Koronavirus

Raste broj zaraženih u četvrtom valu, u Rijeci u samoizolaciji završila dva razreda

Sanja Gašpert

Foto Milan Sabic PIXSELL

Foto Milan Sabic PIXSELL

Radi se o osnovnoškolskom i srednjoškolskom razredu. Pokušat ćemo održati sustav nastave u razredu, imamo i dosta cijepljene djece i mladih, iako je najbolja cijepljenost među studentima, kaže Vladimir MićovićRIJEKA – Četvrti val koronavirusa donio je u razdoblju od 4. lipnja do 13. rujna 1.548 novozaraženih osoba na području Primorsko-goranske županije, odnosno 1.473 izuzmemo li djecu.


Od toga su 164 osobe ili 11,42 posto cijepljene, što dokazuje učinkovitost cjepiva po pitanju zaražavanja i težih forma liječenja. Imamo i jedanaest umrlih u našoj županiji u tom razdoblju, kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prof. dr. Vladimir Mićović na redovitom županijskom press kolegiju u Rijeci.


Epidemiološku situaciju u rujnu opisao je stabilnom, ali zahtjevnom, dodajući kako je u PGŽ-u cijepljeno 57 posto odraslih s prvom dozom, odnosno 54 posto s drugom dozom, a u zdravstvenom sustavu u PGŽ-u cijepljeno je čak 92,19 posto djelatnika. Bolnički sustav ocijenio je kao izrazito efikasan u odnosu na novooboljele i umrle osobe. Prosjek je 1,5 posto, dok na razini države iznosi 2,20 posto. Time se naša Županija svrstava među najkvalitetnije i najrazvijenije s uravnoteženim zdravstvenim sustavom, zaključio je prof. Mićović, koji je uputio zahvale i čestitke djelatnicima KBC-a Rijeka. Također, Mićović je kazao kako je proteklog vikenda u Rijeci povećan broj hospitaliziranih slučajeva, ali i smanjen broj aktivnih slučajeva te kako su dva razreda, jedan osnovnoškolski i jedan srednjoškolski, trenutačno u samoizolaciji.


Apel starijima
– Pokušat ćemo održati sustav nastave u razredu, imamo i dosta cijepljene djece i mladih, iako je najbolja cijepljenost među studentima. Važno je procijepiti i starije osobe koje još nisu cijepljene, ovim putem apeliramo na njih, a sve one koji su nepokretni ili bolesni te ne mogu doći na cjepno mjesto, mogu se javiti na broj telefona 051/554-802 i naša ekipa će ih posjetiti i cijepiti u njihovim domovima, rekao je dr. Mićović. U Primorsko-goranskoj županiji u proteklom je danu evidentirano deset novooboljelih, dok ih je 38 ozdravilo. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti smanjio se na 580, od kojih je 29 hospitalizirano. Ukupno je tijekom dana laboratorijski obrađeno 630 uzoraka briseva, a udio pozitivnih unutar broja testiranih je 1,59 posto. U KBC-u Rijeka su na respiratoru u jedinici intenzivne skrbi dvije osobe. Tijekom proteklog dana u regionalnom COVID-19 centru KBC-a Rijeka nije bilo preminulih osoba od COVID-19 bolesti.


Crne prognoze


Novi podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite pokazuju kako je u Hrvatskoj ovaj ponedjeljak nešto manje novooboljelih nego prošli ponedjeljak, ali imamo više umrlih. Evidentirano je 167 novooboljelih osoba, a zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutačno je ukupno 5.532, među njima su 592 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru njih 59. Američki neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IMHE) iz Washingtona objavio je novu procjenu kretanja pandemije za pojedine zemlje. Pretpostavlja se da će broj ukupno preminulih od koronavirusa u Hrvatskoj do 1. prosinca dosegnuti 10.625 osoba. Trenutačan broj onih koji su u Hrvatskoj preminuli od COVID-19 ili s njim je 8.440. Drugim riječima, u iduća dva i pol mjeseca računaju da bi moglo preminuti još više od dvije tisuće ljudi. Najveći dnevni broj umrlih u Hrvatskoj trebao bi biti 6. studenoga, kada predviđaju da će umrijeti 37 osoba u jednom danu. Nakon toga, brojke bi opet trebale padati. Vrhunac četvrtog vala, u smislu dnevnog broja novih slučajeva zaraze, IMHE Hrvatskoj predviđa za 13. listopada.


Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je kako je moguće da će obavezne COVID-potvrde za socijalne radnike biti uvedene paralelno s djelatnicima u zdravstvu. Bolnice i domove za starije moramo maksimalno zaštititi, naglasio je ministar. Na pitanje spremaju li sličnu odluku i za obrazovni sustav, odgovorio je kako se razgovara o svemu, ali da nije siguran da se može u ovom trenutku nešto tako najaviti. Naravno da sve odluke koje donosimo, donosimo na temelju aktualne epidemiološke situacije, kazao je Božinović.