OTVORENA SEZONA

Reportaža s broda »Marella Explorer 2«: Prvi ovogodišnji kruzer u Rijeku su doveli Riječani

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Stvarno je neobičan osjećaj iskrcati se u svom gradu. Dosad smo u Rijeku »dolazili« brodom samo na simulatoru, dok smo još bili na fakultetu, kazao je prvi časnik palube Igor Lončarić. Riječki dio posade »Marelle« čine još i drugi časnik palube, prvi i drugi časnik makine te kapo makine.RIJEKA – Prvi ovogodišnji veliki kruzer »Marella Explorer 2«, kompanije TUI UK ltd., uplovio je jučer nešto prije osam sati u riječku luku i privezan je na riječkom lukobranu na dva plutajuća pontona. S njim je stiglo 1.165 putnika, uglavnom iz Velike Britanije. Usto je u luci spremno za prihvat putnika bilo i sedam malih luksuznih kruzera – jedrenjaka minhenske agencije ID Riva tours, tako da je prva svibanjska subota doista u riječku luku donijela onaj pravi pretpandemijski turistički šušur. I ne samo u luku, već i u grad u kojem se već od jutra moglo vidjeti njemačke goste koji su pristizali na ukrcaj na neki od ID Rivinih jedrenjaka, kao i one s »Marelle«, Britanaca koji su unatoč nebu prekrivenom oblacima, guštali u otkrivanju place, rive, Korza, Trsata…Pripreme za prihvat prvog ovogodišnjeg kruzera, inače najnovijeg broda u TUI UK floti, odradili su djelatnici Lučke uprave Rijeka na čelu s Rajkom Jurmanom, voditeljem komercijalnih poslova u Lučkoj upravi, a štand s informacijama organizirali su Turistička zajednica grada Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera. Tako su putnici koji su ostali u Rijeci od simpatičnih Rožica mogli dobiti sve potrebne informacije, od popisa suvenirnica, muzeja, do karte grada i ostalog. Putnika na lukobranu su već u osam sati čekali autobusi koji su ih vozili na neki od izleta.


Polazak iz Dubrovnika
– Brod je vezan po planu uz nova dva pontona i prvi put koristimo nove skale dugačke 14 metara kako bi putnici mogli jednostavno s broda i na brod. Brod »Marella Explorer 2« će Rijeku ticati ukupno osam puta ove sezone. Ukrcajna luka mu je Dubrovnik, putuje Jadranom do Grčke i natrag do Dubrovnika. Putnici dolaze čarterom do Dubrovnika te prolaze carinsku kontrolu s obzirom na to da se radi o putnicima iz Velike Britanije.


Isplovilo sedam jedrenjaka

– Osim velikog kruzera, subotom imamo i isplovljavanje jedrenjaka, ustvari luksuznih malih brodova kapaciteta do 50 putnika. Jučer ih je iz Rijeke isplovilo ukupno sedam, uglavnom su to putnici germanskog govornog područja, tako da možemo reći kako se turistički promet ove godine vraća. Promociju Rijeke kao kruzing destinacije radimo zajedno s TZG-om Rijeke, TZ-om Kvarnera i Gradom jer jedino zajedničkim snagama možemo daleko dogurati, istaknuo je Rajko Jurman iz Lučke uprave Rijeka.

Na brodu je 1.165 putnika i 630 članova posade. Dio putnika je samostalno išao u razgled grada, a za dio njih su organizirani izleti na Trsat, potom za Opatiju, Mošćeničku Dragu i Kastav, jedna grupa ide na Krk, a jedna čak u Zagreb, kazao nam je Jurman.


Olabavljene mjere


Što se tiče ovogodišnjeg oporavka kruzinga u Rijeci, istaknuo je kako se ove godine, prema najnovijim najavama, očekuje 16 brodova. Među najznačajnijim partnerima je upravo TUI koji ove godine u Rijeku dovodi »Mein Schiff 5«. Inače, Lučka uprava Rijeka je zajedno s lučkim upravama nekoliko velikih jadranskih luka za kruzere nedavno bila suizlagač na najvećem međunarodnom sajmu kruzinga u Miamiju. Partner je bila i Hrvatska turistička zajednica te se promoviralo čitavu Hrvatsku, ne samo njen morski dio.– Hrvatska je sada vrlo popularna destinacija, pa tako i u SAD-u. Puno ljudi nam je na štandu reklo kako ide za tjedan ili dva u Hrvatsku, percipiraju nas jako pozitivno, te smo tu priliku iskoristili da im pokažemo sve naše prednosti. I mogu reći, tek što smo se vratili s tog predstavljanja, stigla je najava za četiri ticanja brodova iz flote Norweigan Cruise line, tri u svibnju ove, te jedan u lipnju iduće godine, najavio je Jurman.Na pitanje što je s epidemiološkim mjerama, kazao je kako svaka kompanija i dalje ima svoje epidemiološke protokole, članovi posade moraju biti cijepljeni protiv COVID-19, pa su tako, primjerice, jučer svi članovi posade bez iznimke imali maskice. Mjere su olabavljene, primjerice, u smislu da putnici sada ipak mogu samostalno ići u razglede, dok su lani i preklani morali biti u takozvanom balonu.


Osjećaj sigurnosti


Ove godine, dakle, putnici mogu i samostalno guštati u destinacijama. Gosti iz Manchestera, Andrea i David, otkrili su da nikad nisu bili u Rijeci, ali ih zanima kakav je grad.
– Ovo nam je ustvari prvi put da smo na kruzingu. I zasad smo stvarno oduševljeni. Nadamo se samo da će se i sunce pokazati, ali mi smo iz Manchestera pa smo naučeni na kišu, ha, ha, kazali su simpatični gosti.


Škarpa: Sezona će biti iznad očekivanja

Jučerašnji dolazak prvog ovogodišnjeg velikog kruzera popratili su i Petar Škarpa, direktor TZG-a Rijeke, te Robi Krulić, direktor TZG-a Kraljevice. Škarpa je tom prilikom istaknuo kako su u TZ-u izuzetno zadovoljni kako je sezona kruzinga počela.
– Sezona će biti intenzivna, iduće subote imamo i veliku obljetnicu ID Riva toursa čiji su jedrenjaci krenuli nikad ranije i ja vjerujem da su to izuzetno kvalitetni pokazatelji da će ova sezona biti iznad očekivanja, kazao je Škarpa te dodao kako Rijeka gostima s kruzera doista ima što ponuditi.
– Gostu s kruzera Rijeka može ponuditi, ja bih rekao, sve, kao što je i naš slogan »Mozaik doživljaja«. Prije svega smo idealno geografski smješteni pa se može ponuditi jako lijep izbor izleta, ali i sam grad je zanimljiv. Vjerujem da će mnogi stoga u samostalnom aranžmanu otići i do Trsata, razgledati centar. Subotom je grad živ i vjerujem da će gosti, bez obzira na oblake, doista uživati, kazao je Škarpa.

Na pitanje kako gledaju na COVID-mjere i činjenicu da je kruzing u pandemiji najviše stradao, kazali su kako svi moramo jednostavno živjeti s tim te se osjećaju sigurnima.Ipak, najdirljiviji trenutak s jučerašnjeg iskrcaja putnika s »Marelle« bio je iskrcaj prvog časnika palube, Riječanina Igora Lončarića kojeg su na lukobranu dočekali sin Franco i supruga Marina. A bila je tu i četveronožna ljubimica Tia. Dirljiv susret s obitelji nakon tri mjeseca na moru, nikog od prisutnih nije ostavio ravnodušnim. Riječkog pomorca pitali smo kako je iskrcati se u – svom gradu?!
– To je osjećaj kao da sanjam ha, ha… Jedino smo dosad na simulatoru na fakultetu u Rijeku »dolazili« brodom. Stvarno je neobičan osjećaj, s Kariba smo došli direktno ovamo, i evo, familija je tu…, kazao nam je Lončarić.
A da »Marellu« u rukama doista drže Riječani, potvrđuje činjenica da su iz Rijeke prvi i drugi časnik palube, prvi i drugi časnik makine i kapo makine.