Kastavsko Vijeće

Predstavljen plan kastavskog proračuna za 2021. godinu, evo što sve sadrži

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

U proračunu za iduću godinu planiraju se prihodi u iznosu 63.378.445 kuna, dok je rashodovna strana teška 64.449.445 kuna, a u planu su, pored redovnog financiranja različitih potreba građana, i brojni projekti Izmjene i dopune kastavskog gradskog proračuna, druge za 2020. godinu, vijećnici su usvojili jednoglasno nakon obrazloženja koje je dao Krešimir Vidović, pročelnik Upravnog odjela za financiranje i razvoj.


I ove su izmjene obilježene COVID-krizom, a njima je predloženo povećanje prihoda i primitaka za 2,511 milijuna kuna te povećanje rashoda i izdataka za 2,508 milijuna kuna u odnosu na plan.


Nakon ovih izmjena prihodi i primci iznose 61.930.669,92 kuna, a rashodi i izdaci 71.059.871,92 kuna. Razlika iznosi 9.129.202 kuna. Ukratko, povećavaju se porezni prihodi, a od rashoda umanjuju investicije, u prvom redu projektna dokumentacija za školsku zonu, cestu Štivar, završetak radova na sportsko-rekreativnom centru i neke druge kapitalne investicije.


Poziv građanima
Izglasane su i druge izmjene i dopune Programa građenja komunalne infrastrukture na području Grada Kastva u ovoj godini, kojim je ovaj program smanjen za oko 500 tisuća kuna, a smanjeni su i iznosi u program održavanja komunalnne infrastrukture, i to za čak 4,2 milijuna kuna.


Kada je o komunalnim djelatnostima riječ, vijećnici su odlučili povjeriti obavljanje komunalnih djelatnosti i u idućem razdoblju TD-u Čistoća te Autotroleju, tvrtki koja je i u suvlasništvu Grada Kastva.


Takva odluka, naglašeno je na sjednici, bit će na snazi »do donošenja neke drugačije odluke«.


Gradonačelnik Matej Mostarac vijećnicima je iznio i iscrpnu viziju kako bi trebao izgledati proračun za 2021. godinu, s time da je to veliki pomak u planiranju glavnog financijskog dokumenta Grada, jer proračun nikada nije bio tako rano predstavljen pa sada vijećnici imaju mjesec dana za usuglašavanje i prijedloge.


– Nikad izazovniji plan za iduću godinu koji nije samo naglašen u zdravstvenom, već i u gospodarskom kontekstu. Ključna je vizija, pa stoga molim naše sugrađane da kažu što misle, jer od danas je prezentacija proračuna na javnom savjetovanju, kazao je uvodno Mostarac te pojasnio da se u proračunu za iduću godinu planiraju prihodi u iznosu 63.378.445 kuna, dok je rashodovna strana »teška« 64.449.445 kuna.


– Kao i svake godine, planira se najviše uložiti u promicanje kulture i javne potrebe, oko 1,5 milijuna kuna, potom u razvoj turizma oko 545 tisuća ili 2,3 posto. Na potpore gospodarstvu planiramo uložiti oko 280 tisuća kuna, na zaštitu od požara oko 689 tisuća kuna, a udrugama, sportu i ostalim aktivnostima 1,07 milijuna kuna.


Kad je u fokusu proračuna briga o građanima, planira se oko 17 posto uložiti u predškolski odgoj, odnosno ustanovu čiji smo osnivači, potom odvojit ćemo za pomoć kućanstvima s djecom i za socijalnu skrb.


Na ulaganje u zdravstvo planiramo uložiti oko 400 tisuća kuna, a za obrazovanje i stipendije, prijevoz učenika i studenata još 1.08 milijuna kuna, prezentirao je gradonačelnik Mostarac.


Mnoštvo projekata


Spomenuo je i projekte čija realizacija će se financirati proračunom. Spomenuo je sportsko-rekreativni centar, uređenje gradskih zidina, održavanje komunalne infrastrukture, izradu projektne dokumentacije za školu i garažu, sredstva za gradnju rotora Jurčići i nogostup Gornji Turki, ulaganja u nerazvrstane ceste, asfaltiranje, izgradnju ukopnih polja, II faza na Novom groblju, parkiralište Štivar te ulaganja za sportska i dječja igrališta.


Što se tiče projekata koji se vezuju za europsko sufinanciranje, Mostarac je izdvojio projekt »Povežimo se s baštinom«, Start up inkubator, Projekt mreže klubova inovatora i izgradnju reciklažnog dvorišta.


Za građane Kastva javno savjetovanje o proračunu bit će otvoreno do 13. studenog, do kada će moći dostavljati komentare, prijedloge, tražiti pojašnjenja. Poziv gradonačelnika predstavnicima političkih stranaka na razgovor uslijedit će od 2. do 13. studenoga.


Planira se formiranje konačnog prijedloga proračuna u skladu s dobivenim prijedlozima i njegova dostava gradskim vijećnicima 16. studenoga, a usvajanje 26. studenog. Vijećnici su prihvatili i prijedlog da se za suca porotnika Županijskog suda u Rijeci imenuje Jadranka Jovanović iz Kastva.


Epidemiološka situacija u vrtiću dobra


Ravnateljica Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor«, Helena Ninković Budimlija, vijećnike je upoznala s izvješćem o ostvarivanju plana i programa ove ustanove za prethodnu te za tekuću pedagošku godinu, a na znanje je vijećnicima predočen i materijal Kurikulum DV-a »Vladimir Nazor« za pedagošku godinu 2020/2021.


Ravnateljica je naglasila da je trenutna situacija vezana za COVID dosta dobra jer nema djece, a ni odgajatelja u samoizolaciji, te je zaključila da epidemiološke mjere za 19 odgojnih grupa smještenih u pet objekata s ukupno 367 djece polučuju rezultate.


Istaknula je i nove oblike komunikacije s roditeljima pa navela primjer virtualne izložbe dječjih radova koju roditelji mogu vidjeti putem videolinka, a najavila je i nove projekte poput onog s Art kinom s kojim je dogovoreno direktno prikazivanje dječjih i animiranih filmova, ali istodobno i pojačavanje tjelesnih aktivnosti boravkom i hodanjem po šumi.


Cesta u Žegotima do 15. studenoga


U okviru vijećničkog sata na pitanje kada će biti konačno gotova cesta u Žegotima, odgovoreno je da se postavljanje asfalta očekuje 15. studenog, a možda i prije ako to vremenske prilike dopuste.


Na pitanje zašto su posječene lipe u Štivaru, odgovor je bio da je riječ o prvom redu kuća čijim su vlasnicima krošnje doslovno ulazile u stanove te da je drveće posječeno u dogovoru i suglasju s mjesnim odborom i predstavnicima stanara tog prvog reda kuća. Naravno, rečeno je, zasadit će se nove, ali će se paziti kako će se saditi jer je očigledno ova sadnja bila neprikladna.