Akcije mladih 7,86 posto glasova birača.


SDP-e će, zajedno s Unijom Kvarnera i HSU-om imati većinu i u novom sazivu Općinskog vijeća Čavle, gdje će s osvojenih 48,77 posto glasova birača imati sedam od ukupno trinaest vijećnika.


U oporbi će biti HDZ-e s tri mandata, jer je u koaliciji s HSLS-om osvojio 23,37 posto glasova.


PGS je osvojio 16,22 posto glasova i dva vijećnička mjesta, a Grobnička stranka – Akcija mladih osvojila je 11,62 posto glasova i jedan vijećnički mandat. U Općini Čavle izlaznost na izbore je bila 36,72 posto, odnosno svoje glasačko pravo iskoristilo je 2285 mještana.


Nova (stara) načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić bila je presretna i prezadovoljna duplim uspjehom – nje kao načelnice i njezine koalicije koja je pobijedila i u Općinskom vijeću Čavle.


– Jako smo sretni i zadovoljni iako smo to i očekivali. Rezultat je to kvalitetnog rada i ispunjenih obećanja u prethodnom mandatu, a sada ćemo raditi još i više jer znamo kako se to radi, kazala je Cvitan Polić.


HDZ-ovac Stanislav Žeželić, vijećnik u prethodnom sazivu i budući vijećnik, prvi puta kandidat za načelnika čestitao je novoj načelnici i kazao kako poštuje volju birača.


– Moram priznati da sam očekivao malo bolji rezultat, ali i izlaznost je bila nešto niža, pa je to valjda u tim okvirima. Očekivao sam bolji rezultat i u Vijeću, ali volja birača je takva.


Mi ćemo kao i do sada biti konstruktivna oporba u interesu naših mještana, u nadi da će vlast malo više slušati oporbu. Svi smo susjedi, prijatelji, rodbina i moramo zajedno raditi na prosperitetu našeg kraja, bez obzira na stranačku pripadnost, kazao je Žeželić.


Viškovo: U drugom krugu Udović i Tomić Pujić


Sanja Udović (SDP) ide po svoj treći mandat za načelnicu Viškova, ovaj put u drugom krugu izborne utrke protiv Marine Tomić-Pujić (HDZ).


– Hvala svima koji su danas izašli na izbore. Izbore smatram vrhuncem demokratskog procesa u svakoj zajednici, pa tako i u našem Viškovu.


Hvala onima koji su dali glas meni kao kandidatkinji za načelnicu, ali i mom timu okupljenom u koaliciji SDP-PGS-HSS-HSU. Naš slogan “jer volimo Viškovo” govori kako nam je upravo ljubav glavni pokretač u svakodnevnom radu.


Drago mi je da su to prepoznali i birači koji su nam, kao i prije 4 odnosno 8 godina, i danas u velikom broju poklonili svoje povjerenje. Sigurni smo da će tako biti i za dva tjedna. Zato pozivam sumještane da ponovno izađu na birališta u drugom krugu i biraju kontinuitet, stabilnost i daljnji razvoj Viškova, poručila je nakon objave rezultata Sanja Udović.


Dosadašnja vijećnica, a sad kandidatkinja za načelnicu Marina Tomić Pujić čestitala je svojim protukandidatima na ostvarenim rezultatima i izrazila zadovoljstvo rezultatom u prvom krugu.


– Hvala svim biračima koji su mi omogućili ulazak u drugi krug, jako sam sretna zbog toga. Od sutra kreće nova utakmica, a kampanju planiram voditi korektno kao i do sada.


Drugi krug izbora bit će 30. svibnja, a u drugom krugu je bitno pobijediti. Zato pozivam birače s područja Viškova da me zaprate na stranici, mogu mi slobodno postavljati pitanja, na njih ja osobno i iskreno odgovaram ono što mislim.


Ako dobijem ove izbore posvetit ću se samo Viškovu, nemam namjeru ganjati političku karijeru po Zagrebu niti vani, a i obitelj mi je ovdje tako da će moj fokus biti Viškovo, poručila je Tomić-Pujić.


Na izborima za Općinsko vijeće vodi koalicija SDP-PGS-HSS-HSU s 42,36%, slijedi HDZ s 28,03%, pa koalicija AM-UK-Alternativa 101 s 17,53%, Kvarnerska inicijativa i Lista za Rijeku s 6,80% te Domovinski pokret s 5,26%.


Na izbore je izašlo 31,02% birača.


Bakar: Opet pobjeđuje Klarić!


Tomislav Klarić (HDZ) i sljedeće četiri godine vodit će Grad Bakar kao njegov gradonačelnik, peti mandat za redom.


Prema prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, na 50 posto obrađenih biračkih listića Klarić je osvojio 61,74 posto glasova birača.


Novi (stari) gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić nije krio svoje oduševljenje povjerenjem koje su mu ponovno ukazali Bakrani, a to je, kazao je, i očekivao s obzirom na ostvarene rezultate u prethodnom mandatu.


– S obzirom na sve što smo radili protekle godine, s obzirom na projekte koje smo realizirali, a i one koje smo pokrenuli, s obzirom da smo ostvarili sve obećano, bio sam siguran da će naši sugrađani to i prepoznati, tim više što konkurencija nije ponudila ništa novo.


Već sljedeći tjedan među prvima ćemo formirati Gradsko vijeće, jer nemamo vremena čekati, moramo nastaviti raditi kao i do sada, a i puno više od toga, kazao je Klarić, koji je pobjedu sa svojim stranačkim kolegama proslavio nazdravljajući originalnom Bakarskom vodicom s Praputnjaka.


PGS-ova kandidatkinja Senka Šubat, koja je novo lice na političkoj sceni, od pola obrađenih listića osvojila je 23,06 posto glasova, a SDP-ovac Zoran Blažević, koji se također prvi puta uključio u političku utrku za čelnog čovjeka Grada Bakra, osvojio je 12,98 posto glasova birača.


HDZ-ova lista ponovno je osvojila većinu i u Gradskom vijeću, točnije od pola obrađenih listića 53,72 posto te će u budućem Gradskom vijeću Bakra, od ukupno trinaest, osam vijećnika biti iz redova HDZ-a.


Odličan uspjeh, 21,47 posto ostvario je PGS, kojega nije bilo u prošlom sazivu Gradskog vijeća, a u novom sazivu imat će čak tri vijećnika.


Očito je stavljanje Senke Šubat za nositeljicu liste bio pun pogodak.


Koalicija SDP-HSS-HSU, čiji je nositelj liste bio mladi Edi Golik, osvojila je 16,48 posto glasova birača, pa će u novom sazivu Gradskog vijeća imati dva vijećnika, jednog manje nego u prijašnjem sazivu.


Kraljevica: Nova pobjeda Čandrlića!


Dalibor Čandrlić (HDZ) osvojio je drugi gradonačelnički mandat, bez potrebe drugog kruga izborne kampanje.


Sa 68 posto osvojenih glasova i 642 Kraljevičana koji su glasali za aktualnog gradonačelnika, kraljevičko, inače, prevrtljivo biračko tijelo nakon dužeg je vremena dalo nekome povjerenje i za drugi mandat.


I prije četiri godine, tad kao politički debitant, dobio je izbore u prvom krugu.


– Hvala Kraljevici, Šmriki, Križišću i Bakarcu, hvala građanima koji su me podržali u ogromnoj većini. Kada vam 7 od 10 građana da svoje povjerenje, kad gotovo 70 posto građana stane iza vas, srce vam zatreperi ako ste običan čovjek, emocije vas potpuno preplave.


Rekao sam i ponovit ću, ljude ne možete prevariti, oni vide i znaju. Ovo je rezultat našeg rada u protekle četiri godine, rezultat našeg truda, predanja, i ulaganja sebe u ovaj grad. A grad, on traži od nas najbolje, da bi nam to i vratio.


Kao i uvijek ključna je ljubav. Kad nju imate, sve je tako lako i jednostavno, ostvarivo. I nastavit ćemo davati sebe Kraljevici, ponizno i odlučno, sada još i više, u savezu s građanima.


Sve je do čovjeka i čovjek je ishodište, u centru svega. Grad čine ljudi, i zajedno ćemo iz dana u dan snove i do jučer nezamislivo pretvarati u stvarnost, u najljepši grad koji nam je ostavljen od naših predaka na čuvanje. Hvala svima, neću vas razočarati, poručio je Čandrlić.


Ranko Frka ispred koalicije predvođene PGS-om ima 26,13%, a Mihajlo Mikić 7,21% glasova.


HDZ na izborima za Gradsko vijeće Kraljevice osvaja 50,86% glasova. Koalicija PGS-GLAS-HSU ima 21,39%, lista Dine Jagića 11,66%, SDP 10,10%, a HSP-DP 5,96%.


Matulji: U drugom krugu Kinkela i Šebalj


Vedran Kinkela i Eni Šebalj sučelit će se u drugom krugu izbora za načelnika Matulja, pokazuju to privremeni rezultati lokalnih izbora prema kojima je kandidat SDP-a i HSU osvojio oko 38 posto glasova birača, a nezavisna kandidatkinja oko 24 posto.


– Rezultat je jako dobar pa i očekivan. Zahvaljujem biračima na podršci. Smatram da su birači prepoznali novu snagu, mladost i energiju koju moj kandidat za zamjenika Eduard Baćić i ja imamo, a koju smo uložili u ovu kampanju.


U ova dva tjedna mogu obećati da ćemo raditi još više i jače da naše birači uvjerimo da smo mi u SDP-u budućnost na političkoj sceni u Matuljima. – rekao je Kinkela koji je rezultate izbora pratio u društvu svojih stranačkih kolega u Mučićima.


Zadovoljstva je bilo i u “nezavisnom” stožeru u Rukavcu.


– Jako sam zadovoljna rezultatom. Mislim da je on izvrstan posebno zato jer iza njega ne stoji stranačka mašinerija već samo jedna grupa pozitivnih ljudi, nezavisna lista provjerenih ljudi. Pokazalo se da smo dobili veliki broj glasova i da oko dvije trećine glasača ne želi ovakav SDP.


Zahvalila bih se glasačima koji su me podržali, ekipi nezavisne liste i mojoj obitelji koja mi je velika podrška – rekla je Šebalj koja vjeruje da će joj građani u drugom krugu pokloniti povjerenje.


U Općinskom vijeću vodi lista SDP-HU s  30,42%, slijedi lista Eni Šebalj s  20,29%, pa HDZ s 17,35%, PGS-AM-UK s 11,39%, lista Željka Grbca s 10,08%, MOST s 5,49%, a ispod praga ostaje lista IDS-HSS-KI s 4,93%.


Vinodolska Općina: U drugom krugu Grbić i Domijan


Daniel Grbić, HDZ-ov kandidat za načelnika Vinodolske općine, i Snježana Domijan (SDP), kandidatkinja koalicije SDP-PGS-HSLS za načelnicu Vinodolske općine, ušli su u drugi izborni krug lokalnih izbora.


Daniel Grbić ostvario je tako značajnu podršku od 37,82%, što je broj od 590 glasova, dok je Snježana Domijan pridobila potporu 24,10% birača, odnosno 376 glasova. HDZ-ov kandidat Daniel Grbić nije skrivao zadovoljstvo ostvarenim rezultatom.


– Ovo je povijesni rezultat HDZ-a i najbolji od osnutka Vinodolske općine, što znači da su građani prepoznali naš rad i trud u proteklom mandatu i da su zadovoljni svime što smo ostvarili.


Nadam se pobjedi u drugome krugu i ovim se putem zahvaljujem svim stanovnicima Vinodolske općine koji su podršku pružili meni, ali i HDZ-ovoj kandidacijskoj listi za Općinsko vijeće Vinodolske općine, rekao je Grbić.


Snježana Domijan rekla nam je kako je očekivala malo više, no zadovoljna je i s ovim rezultatom te se nada pobjedi u drugome krugu.


– Iskreno očekivali smo malo više, ali zadovoljni smo jer ulazimo u drugi krug. Očekujemo da će stanovnici prepoznati naš program koji vodi ka boljitku općine i, naravno, nadamo se pobjedi, kratko i jasno poručila je Snježana Domijan.


U Gradskom vijeću najviše glasova osvaja HDZ 33,26%, slijede SDP-PGS-HSLS s 22,24%, HSS s 18,26%, NL Dean Barac s 9,82%, NL Irena Udovičić s 8,63% pa NL Kristijan Koščić s 7,76%.


Na izbore je izašlo 47,34% birača.


Lopar: U drugom krugu Jakuc i Andreškić


U Loparu je nakon svih prebrojanih glasova jasno da u drugi krug za izbor načelnika ulaze HDZ-ov kandidat Zdenko Jakuc sa osvojenih 41,98% glasova i na veliko iznenađenje mnogih MODES-ova kandidatkinja Albina Andreškić sa osvojenih 33,13% glasova, treći kandidat Dino Ivanić osvojio je 21,46% glasova.


U Općinskom vijeću Lopara postoci su se slično rasporedili pa tako HDZ odnosi 44,63% glasova, MODES 33,90%, dok je Kandidacijska lista grupe birača s nositeljem Dinom Ivanićem dohvatila 21,45% loparskih glasova.


“Nakon još jednog velikog izlaska birača u Općini Lopar koji su pokazali želju da biraju između tri ponuđena kandidata, HDZ je dobio najviše glasova za načelnika i općinsko vijeće.


Idemo u drugi krug za izbor načelnika u kojem vjerujem da ćemo slaviti i tako nastaviti voditi brigu o razvoju Općine Lopar.


Čestitam svim kandidatima na ulasku u Općinsko vijeće kao i svojim političkim suparnicima na ostvarenim rezultatima”, kazao nam je Zdenko Jakuc.


„Željela bih zahvaliti svima koji su izašli na izbore i svojim se glasom izborili za naš Lopar. Posebno zahvaljujemo svima onima koji su prepoznali našu kvalitetu i podržali nas svojim glasom.


Rezultati jasno pokazuju da 60% mještana želi promjene i nova lica na čelu našeg Lopara što u drugom krugu jedino mi nudimo.


Naše želje za dalje su da naša kampanja i dalje bude afirmativna i nadam se da ćemo ujedinjeno ostvariti iskazanu želju Loparana za promjenom.


Ipak, još uvijek smo daleko od našeg zajedničkog cilja i onog Lopara kojeg svi želimo, a nadamo se da ćemo uz podršku Loparana taj cilj za 14 dana i ostvariti”, poručila je Albina Andreškić.


Baška: Juraniću za 0,06% izbjegla pobjeda u prvom krugu


U Baški su izbrojani svi glasački listići. U velikom je vodstvu Toni Juranić koji je osvojio 556 glasova ili 49,95%. Za dlaku mu je pobjegla pobjeda već u prvom krugu. S njim će se ogledati PGS-ov Boris Barbalić koji je osvojio 202 glasa ili 18,14%.


Nataša Plišić osvojila je 15,36%,  Dario Buršić (SDP-HSS) 14,55%.


Na izborima za Općinsko vijeće vodi HDZ s  36,36%, slijede lista PGS-a s 16,52%, pa lista Nataše Plišić s 11,38%, SDP-HSS s  10,92%, HSU s  10,19%, HSP-DP s  8,63% i lista Majde Šale s 5,96%.


Na izbore je izašlo 61,11% birača.


Novi Vinodolski: Premoćna pobjeda Cvitkovića!


U Novom Vinodolskom, na čitavom gradskom području, provedeni su lokalni izbori na kojima je premoćnu pobjedu odnio HDZ u koaliciji s HSS-om, a kandidat Tomislav Cvitković (HDZ) dobio je 1.462 glasa.


Njegov protukandidat iz SDP-a Mihael Jovanović, koji je na izbore izišao u koaliciji s HSU-om, dobio je 741 glas.


Ovi podaci objavljeni su nakon što je obrađeno 90,91 posto glasačkih listića. Glasovalo je 51.41 posto od ukupno evidentiranih birača s pravom glasa.


Razlika u dobivenim glasovima pojedinih nositelja dviju lista također je znatna: Oleg Butković (HDZ) kao nositelj liste HDZ-a i HSS-a dobio je 1.354 glasa ili 64.78 posto dok je lista Mihaela Jovanovića (SDP-HSU) dobila 736 glasova ili 35.21 posto glasova.


Do 21 sat obrađeno je 81,82 posto biračkih mjesta na kojima je glasovalo 51,41 posto birača.


Izborni pobjednik i novi novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković (HDZ):


– Naši sugrađani i ovaj put prepoznali su rezultate rada, trud i želju za napretkom. Izabrali su kontinuitet i ravnomjerni razvitak. Od srca im na tome zahvaljujem! Sa svojim timom u predstojećem mandatu ostvarit ću sve što smo naveli u našem programu.


Hvala građanima ovog ponositog grada na časti i na odgovornosti koju preuzimam. Ovo je naša zajednička pobjeda, rekao je u izbornoj noći Tomislav Cvitković, novi gradonačelnik Novog Vinodolskog.


Lovran: Simonič u vodstvu, hoće li biti drugog kruga?


Bojan Simonič na korak je da već u prvom izbornom krugu ponovno postane načelnik Lovrana.


Prema privremenim rezultatima DIP-a, nakon 66 posto obrađenih listića, ovaj kandidat AM-PGS-UK osvaja 51,89 posto birača, nezavisni Toni Družeta 27,69, nestranačka kandidatkinja SDP-a Senka Barška 12,82, a nezavisni Luka Janjetić 6,35 posto birača.


Međutim, kako doznajemo sa terena čini se kako će se ipak utrka za načelnika produžiti i kako će Lovranci još jednom, u drugom krugu, izaći na birališta.


– Dobio sam glasova više nego svi ostali kandidati zajedno, ali u igri su i nevažeći glasovi tako da postoji vjerojatnost da će ipak biti drugi krug.


Iskreno, nisam se niti upuštao u kampanju, nije bilo nekih javnih istupa pa pretpostavljam da ukoliko dođe do drugog kruga da će javnost imati priliku u punom svjetlu upoznati oba kandidata – rekao je Simonič


Cres: Gregorović i Tomić u drugom krugu


Nakon izbora zna se sastav creskog gradskog vijeća, dok će se gradonačelnika ili gradonačelnicu izabrati u drugom krugu između Marina Gregorovića i Sanje Tomić, dvoje kandidata koji su dobili najviše glasova stanovnika Cresa.


Na osam biračkih mjesta na području Grada Cresa glasovalo 62,47 % birača. Gregorović je dobio 581 glas, a Sanja Tomić 418 te će se između njih dvoje za dva tjedna izabrati gradonačelnik ili gradonačelnica.


Đanino Sučić osvojio je 356 glasova, a ni ovog puta, s tek 295 glasova, u drugi krug nije prošao Marčelo Damijanjević kojemu su ovo četvrti izbori za gradonačelnika.


– Zahvaljujem se svima koji su izašli na izbore i dali nam svoj glas. Ti su nam glasovi motivacija da i dalje dajemo sve za Cres.


Otvoreni smo za suradnju sa svima koji se mogu naći u našem programu i našim idejama, a vjerujem u pobjedu u drugom krugu, izjavio je nakon što su objavljeni izborni rezultati Marin Gregorović, čiji se izborni stožer i veliki broj članova i simpatizera okupio na creskoj rivi, na terasi vinarije Miramar.


Koalicija HDZ-Hrast-HS rezultate je čekala na terasi kafića “Tamaris”, a Sanja Tomić, još uvijek pod dojmom izbornih rezultata koji su se mijenjali iz minute u minutu, zahvalila se biračima i poručila da su Cresani pokazali kako žele promjenu.


Kastav: Mateju Mostarcu drugi mandat!


Na sedam izbornih mjesta u Gradu Kastvu do 17 sati izašlo oko 28 posto od ukupno 9.397 birača, doznali smo od predsjednice izbornog povjerenstva u Kastvu, Dubravke Kukolj Špiljak.


Prema prvim neslužbenim rezultatima, dosadašnji gradonačelnik Matej Mostarac (SDP) osvojio je 51,44 posto glasova, Davor Jurčić ispred Akcije mladih 37,13 posto glasova, Davorin Šimunović (HDZ) u koaliciji s HDS i HSP-om osvojio je 8,05 posto, dok je Dajan Delić ispred Narodne stranke – Reformisti dobio naklonost 1,56 posto birača.


Za izbor članova Gradskog vijeća Grada Kastva, također prema prvim neslužbenim podacima, najveći broj glasova dobio je SDP u koaliciji s PGS-om, 45,08 posto, Akcija mladih je osvojila naklonost 38,94 posto birača, HDZ, HSP i HDS 9,70 posto glasova, koalicija IDS, HSU,HSS, Kvarnerska osvojila je pak 5,28 posto i Narodna stranka – Reformisti 0,98 posto glasova.


S obzirom na izglednu pobjedu u prvom krugu, rezultate glasanja je komentirao dosadašnji ali i po svemu sudeći budući gradonačelnik Matej Mostarac.


– Sretan sam što smo uspjeli, trud i rad se isplatio, a građani su prepoznali i nagradili dosadašnji rad. Veliko povjerenje naših sugrađana nas obvezuje da nastavimo još bolje, snažnije, jer kako sada stvari stoje, pobjeda u prvom krugu nije mala stvar, kazao je Mostarac.


– Za sada bih ostao suzdržan s obzirom da je riječ o prvim neslužbenim rezultatima, sačekat ćemo do kraja i službene rezultate DIP- a, no, jedino što mogu reći je činjenica da nikada više prijava DIP-u nije bilo zbog kršenja predizborne šutnje, kratko je komentirao prve neslužbene rezultate kandidat za gradonačelnika ispred Akcije mladih Davor Jurčić koji je dobio povjerenje 37,13 posto birača.


Jelenje: Slavi Robert Marčelja!


Robert Marčelja (PGS) drugi mandat za redom bit će načelnik Općine Jelenje, a povjerenje mu je dalo čak 64,49 posto birača, uz napomenu kako je do 22,15 sati obrađeno svih devet biračkih mjesta.


Kandidat grupe birača Fedor Dorčić osvojio je 15,10 posto glasova, HDZ-ovac Ivoslav Ban 11,50 posto glasova, a Suzana Šebelja Colnar iz koalicije Grobnička stranka – Akcija mladih 7,15 posto glasova birača.


PGS je, u koaliciji sa SDP-om ostvario pobjedu i izborom u Općinsko vijeće Jelenja, gdje će, zahvaljujući ostvarenom rezultatu od 56,52 posto, na obrađenih osam od devet biračkih mjesta, imati osam vijećnika.


Dva vijećnika imat će lista grupe birača Fedora Dorčića, koja je osvojila 15,51 posto glasova, a po jedan mandat u budućem Općinskom vijeću Jelenja imat će HDZ-e (11,33 posto glasova), Unija Kvarnera (9,75 posto) i koalicija Grobnička stranka – Akcija mladih sa 6,87 posto glasova birača.


Na izbore u Jelenju, prema obrađenih osam od devet biračkih mjesta, izašla su 1732 mještana, odnosno 46,53 posto.


Očekivali smo i najavljivali pobjedu već u prvom krugu. Rezultat je to velikog angažmana i realiziranih velikih projekata u proteklom četverogodišnjem mandatu.


Naša pobjeda rezultat je minulog i najava sljedećeg mandata s još više projekata. Uspjeh smo postigli i u Vijeću, gdje smo ostvarili jedno vijećničko mjesto više u odnosu na prethodno razdoblje, kazao je novi (stari) načelnik Robert Marčelja.


Klana: Novi mandat Željke Šarčević Grgić!


Na izborima u općini Klana uvjerljivo je pobijedila dosadašnja načelnica Željka Šarčević Grgić i koalicija SDP-PGS te s osvojenom podrškom od 59,97 posto ili 535 glasa birača ide u drugi mandat.


– Najljepša hvala mještanima koji su mi ponovno iskazali povjerenje, a najviše im hvala na tome što su prepoznali moj trud i volju, a u narednom mandatu trudit ću se raditi kao što sam radila i do sada, kazala je Željka Šarčević Grgić, čija je kandidacijska lista SDP-PGS ima većinu i u Općinskom vijeću Općine Klana, te je osvojila 53,75 posto, odnosno pet od ukupno devet.


– Imamo većinu u Općinskom vijeću te se zahvaljujem svim članovima liste koji su ušli u vijeće, ali i onima koji nisu ušli, a bili su na listi, zahvaljujem se i SDP-u i PGS-u koji su me podržali. Moram reći da sam vodila zaista fer kampanju te smatram da se ljudi pokazuju svojim djelima i mještani to svakako prepoznaju, poručila je Željka Šarčević Grgić.


U Općinskom vijeću najviše glasova osvaja SDP-PGS s 53,75%, slijedi HDZ s 23,58% pa AM-KI s 22,65%.


U Klani je glasalo 55,44% birača.


Kostrena: Vranić i Marunić u drugom krugu


Lokalni izbori u Kostreni svojevrsna su repriza prvog kruga izbora od prije četiri godine, barem kad je riječ o kandidatima za načelnika.


I ovaj put će u drugom krugu svoje snage odmjeriti nezavisni kandidat liste Bolja Kostrena i aktualni načelnik Dražen Vranić i kandidatikinja Unije Kvarnera i Akcije mladih Mirela Marunić, bivša kostrenska načelnica koja je prije četiri godine izgubila u drugom krugu od Vranića.


Vranić je osvojio je 637 glasova, a Marunić 542 dok je treći kandidat HDZ-a i HSLS-a Darko Tonković koji je osvojio 335 glasova. Novo lice loklanih izbora u Kostreni, nezavisna Maša Smokrović osvojila je 270 glasova dok je kandidat koalicije SDP-PGS Zoran Rubinić osvojio 250.


– Zahvalio bih se svim Kostrenjanima na ukazanom povjerenju, kao i članovima naše liste, kao i svima koji su pridonijeli ovom rezultatu te svim mojim protukandidatima. Vjerujem da ćemo gospođa Marunić i ja odmjeriti snage u drugom krugu te da će birači prepoznati što je sve u Kostreni učinjeno u protekle četiri godine, izjavio je Vranić.


Prema prvim neslužbenim podacima, na izborima za Općinsko vijeće Kostrene najveći broj glasova osvojila je Vranićeva Bolja Kostrena koja je osvojila četiri vijećnička mjesta, što je jedno mjesto više u odnosu na protekli saziv dok je Unija Kvarnera zadržala tri vijećnika kao i dosad.


Vijećnika manje u odnosu na protekli saziv imat će i kolacija SDP-PGS, kao i HDZ, a jedno mjesto u Vijeću dobila je nezavisna Maša Smokrović jednako kao i nezavisna lista Milana Tićka koja dosad u Vijeću podržavala nezavisnog Vranića. Sam Vranić na pitanje o eventulanoj suradnji s drugim listama konstatira da otvoren za razgovore za svima.


– Moglo bi se reći da je na ovim izborima pobijedila nezavisna scena. Mi smo kao i dosad otvoreni za razgovore sa svima, a nezavisne liste svakako su nam bliske i dobrodošli partneri, dodao je Vranić.


Mirela Marunić zahvalila se svim glasačima i čestitala svojim protukandidatima.


– Vjerujem da ću ispuniti njihova očekivanja i nastaviti sa započetim projektima. Otovrena sam za razgovore sa svima koji žele boljitak Kostrene. Loklani izbori su komunlani izbori i bilo bi dobro da nam je razvoj Kostrene ispred stranačkih interesa, istaknula je Marunić.


Mošćenička Draga: Pobijedio Rikardo Staraj!


Rikardo Staraj nastavit će voditi Općinu Mošćenička Draga u narednom mandatnom razdoblju.


Tako bar kažu prvi privremeni rezultati lokalnih izbora DIP-a prema kojima je ovaj nezavisni kandidat, koji je u utrku ušao uz podršku draškog PGS-a i SDP-a, osvojio više od 51 posto glasova te drašku izbornu “utakmicu” završio u prvom krugu, a iza sebe pustio jedinog protukandidata Avelina Baretić (HDZ).


– Moram priznati da nisam očekivao ovako uvjerljivu pobjedu.


Zahvaljujem se svima koji su danas izašli glasati i podržali mene i moju listu za Vijeće. Drago mi je da su prepoznali moju rad, a ja se obvezujem da ću jednakim elanom nastaviti raditi i dalje.


Bez obzira na strukturu Vijeća siguran sam da ćemo zajedničkim snagama raditi isključivo u interesu destinacije, a to smo činili i proteklih godina kada smo bili jednoglasni i vrlo složni – rekao je Staraj, koji bi prema prvim privremenim rezultatima trebao biti/ostati novi-stari načelnik Mošćeničke Drage.


U utrci za Općinsko vijeće vodi koalicija SDP-PGS Rikarda Staraja s 47,66%, slijedi HSS s 25,06%, pa HDZ  s 17,93% i HSU s 9,33%.