Muzej Grada Rijeke

Restaurirane slike za spektakularnu izložbu “Nepoznati Klimt” dopremljene u Rijeku

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Tri slike Ernsta Klimta pristigle su iz Odjela za štafelajno slikarstvo Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu, a po tri slike Gustava Klimta i Franza Matscha iz odjela Hrvatskoga restauratorskog zavoda u RijeciIzložba “Nepoznati Klimt”, koja će riječkoj, a nadamo se i brojnoj internacionalnoj publici pokazati ranoga Gustava Klimta, genijalca, njegova brata Ernesta i prijatelja Franza Matscha, u kombinaciji “analognih” i virtualno posredovanih umjetničkih djela i za njih vezanih priča, trebala bi se otvoriti u smiraju Rijeke – Europske prijestolnice kulture u utorak, 20. travnja.


Dakako, dopusti li epidemiološka situacija.

Kako bilo, u Rijeku su danas stigle slike za ovu dugoočekivanu izložbu. U Palaču šećera dopremljene su restaurirane slike Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha, gdje će biti i ostavljene.


Tri slike Ernsta Klimta pristigle su iz Odjela za štafelajno slikarstvo Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu, a po tri slike Gustava Klimta i Franza Matscha iz odjela Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Rijeci.


Foto galerija: Restaurirane slike za izložbu "Nepoznati Klimt" stigle u Rijeku Foto: Vedran Karuza


Podsjetimo, u programu zatvaranja EPK planirano je otvorenje desetak izložbi. Neke će ostati otvorene i u razdoblju nakon 30. travnja, a među njima je i izložba Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza, koja se priprema u Muzeju Grada Rijeke.


Izložba Nepoznati Klimt donosi njegove rane radove. Riječ je o slikama koje su nakon 133 godine demontirane sa svoda HNK Ivana pl. Zajca, s ciljem restauracije i izlaganja na ekskluzivnoj izložbu u novoobonovljenoj Palači šećera iz 18. stoljeća, u koju je Muzej grada Rijeke nedavno uselio.


Izložbu Nepoznati Klimt bit će moguće razgledati sve do sredine listopada.


Ova će izložba u svakom slučaju biti postavljena i pripremljena za posjetitelje, a kad će ju se doista moći razgledati, ovisit će, na žalost, o epidemiološkim mjerama.


Foto Muzej grada Rijeke

Foto Muzej grada Rijeke


Foto Muzej grada Rijeke

Foto Muzej grada Rijeke


Foto Muzej grada Rijeke

Foto Muzej grada Rijeke