Reagiranje

Ravnateljstvo KBC-a Rijeka tvrdi da u gradnji bolnice za Ženu i dijetu na Sušaku nema ni dana kašnjenja

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. DrechslerRIJEKA – U vrijeme kada se bolnički sustav bori s COVID-19 pandemijom, svako ukazivanje na navodne nezakonitosti, koje su se opet navodno dogodile prije dvije godine, isključivo su pokušaji obmanjivanja javnosti, reakcija je Ravnateljstva KBC-a Rijeka na izjave predstavnika Radničke fronte iznesenima na konferenciji za novinare u petak.


»Za razliku od nekih, zdravstveni djelatnici već su dvije godine uronjeni u neviđenu stvarnost, pod iznimnim radnim opterećenjem zbog epidemije COVID-19. Pritom, paralelno se u KBC-u Rijeka gradi bez dana kašnjenja najsuvremenije bolničko zdanje u Hrvatskoj u zadnjih 30 godina – bolnica za Ženu i dijete na Sušaku«, navodi Ravnateljstvo te nastavlja kako se radi o projektu koji vode i nadziru neovisni stručnjaci i kontrolna tijela.


»Kada govorimo o projektu nove bolnice valja znati osnove: da je voditelj projekta vanjski subjekt odabran 2017., prije mandata sadašnje Uprave; da uz njega postoji i stručni nadzor, tijelo koje je neovisno. Ukratko, riječ je o cijelom timu u kojem su i stručne osobe iz više medicinskih i nemedicinskih stručnih službi KBC-a Rijeka, čiji je rad podložan stalnom praćenju i kontroli nacionalnih tijela. Rukovoditelj Stručne službe za opće i tehničke poslove Željko Baković, kojeg aktualno apostrofira jedna politička stranka, samo je jedan od članova u spomenutom timu. Inače, g. Baković radni vijek od 32 godine staža provodi u KBC-u Rijeka te je od 2000. naovamo bio na rukovodećim poslovima službe za opće i tehničke poslove, a u mandatu prethodnih uprava više godina bio i pomoćnik ravnatelja upravo za opće i tehničke poslove. Izmjenama Pravilnika o sistematizaciji s ciljem ostvarenja ušteda kroz reduciranje rukovodećeg kadra prije dvije godine pratila se reorganizacija bolničkih službi, dakle, preciznije – došlo je do vraćanja starog naziva službe: iz Službe za tehničke poslove u Službu za opće i tehničke poslove, koja je onda i šire preoblikovana«, navodi Ravnateljstvo te zaključno ističe kako je Državni inspektorat već otklonio prijave oko natječaja za rukovoditelja i izmjene sistematizacije iz 2020. jer nije našao nikakve nezakonitosti ili nepravilnosti.