Dodatni bodovi za studente deficitarnih zanimanja

Raspisan natječaj za krevet u riječkim studentskim domovima: nudi se 1.344 ležaja

Ingrid Šestan Kučić

Na Trsatu novoupisani studenti ostvaruju pravo na 180 mjesta / Foto Roni Brmalj

Na Trsatu novoupisani studenti ostvaruju pravo na 180 mjesta / Foto Roni Brmalj

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju studenti koji su ostvarili više od 18 ECTS u prethodnoj akademskoj godiniRIJEKA Studentski centar Sveučilišta u Rijeci raspisao je natječaj za dodjelu subvencioniranog smještaja redovitim studentima u objektima smještaja te ustanove, a ukupno se nudi 1.344 ležaja. Riječ je o smještajnim kapacitetima na dvije lokacije, odnosno u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« gdje studente čeka 648 ležajeva, dok ih u naselju Trsat čeka 696. Natječaj je otvoren do 20. srpnja, a za studente koji se osobno prijavljuju do 24. srpnja. Kao i prijašnjih godina najveći broj smještajnih kapaciteta osigurat će se za postojeće studente. Postotak ležajava za brucoše određuje se na osnovu rezultata upisa, a prema dosadašnjim iskustvima u starom Studentskom naselju pripadne im oko 150 ležajeva, dok na Trsatu novoupisani studenti ostvare pravo na 180 ležajeva.


Primjena Zakona o braniteljima


Također prema pravilniku od ukupnog broja smještajnih kapaciteta obnovljenih ili izgrađenih sredstvima iz Strukturnih fondova EU-a najmanje 50 posto treba namijeniti za studente s lošim socioekonomskim statusom, čiji ukupni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 posto proračunske osnovice. Stoga će se za studente u nepovoljnom položaju, odnosno za studente koji zadovolje taj socijalni kriterij i studente s invaliditetom u objektima smještaja na Trsatu rezervirati najmanje polovina ležajeva te će se na taj način dati prednost osobama u nepovoljnom položaju. Konkretno to znači da studenti koji ostvaruju cenzus prihoda po članu domaćinstva ispod 2.161,90 kuna imaju prednost.Ravnatelj Studentskog centra najavljuje da će cijene smještaja za studente u idućoj akademskoj godini ostati na dosadašnjoj razini, što znači da će studenti smješteni na Trsatu mjesečno krevet plaćati 532 kune, a u naselju »Ivan Goran Kovačić« 365 ili 375 kuna, ovisno o tome o kakvoj se sobi radi. Do rujna upravo će to naselje ugostiti više od tisuću drugih stanara, jer će studentski dom privremeno postati hostel, no za razliku od prijašnjih godina neće se nuditi pojedinačni smještaji.– Studenti imaju pravo biti u domu do 15. srpnja, no kako završe ispite, tako odlaze pa se dosad iselilo tisuću studenata. Njih će tijekom srpnja i kolovoza zamijeniti polaznici raznih ljetnih škola, kao i sudionici Svjetskog sveučilišnog prvenstva u rukometu. Već idući tjedan očekujemo dolazak 250 sudionika međunarodnog susreta mladih »The Rijeka Annual International Youth Summit for Creativity and Peace«. S obzirom da imamo najavljene dolaske velikih skupina gostiju ove smo godine odustali od ponude hostelskog smještaja pojedincima, pojašnjava Jurjević.
Prema najavama ravnatelja Studentskog centra Rijeka, Dinka Jurjevića, ove je godine u natječaj za dobivanje smještaja ugrađen i dio Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koji studentima iz takvih obitelji još više olakšava dolazak do mjesta u studentskom domu.


– Pored postojećih kriterija koji su utvrđeni Pravilnikom, Studentski centar Rijeka će postupiti i sukladno posebnim uputama dobivenim od strane Ministarstva vezano uz nastalu promjenu u propisu. Pravo na izravan smještaj u studentskom domu ostvaruju studenti kojima mjesečni prihod njihove obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelaze po članu obitelji iznos od 60 posto proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom te koji ispunjavaju i ostale uvjete propisane natječajem, kaže ravnatelj.


Pravo sudjelovanja na natječaju imaju redoviti studenti koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili više od 18 ECTS-a, a uz socioekonomski kriterij koji nosi dodatne bodove određeni broj bodova studenti mogu ostvariti ako studiraju na studijskim programima u znanstvenim područjima koja se vode kao deficitarna na nacionalnoj razini pri Hrvatskome zavodu za zapošljavanje, odnosno nalaze se u prvih 10 na listi deficitarnih zanimanja. Studiranje tih studija nosi 200 dodatnih bodova, a riječ je o studijima iz područja medicine, matematike, farmacije, fizike, računovodstva, logopedije, elektrotehnike, rehabilitacije, strojarstva i anglistike.


Jednostavnija papirologija


Ovogodišnja novost je i manji broj dokumenata koje studenti za natječaj moraju prikupiti, jer kako pojašnjava Jurjević Studentski se centar povezao s Poreznom upravom i e-maticom.


– Dobili smo mogućnost direktnog uvida u određene podatke zbog čega studenti ne moraju predočiti toliko velik broj dokumenata kao do sada, a sam postupak provjere je brži, lakši i točniji, navodi Jurjević.


U natječaj za smještaj u dom ugrađena je mogućnost i gubitka 200 bodova, a riječ je o oduzimanju bodova kod određenih prekršaja, ali i gubitak prava na smještaj. Naime, studentima kojima je izrečena disciplinska mjera opomene pred gubitak prava na smještaj oduzima se 200 bodova od ukupnog broja bodova, odnosno student gubi pravo na izravan smještaj kod iduće prijave na natječaj. Studenti koji pak počine teški prekršaj poput uništavanja inventara doma, tučnjave, konzumacije alkohola i droga i ostala neprimjerena ponašanja bit će sankcionirani oduzimanjem prava na subvencionirano stanovovanje tijekom studiranja.