STUDENTSKI CENTAR RIJEKA

Raspisan natječaj za smještaj u domove: Studentima od jeseni na raspolaganju 1.344 ležaja

Ingrid Šestan Kučić

VEDRAN KARUZA

VEDRAN KARUZA

Natječaj je otvoren do 24. srpnja, a kao i prijašnjih godina, najveći broj smještajnih kapaciteta osigurat će se za postojeće studente. Broj ležajeva za brucoše određuje se na osnovi rezultata upisa, a na obje lokacije za njih će biti osigurano dvjestotinjak ležajeva, dok će ostalo popuniti stariji studentiRIJEKA – Studentski centar Sveučilišta u Rijeci raspisao je natječaj za dodjelu subvencioniranog smještaja redovitim studentima u objektima smještaja te ustanove, a ukupno se nudi 1.344 ležaja. Riječ je o smještajnim kapacitetima na dvije lokacije, odnosno u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« gdje studente čeka 648 ležajeva, dok ih u naselju Trsat čeka 696.


Povoljniji uvjeti


Natječaj je otvoren do 24. srpnja, a kao i prijašnjih godina, najveći broj smještajnih kapaciteta osigurat će se za postojeće studente. Postotak ležajava za brucoše određuje se na osnovi rezultata upisa, a prema najavama ravnatelja Studentskog centra Rijeka Dinka Jurjevića, na obje lokacije za brucoše će biti osigurano dvjestotinjak ležajeva, dok će ostalo popuniti stariji studenti.


Također prema pravilniku od ukupnog broja smještajnih kapaciteta obnovljenih ili izgrađenih sredstvima iz Strukturnih fondova EU-a, najmanje 50 posto treba namijeniti za studente s lošim socioekonomskim statusom, čiji ukupni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 posto proračunske osnovice. Stoga će se za studente u nepovoljnom položaju, odnosno za studente koji zadovolje taj socijalni kriterij i studente s invaliditetom u objektima smještaja na Trsatu rezervirati najmanje polovina ležajeva te će se na taj način dati prednost osobama u nepovoljnom položaju.
– To je uvjet EU-a koji moramo poštovati do 2022. godine, a do tada također vrijedi i uvjet da se objekti na Trsatu ne mogu koristiti u komercijalne svrhe, kao što je hostelski smještaj, kaže Jurjević.
Kao jednu od ovogodišnjih novosti ravnatelj ističe da se prijave za smještaj isključivo zaprimaju poštom ili putem e-molbe, a sve zbog aktualne epidemije i kako bi se smanjilo putovanje studenata. Iz istih razloga useljenje u objekte Studentskog centra u rujnu će se obavljati u nekoliko etapa i trajat će od 1. do 10. rujna kako se ne bi dogodilo da svi studenti istovremeno stignu u studentska naselja.


Ove su godine, kaže Jujrević, povoljniji uvjeti za odlične učenike čiji je osobni cenzus promijenjen na 75 posto vrijednosti, a ono što ostaje isto, cijena je smještaja, što znači da će studenti smješteni na Trsatu mjesečno krevet plaćati 532 kune, a u naselju »Ivan Goran Kovačić« 365 ili 375 kuna, ovisno o tome o kakvoj se sobi radi.


– Cijene se za Studentsko naselje »Ivan Goran Kovačić« nisu mijenjale od 2007. godine, dok su za naselje Trsat iste od njegove izgradnje. Studentski centar nije proračunska jedinica i funkcionira isključivo na svojim prihodima, ali smatramo da nije trenutak za podizanje cijena u situaciji kada su mnogim obiteljima pali prihodi. Tako da riječki Studentski centar u odnosu na druge studentske centre ima poprilično povoljnije cijene, navodi Jurjević.


Rezultati 10. kolovoza


Studentski centar Rijeka će samostalno odrediti raspored studenata po studentskim naseljima. Sukladno Pravilniku, studenti čiji ukupni mjesečni prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 posto proračunske osnovice, bit će raspoređeni u Studentsko naselje Trsat. Jednokrevetne sobe u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« pripast se studentima prema kriterijima za raspodjelu jednokrevetnih soba koje odlukom utvrđuje Studentski centar Rijeka, a ako studenti prilikom ispunjavanja e-molbe označe da su zainteresirani za jednokrevetnu sobu, ne znači da će automatski ostvariti pravo na istu, već se pravo dodjeljuje prema kriterijima koje odlukom utvrđuje Studentski centar Rijeka.


Na natječaj se mogu prijaviti redoviti studenti koji pohađaju preddiplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij u statusu redovitog studenta i studenti s invaliditetom koji pohađaju poslijediplomski sveučilišni studij na visokim učilištima u Hrvatskoj, koji su ujedno i hrvatski državljani ili državljani zemlje članice Europske unije s prijavljenim boravkom u Hrvatskoj, i koji imaju odobren status stranaca na stalnom boravku u Hrvatskoj, kao i osobe sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, a koji nemaju zasnovan radni odnos ili ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja ili poljoprivrede i šumarstva. Rezultati natječaja bit će objavljeni 10. kolovoza.