Vladimir Kirin

Retro akcija Gradske knjižnice: U potrazi za ilustratorom koji je obilježio djetinjstva

Portal Novilist.hr

Ilustracije Vladimira Kirina

Ilustracije Vladimira Kirina

Svi su pozvani zaviriti na svoje tavane, police, pod krevete, u ormare, konobe, kaselice, pronaći svoje primjerke ilustriranih izdanja Vladimira Kirina te ih do ponedjeljka 18. ožujka 2019. godine donijeti u Dječji odjel StriborRIJEKA Akcije s “retro” predznakom zaštitni su znak zagrijavanja za Tjedan dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka, a ove godine kreće potraga za dječjim radovima vrlo produktivnog, a pomalo zaboravljenog domaćeg ilustratora, piše Brickzine.


Vladimir Kirin (1894. – 1963.) je hrvatski slikar, grafičar i ilustrator čije je radove još uvijek moguće naći na policama knjižnica diljem svijeta, kako kućnih, tako i knjižničnih.


Naime, u Kirinovom se opusu posebno ističe dugogodišnja suradnja s Ivanom Brlić Mažuranić na ilustracijama njezinih Priča iz davnine, čime se bavio još i nakon spisateljičine smrti. Ključno je da je 1924. godine upravo Kirin ilustrirao englesko izdanje Priče iz davnine čime je hrvatsku dječju književnost i ilustraciju izveo na svjetsku scenu.
To nije bio kraj njegovog druženja s jedinstvenim maštovitim svijetom – Priče iz davnine ilustrirao je i za treće domaće izdanje 1926. godine te slikovnicu Priče iz davnine 1956. i 1957. godine. Malo je primjera takve veze ilustratora i autora.


Kirinova veza sa samom Ivanom je bila duboka – prema istraživačima dječje književnosti, upravo je Vladimir Kirin, u suradnji s Ivanom Brlić Mažuranić (nepotpisanom), autor prve “potpuno” domaće slikovnice u nas, s Dječjom čitankom o zdravlju iz 1927. godine.


Ipak, domaćim čitateljima, često i nesvjesnima tko je ilustrirao njihove omiljene radove tijekom djetinjstva Kirinovi radovi su se najviše usjekli u pamćenje kroz niz radova koje je radio poslije Drugog svjetskog rata kroz intenzivnu suradnju s izdavačkom kućom Naklada Naša djeca (neko vrijeme središte tiskane produkcije za djecu) i tiskarskim zavodom „Ognjen Prica“.Najbolje ga pamtimo upravo po ilustracijama izdanja za djecu, knjiga i slikovnica s kojima smo odrastali (kroz nekoliko generacija!). Kirin je tako ilustrirao izdanja Andersenove pričeGrimmove priče, Robinzona Kruzoea, Basne i mnoga druga…


Stoga se Gradska knjižnica Rijeka ponovno i tradicionalno udružila s Antikvarijatom Mali neboder, u pomoć prizvala i druge riječke čuvare Kirinove baštine poput Vile Ružić – Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić – Brlić – Ružić, a sada treba i Riječane!


Svi su pozvani zaviriti na svoje tavane, police, pod krevete, u ormare, konobe, kaselice (…), pronaći svoje primjerke ilustriranih izdanja Vladimira Kirina te ih do ponedjeljka 18. ožujka 2019. godine donijeti u Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV 6, gdje će u travanjskom Tjednu dobre dječje knjige (ove godine počinje 1. travnja!) postati dijelom jedinstvene izložbe U potrazi za Kirinom!


Svi primjerci knjiga građana po završetku izložbe bit će vraćeni vlasnicima.


Tjedan dobre dječje knjige, najveća manifestacija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka, posvećena dječjoj književnosti, dječjim autorima i dječjoj publici – ali i svima (nama) koji smo nekoć bili djeca, i djetinjstvo nismo zaboravili poput starog telefonskog broja (kako bi rekao Erich Kästner). Tjedan dobre dječje knjige odvija se kao dio programa Dječje kuće Rijeka 2020 Europska prijestolnice kulture, piše Brickzine.