'Vlak je uvijek brži'

Reakcija HŽ Infrastrukture na opasne igre osnovaca u Rijeci: Roditelji, nastavnici, upozorite djecu na opasnosti uz prugu

Ingrid Šestan Kučić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Vlakovi su sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok se ne nađu u blizini prijelaza. Zato nemojte nositi slušalice kada prelazite prugu, poručuje HŽ Infrastruktura...RIJEKA – Na opasne igre riječkih osnovaca koje se sastoje u tome da se stane što bliže pruzi i raširenih ruku čeka prolazak jurećeg vlaka reagirali su iz HŽ Infrastrukture pozivajući nastavnike i roditelje da upozore djecu na opasnosti koje prijete uz prugu. Naime, zbog sve češćeg okušavanja u raznim bizarnim i opasnim izazovima s društvenih mreža škole u posljednje vrijeme upozoravaju roditelje na potencijalne opasnosti, a u razgovorima s učenicima došlo se i do saznanja da među riječkim osnovcima vladaju i dva izazova za koje im nisu bile potrebne globalne društvene mreže poput TikToka, već su ih sami osmislili.


Uz čekanje jurećeg vlaka tu je i opasan izazov »škarice« koji se sastoji u tome da se pretrči dvosmjerna cesta u trenutku kada iz oba smjerova dolaze automobili. Iz HŽ-a su jučer upozorili da je strogo zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazicama neposredno uza nj i bacati kamenje na vlakove koji prolaze jer to može biti opasno i za one koji to čine i za putnike u vlaku. Podsjetili su i na pravila sigurnog prelaska pruge, ali i na činjenicu da je zaustavni put vlaka i do 1.500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme.


– Vlakovi su sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok se ne nađu u blizini prijelaza. Zato nemojte nositi slušalice kada prelazite prugu, poručuje HŽ Infrastruktura i dodaje kako međunarodne statistike pokazuju da se nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima u čak 98 posto slučajeva događaju zato što sudionici u cestovnom prometu zanemaruju i ne poštuju prometne znakove i signalizaciju, upozorili su.
Također HŽ Infrastruktura više od 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju »Vlak je uvijek brži«, namijenjenu djeci osnovnoškolskog uzrasta, vozačima i drugim sudionicima u cestovnome prometu, kojom ih se upozorava na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu.


Pretrčavanje ceste u trenutku dolaska automobila i stajanje što bliže uz prugu kada prolazi jureći vlak nisu jedini bizarni izazovi u koje se djeca potaknuta praćenjem društvenih mreža upuštaju jer među riječkim osnovcima ima onih koji su isprobali »izazov gušenja« (Blackout Challenge) s TikToka, a riječ je o igri padanja u nesvijest. Ona već više od godinu dana kruži internetom, a sastoji se u tome da sudionici namjerno prekidaju dotok kisika, pokušavajući izazvati osjećaj koji čovjek doživi neposredno pred smrt, odnosno pred gubitak svijesti. Ništa manje nije opasan ni TikTok izazov koji se sastoji u tome da dijete legne posred ceste i izmakne se neposredno uoči dolaska automobila.