Kolovoški radovi

Grad kao veliko gradilište: Raskopani nogostupi iznad Kantride. Kopa se i preko puta Waldorfske škole i na Zametu

Ljiljana Hlača

Konkretan popis ulica u kojima će se raditi, kao i okvirni planovi dinamike radova, dostupan je javnosti na prezentaciji objavljenoj na web stranicama Mjesnog odbora Kantrida.RIJEKA – Grad je ovoga kolovoza veliko gradilište. Uz radove u Krešimirovoj ulici te one koji se odnose na gradnju nove ceste na Krnjevu gdje će niknuti novi Spar i još jedno nebodersko naselje, početkom kolovoza krenuli su i radovi HEP-a u zapadnom dijelu grada. Riječ je o zamjeni i izgradnji kabelskih vodova raspleta TS 110/20 kV Zamet za područje Zamet, Srdoči i Kantrida, ukupne vrijednosti čak 91 i pol milijuna kuna.


Raskopani zapad


Zbog ove investicije trenutno su raskopani nogostupi u Istarskoj ulici, odnosno iznad stadiona na Kantridi, a kopa se preko puta Osnovne Waldorfske škole, kao i oko Lidla na Zametu. Budući da ovaj projekt obuhvaća dobar dio ulica zapadnog dijela grada, ubrzo će se otvoriti još nekoliko »građevinskih zona«.


Konkretan popis ulica u kojima će se raditi, kao i okvirni planovi dinamike radova, dostupan je javnosti na prezentaciji objavljenoj na web stranicama Mjesnog odbora Kantrida. Između ostaloga, iz te je prezentacije vidljivo da odmah nakon Vele Gospe radovi počinju u Pulskoj ulici, sve do ulaza u lučicu »3. maj«. Nakon toga gradilište će biti otvoreno u ulici Diračje, odnosno Dražice (Srdoči) i u ulicama ispod Sportske dvorane Zamet.
Projekt bi trebao završiti u proljeće 2021. godine, a ukupno će se položiti preko 8.000 metara kabela. Cilj je strujnu infrastrukturu učiniti pouzdanijom i omogućiti bolju opskrbljenost grada električnom energijom. Investiciju financira u cijelosti HEP.


Nove ceste


Radilo se i na istočnom dijelu grada gdje je završeno asfaltiranje na vijaduktu Piramida u sklopu kojih je obnovljena i kompletna horizontalna signalizacija. Hrvatske ceste doprinose radnoj građevinskoj atmosferi u gradu tijekom ovog ljeta, osim u Krešimirovoj, i na trasi buduće državne ceste DC 403. Naime, angažirani su na uklanjanju objekata na toj trasi, a što je preduvjet za izgradnju »najskuplje hrvatske prometnice«, koja će se protezati od čvora Škurinje do Zagrebačke obale.


Kada je riječ o Krešimirovoj ulici koja bi trebala biti gotova do 7. rujna, tu Hrvatske ceste uz one »klasične zahvate« trenutno rade prometni krak za skretanje ulijevo prema Zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a. Krak će biti širok tri metra, a zbog tog proširenja u tijeku je izmještanje stupova javne rasvjete na novu poziciju.