Županija

Rebalansirani PGŽ proračun trebao bi izdržati cijelu godinu

Biljana SavićProračun Primorsko-goranske županije upućen je u javnu raspravu i težak je 1,3 milijarde kuna. Kad se tome dodaju i proračuni županijskih lučkih uprava i ŽUC-a, penje se na više od 1,5 milijardi. Tolika je težina obrtaja sredstava za koje odgovaramo, a tu je i stotinu pravnih osoba kojima smo nadležni.


To samo dokazuje veliku izloženost našeg županijskog proračuna udarima sa svih strana i vrlo je važno kvalitetno poslovanje svakog subjekta kojem je Županija osnivač. Naši izvorni prihodi su relativno nedostatni za pokriće svih mogućih anomalija u proračunima korisnika koji često nastaju bez njihovog utjecaja kao što je bila ova koronakriza te smanjenje poreznih i drugih davanja. Mi smo uspjeli premostiti tu situaciju kroz rebalans, nadamo se da će on izdržati kroz cijelu ovu godinu te da neće na jesen trebati ići u neke značajnije korekcije, kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na jučerašnjem redovitom susretu s novinarima ponedjeljkom.


Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je o prijedlogu odluke o izmjeni odluke o prihvaćanju nastavka razvojnog ciklusa projekta »Lječilišni centar Veli Lošinj« s prijedlogom financiranja 3. faze, s obzirom na to da je došlo do pomicanja planirane dinamike radova.
– Odlukom Županijske skupštine prihvaćeno je financiranje 3. faze projekta revitalizacije »Rekonstrukcija dogradnja i nadogradnja objekta Park 2 i kuhinja« u ukupnom iznosu od 22.488.679,95 kuna. Radovi su inicijalno trebali započeti krajem 2019. godine, no zbog tehničkih razloga, a potom i korona krize, počeli su tek u svibnju, pa je dinamički i financijski plan bitno promijenjen. Neutrošena sredstva, osigurana u proračunu PGŽ-a za 2019. godinu, prenijeta su u 2020. godinu. Sredstva planirana u 2020. godini neće biti moguće utrošiti u cijelosti, već je potrebno razliku osigurati u 2021. godini. Od ukupno 10 milijuna kuna koliko se za taj projekt planira usmjeriti decentralizirana sredstva, zbog odluke da se sredstva DEC-a ne mogu prenositi izvan planiranog razdoblja financiranja, utrošit će se samo 6 milijuna, a preostalih 4 bit će preusmjereno drugim županijskim zdravstvenim ustanovama – Domu zdravlja, thallasotherapijama Opatija i Crikvenica te NZJZ-u – najavila je Malatestinić.


Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač osvrnula se na 100 dana korona krize te se zahvalila svim djelatnicima ustanova socijalne skrbi na stručnosti i profesionalnosti.


– Zahvaljujući njima, ali i činjenici da smo tri tjedna ranije od preporuka resorne ministrice i nacionalnog stožera zatvorili te ustanove za posjetitelje, nismo imali prodora virusa ni u jedan od domova, kako županijskih tako i privatnih, niti u druge ustanove socijalne skrbi. A riječ je o ustanovama koje skrbe o više od 2.500 korisnika, istaknula je pročelnica Marač.