Press kolegij

Regionalna razvoja agencija PGŽ tvrdi: Realizirali smo svoju strategiju 91%

Barbara Čalušić

Vedran Kružić / Foto Walter Salković

Vedran Kružić / Foto Walter Salković

Realizirali su 922 milijuna kuna od planiranih 1,1 milijarde kuna, objavio je ravnatelj agencije Vedran Kružić.Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije realizirala je svoju strategiju 91 posto ili 922 milijuna kuna od planiranih 1,1 milijarde kuna.


Prema riječima ravnatelja agencije Vedrana Kružića, razlika je nastala zbog pandemije COVID-a i projekata koji su odgođeni u 2021. godini.


60% za zdravlje i skrb


– Gotovo 60 posto Primorsko-goranska županija uložila u područje zdravlja i socijalne skrbi, a 28 posto u infrastrukturu i nadam se da ćemo i dalje ambiciozno nastaviti s ovim projektima koje smo si zacrtali.
Od početka ove godine na snagu je stupio novi plan PGŽ-a do 2027. godine, a glavni ciljevi su digitalna i zelena transformacija te podizanje kvalitete života.


U ovom trenutku Razvojna agencija provodimo i pripremamo projekte u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna. a riječ o više od 40 projekata javnopravnih tijela iz PGŽ-a kojima pružamo podršku.


Projekt s Ericssonom NT


Zadnjih godina intenzivno smo radili s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla koja je početkom godine otvorila svoj ured u Rijeci u kojem očekujemo zapošljavanje stručnjaka.


S Ericssonom provodimo projekt Mimosa i mislim da je Razvojna agencija odigrala ulogu kako bi motivirala najveću ICT tvrtku u nas da prepozna Rijeku i našu regiju kao mjesto gdje želi testirati nova inovativna rješenja.


Projekt Mimosa bavi se korištenjem “big date” analizirajući kretanje stanovništva u našoj regiji i kao takva biti će svima na raspolaganju koji će koristi “big data”, rekao je Kružić.


Inovacijski klasteri


Regionalna razvojna agencija PGŽ-a u posljednjih šest mjeseci sudjelovala i u pokretanju dva nova inovacijska klastera u maritimnoj industriji i turizmu te je razvila mnoge digitalne alate, poput Visit Kvarner, RI MAP za povezivanje riječkog Sveučilišta i gospodarstva, digitalni alat za vodstvo Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, a uskoro se predstavlja i aplikacija Visit Gorski kotar.


Tu je i projekt INSULAE na otoku Unije, koji prema mišljenju Kružića, pokazuje kako mali otoci mogu biti samodostatni i samoodrživi s mnogim inovativnim rješenjima na području energetike.


Fotonaponske elektrane


– U ovoj fazi očekuje se izrada fotonaponske elektrane od strane HEP-a, a rezultati projekta primjenjivali bi se u mnogim drugim zajednicama u Hrvatskoj i šire.


Kroz projekt “ISLANDER – Ubrzavanje dekarbonizacije otočnih energetskih sustava” njemačkog otoka Borkum, Regionalna energetska agencija Kvarner primijenit će rješenja o dekarbonizaciji na otok Cres, a kasnije i ostale otoke Kvarnerskog zaljeva.


U sklopu projekta “PRISMI PLUS”, ustanova je pružala tehničku pomoć Općini Mrkopalj i Gradu Cresu kao pridruženim partnerima i upoznala ih sa setom softverskih alata koji olakšavaju planiranje energetske tranzicije, istaknuo je Kružić.


Potpore PGŽ poduzetnicima


Primorsko-goranska županija dodijelila je 110 tisuća kuna financijske potpore za 11 poduzetnika u kulturi u 2022. godini, a podrška je namijenjena aktivnostima u prvom redu iz djelatnosti izdavaštva i filmskog stvaralaštva.


Najmanji iznos bespovratnih sredstava po pojedinoj potpori iznosio je pet tisuća kuna, a najveći 15 tisuća kuna.


– Tema prošlog županovog kolegija bilo je i polugodišnje izvješće o provedbi EU projekata čija vrijednost prelazi milijun kuna.


Arca Adriatica i Adri.SmArtFish


Kroz sufinanciranje iz bespovratnih EU sredstava osiguran je iznos od 818 tisuća eura, odnosno preko šest milijuna kuna za tri kompletno završena projekta “ARCA ADRIATICA – Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine”, “Adri.SmArtFish – Valorizacija malog ribarstva uzduž jadranske obale u okviru njegove održivosti” i “CARNIVORA DINARICA – Prekogranična suradnja i usluge ekosustava u dugoročnom očuvanju populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima”.


Uz to, osigurano je i dodatnih 640 tisuća kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije što je olakšalo provedbu projekata i smanjilo obavezu županije.


Tu je i projekt “ARGOS – podijeljeno upravljanje održivog ribarstva i akvakulture kao sredstvo za zaštitu morskih resursa u Jadranu” koji je u tijeku, a za njega je odobreno 314 tisuća eura bespovratnih sredstava, naglasila je na jučerašnjem redovnom susretu s novinarima dožupanica Marina Medarić.