Dvoznamenkasti rast

Rekordne brojke: JGL Grupa ostvarila 1,02 milijarde kuna ukupnih prihoda

Hina

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

"Lanjska godina nam je pokazala koliko je ključno imati jasan strateški okvir, a istovremeno ostati brz i agilan u prilagodbi i donošenju odluka koje ovise o iznimno nestabilnim tržišnim okolnostima", kazao je glavni izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić.Jadran Galenski Laboratorij (JGL) je prošle godine ostvario ukupne konsolidirane prihode od 1,02 milijarde kuna, čime je ostvaren rekord u dosadašnjem poslovanju, objavili su u ponedjeljak iz te farmaceutske kompanije.


Zahvaljujući brzoj i uspješnoj prilagodbi novim uvjetima rada u pandemijskoj krizi JGL Grupa bilježi dvoznamenkasti rast, a s 1,02 milijarde kuna kuna ukupnih prihoda postaje najveća hrvatska farmaceutska kompanija, navodi se u priopćenju.


U osnovnom, farmaceutskom poslovanju, JGL je u 2020. također zabilježio dvoznamenkasti rast prihoda. Poslovni prihodi premašili su 800 milijuna kuna, uz povećanje EBITDA marže za više od jedan postotni poen, na 18,6 posto.
Rast operativne dobiti i smanjenje zaduženosti kroz otplatu postojećih kreditnih obveza su nadmašili pad likvidnosti, prvenstveno na hrvatskom tržištu, tako da je faktor zaduženosti (neto dug/EBITDA) tijekom godine smanjen s 2,8x na 2,2x EBITDA, navodi se u priopćenju.


“Lanjska godina nam je pokazala koliko je ključno imati jasan strateški okvir, a istovremeno ostati brz i agilan u prilagodbi i donošenju odluka koje ovise o iznimno nestabilnim tržišnim okolnostima”, kazao je glavni izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić.


JGL je lani, kako se navodi, ostvario rast u sva tri korporativna strateška terapeutska područja – gripi i prehladi, oftalmologiji i dermatologiji.


Prema udjelima u neto prodaji, Rusija je i dalje najveće tržište JGL-a s 39 posto udjela, slijede B2B poslovanje i tržište Hrvatske, a koje prate Ukrajina i Kazahstan.


Iz JGL-a napominju kako je lani nastavljena poslovna suradnja sa strateškim partnerom, poljskom farmaceutskom kompanijom Polpharma. S jedne strane su se uspješno nastavili transferi razvojnih i komercijalnih projekata, dok je s druge strane realizirano lansiranje Vizola S i Viseta na tržištu Poljske.


Predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani je kazao da ga posebno veseli činjenica da postaju pravi globalni igrač, spreman konkurirati najvećima.


“U core businessu ostvarili smo 670 milijuna kuna poslovnih prihoda na izvoznim tržištima, što predstavlja 85 posto izvoza u strukturi naše prodaje”, kazao je te poručio da nema stajanja te da ove godine nastavljaju s investicijama u novi projekt “Integra 2020” vrijedan 373 milijuna kuna.


“Naše pripreme za budućnost odnose se na ulaganja u istraživanje i razvoj, digitalizaciju i robotizaciju, kao i intenziviranje suradnje sa Sveučilištem u Rijeci, što smo postavili kao ključno”, istaknuo je Usmiani.