Frcaju tužbe

Relković, pak, najavljuje da će tužiti Marka Filipovića: ‘Morat će dokazati da savjetujem Hasanbegovića i Markićku’

Tihana Tomičić

Foto Boris Scitar PIXSELL

Foto Boris Scitar PIXSELL

Ako je meni zabranjeno stručno djelovati u gradu kojim vlada politička opcija koja sebe naziva naprednom, o kakvoj tolerantnosti govori kandidat Marko Filipović - kaže on



Čini se da se izborna kampanja u Rijeci, osim na političkoj pozornici, vodi i na sudovima – nakon što je županijska pročelnica za obrazovanje Edita Stilin najavila sudsku tužbu protiv nezavisnog Davora Štimca, sada tužba stiže i na adresu drugog kandidata za gradonačelnika Rijeke, SDP-ovog Marka Filipovića. Naime, politički analitičar i PR-ovac Ivica Relković koji savjetuje kandidata Štimca na ovim izborima odlučio je tužiti za klevetu Filipovića zbog “osobnog sramoćenja”.


U priopćenju medijima, Relković navodi kako je “u emisiji Otvoreno Hrvatske radiotelevizije, 24. svibnja 2021., kandidat za gradonačelnika Rijeke Marko Filipović izrekao laži s jasnom svrhom mojeg osobnog sramoćenja u okviru savjetničkog angažmana u kampanji kandidata Davora Štimca zbog čega ću podići tužbu za klevetu pri nadležnom sudu”.


– Marko Filipović izrekao je sljedeće: “Gospodina Štimca savjetuje gospodin Relković. To Riječani moraju znati. Moraju znati tko ga savjetuje, koji je njegov svjetonazor. Taj gospodin Relković savjetuje gospodina Štimca. On savjetuje gospođu Markić, savjetuje gospodina Hasanbegovića, gostuje kod Bujanca u onoj njegovoj emisiji. Gledajte, ja se svoga tima ne sramim, za razliku od gospodina Štimca, vrlo je jasno gdje je ideološki pozicioniran gospodin Relković.




Istoga dana na sučeljavanju u organizaciji Jutarnjeg lista izrekao je istu neistinu: “Relković savjetuje Markić”. U oba slučaja Marko Filipović izriče tvrdnje u smislu sadašnjeg vremena, pa moram napomenuti da sam se s političkim i javnim djelovanjem Željke Markić razišao još sredinom 2011. godine i od tada se s navedenom osobom nijednom nisam čak ni slučajno susreo, a kamoli surađivao. Dakle, ne mogu je savjetovati.


Nadalje, nikad u životu nisam bio savjetnik Zlatka Hasanbegovića, a kamoli da sam to trenutačno. Štoviše bio sam prva osoba koja je najavila raskid suradnje Mosta i HDZ-a u vrijeme dok je predsjednik te stranke bio Tomislav Karamarko, a jedan od njegovih najbližih suradnika Zlatko Hasanbegović. To je opće poznata činjenica. Sa Zlatkom Hasanbegovićem nikada nisam imao niti razmjenjen broj mobitela, a kamoli ikakvu savjetničku suradnju. Na kraju, nikad nisam bio gost ni u jednoj emisiji Velimira Bujanca. Susreo sam ga samo jednom u životu kada je bio najavljivač govornika na skupu potpore generalima Gotovini i Markaču 2011. godine, a prije i nakon toga nikada nisam s njim imao niti slučajni susret, a kamoli ikad ijedno gostovanje u njegovoj emisiji, kaže Relković u priopćenju.


Ističe i kako je kao analitičar često surađivao s medijima, i da njegovu profesionalnost nikada nijedan medij nije doveo u pitanje.


– Politički savjetnik, PR ili komunikacijski savjetnik može, ali i ne mora biti istog političkog uvjerenja kao i klijent. To je valjda svima jasno osim kandidatu Marku Filipoviću. Ako je meni zabranjeno stručno djelovati u gradu kojim vlada politička opcija koja sebe naziva naprednom, o kakvoj tolerantnosti govori kandidat Marko Filipović – kaže on, te dodaje: “Nikada u životu nikoga nisam tužio. Štoviše, kao logoraš tijekom Domovinskog rata svjedočio sam u korist vlastitog tamničara koji se u ratu ponio kao čovjek i pomagao nama logorašima. Ali stigmatiziranje, a sve na temelju eklatantnih laži, morat će imati sudski epilog odmah nakon lokalnih izbora. Marko Filipović morat će dokazati da sam ja savjetnik Željke Markić, Zlatka Hasanbegovića i gost emisije Velimira Bujanca, kaže na kraju Ivica Relković.