Drive-in

Za testiranje na Mlaki više ne treba izlaziti iz automobila: ‘Redovi su veliki, ali sve ide brzo’

Barbara Čalušić

Uzorci se uzimaju od 8 do 12 sati / Foto : D. ŠKOMRLJ

Uzorci se uzimaju od 8 do 12 sati / Foto : D. ŠKOMRLJ

Drive-in funkcionira dobro i nadamo se da će on iz dana u dan raditi sve bolje, kaže dr. Danijela Lakošeljac iz Službe za epidemiologijuRIJEKA  Početkom ovog tjedna u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na Mlaki profunkcioniralo je drive-in testiranje na koronavirus gdje svi građani koji dolaze s liječničkom uputnicom mogu u vlastitom automobilu obaviti test.


Građani i dalje na testiranje na Mlaki mogu dolaziti pješice, a u ovom trenutku u Zavodu na Mlaki su dva punkta za testiranje: jedan za pacijente koje dolaze automobilom, a drugi za pacijente koji dolaze pješice.


Radno vrijeme punktova na kojima se uzimaju uzorci je od osam do 12 sati. Redovi građana koji čekaju na testiranje redovito su veliki, a tako je bilo i jučer na oba punkta.
Samo red za drive-in testiranje, na koje se automobilom ulazi iz pravca Krešimirove ulice, jučer se protezao čak iza sefamora na glavnoj riječkoj prometnici.


Ipak, samo uzimanje uzorka odvija se prilično brzo, a testirani se usmjeravaju na Podpinjol odakle cestom izlaze na Vukovarsku ulicu, što osigurava protočnost ovakvog načina testiranja.


– Drive-in funkcionira dobro i nadamo se da će on iz dana u dan raditi sve bolje. Da bi testiranje u okviru drive-ina bilo uspješno, bitno je da sve osobe koje se testiraju, fizički donesu liječničku uputnicu kako bi se mogli odmah u automobilu testirati. Kad je riječ o gužvama, gužve se stvaraju hoćeš-nećeš, naš je prostor takav da već s deset građana na testiranju nastaje gužva. No, nadamo se da gužvi koje bi otežavale testiranje neće biti, kaže dr. Danijela Lakošeljac iz Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.


Laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a obrađuje značajan broj uzoraka koji dolaze i iz ostalih ispostava na kojima se obavlja testiranje u županiji.


Prosječan dnevni broj testiranja je tisuću, no ponekad se ta brojka penje i do 1.500 uzoraka dnevno po čemu je PGŽ jedna od vodećih županija po broju testiranih građana.


U Hrvatskoj su dnevne brojke testiranih tek unatrag par tjedana dosegnule 12 tisuća učinjenih testova, što ukazuje na značaj udio testiranja u PGŽ-u. Od početka pandemije u cijeloj je zemlji učinjeno gotovo 900 tisuća testova. Pritom je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a od početka pandemije obradio 71 tisuću uzoraka, što je ponovo značajan udio u nacionalnom broju učinjenih testova posebno ako se uzme u obzir da je laboratorij za PCR testiranje u Zavodu počeo s radom gotovo mjesec dana od pojave prvih slučajeva koronavirusa u zemlji. U drugom valu koronavirusa, laboratorij je počeo raditi u tri smjene čime je broj obrađenih uzoraka dosegnuo aktualne brojke od tisuću i više u jednom danu.