Borba s virusom

Rast novih slučajeva usporava, ali jesmo li došli do vrha petog vala? Jedna stvar u PGŽ-u je posebno dobra

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Unatoč visokim incidencijama novooboljelih, imamo podnošljivu situaciju s opterećenjem riječkog KBC-a, kaže glavni epidemiolog PGŽ-a dr. Dobrica RončevićRIJEKA – U Hrvatskoj je jučer PCR-testiranjem potvrđeno 1.445 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čijih je posljedica preminulo 50 osoba. Na bolničkom liječenju nalazilo se 2.085 osoba, od kojih su se 184 pacijenta liječila uz pomoć respiratora. U Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je 75 novih slučajeva na 870 obrađenih testova. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka preminule su dvije osobe, a broj pacijenata na bolničkom liječenju porastao je na 115, među kojima se devetero pacijenata liječi uz pomoć respiratora.


Glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević jučer je izjavio da je prošlotjedni prirast novih slučajeva u odnosu na tjedan ranije oko deset posto, što je ipak nešto manje u odnosu na prirast koji se bilježi u pretprošlom tjednu u odnosu na prvi novogodišnji tjedan.


Relativna imunost


– Inicidencija je u tjednu od 17. do 23. siječnja iznosila 6.558 novooboljelih, a u tjednu od 24. do 30. siječnja ona je iznosila 7.285 novih slučajeva. Dakle, u odnosu na tjedan ranije, prirast novih slučajeva bio je nešto manji od deset posto, no kad se gleda pretprošli tjedan i tjedan prije njega, prirast je u tim tjednima iznosio 25,8 posto. To znači da se porast incidencije usporava, no to nam još uvijek ne govori ništa što se tiče prognoza, odnosno ne govori nam jesmo li dosegnuli vrhunac ili ćemo ga dosegnuti u sljedećim tjednima.
Ono što ipak znamo jest to koliko u populaciji imamo relativno imunih osoba, no taj podatak nam kod ovog vala prouzročenog omikron varijantom puno manje znači nego u prethodnim valovima iz jednostavnog razloga što i one koje smatramo relativno imunima od težih oblika bolesti i smrtnih ishoda, a što se postiže prebolijevanjem ili još bolje cijepljenjem, u ovom slučaju nemaju dovoljnu zaštitu od same infekcije.


Međutim, ta stečena imunost populacije rezultirala je znatno povoljnijim stanjem u bolničkom sustavu u odnosu na prethodne valove.


Kod ovako visokih incidencija imamo podnošljivu situaciju s opterećenjem riječkog KBC-a, gdje od 4. siječnja imamo 36 umrlih, a od toga je 11 cijepljeno, no svi koji su bili cijepljeni, a umrli su, nisu primili booster dozu, upozorio je Rončević. Dodao je da je u tjednu od 17. do 23. siječnja bilo je prosječno 109 hospitaliziranih pacijenata, a protekog tjedna taj je broj iznosio 107.


Prema njegovim riječima, brojke se vrte na razinama koje predstavljaju stagnaciju u odnosu na sam početak petog epidemijskog vala te se nije pojavio značajniji porast broja hospitaliziranih, bez obzira na porast incidencije.


Treća doza


On to u prvom redu pripisuje većem obuhvatu cijepljenja, konkretno više od tri četvrtine odraslih koje su cijepljene u PGŽ-u, u odnosu na slabije procijepljene županije.


I u PGŽ-u problem trenutačno predstavlja opterećenje školskog sustava s izostancima zbog izolacija i samoizolacija. Tako je na kraju prošlog tjedna 1.251 učenik bio pozitivan na koronavirus, a 3.883 učenika i 225 razreda bila su u samoizolaciji.


– Podržavamo pristup čija primjena počinje u školama. Široka primjena mjere samoizolacije i izostanka zdravih učenika u samoizolaciju znatno smanjuje mogućnost održavanja odgovarajuće razine nastave u školama i zbog toga je dobro da bude zamijenjena testiranjem koje će započeti jednim danom u tjednu gdje će se organizrati podjela testova roditeljima koji će obavljati testiranje prije dolaska djece u školu. Nakon toga se može razmišljati i s povećanjem učestalosti testiranja.


Riječ je o mjeri koja je zamjena za samoizolaciju zbog kontakta s pozitivnim slučajem, rekao je Rončević.


Prema njegovom mišljenju, statistički podaci i dalje naglašavaju potrebu za intenzivnim cijepljenjem booster dozom, a u PGŽ-u je dosad treću dozu primilo 26,5 posto odraslih osoba. Proces dijelom teče usporeno i zbog toga što je dobar dio osoba koje nisu primile treću dozu u međuvremenu zaražen. Rončević je naglasio potrebu primanja treće doze cjepiva za sve starije osobe.