Gradonačelnički kandidat

Ranko Frka ide na izbore: “Kraljevica zaslužuje sposobniju i bolju vlast”

Biljana Savić

Ranko Frka / Foto Marko Gracin

Ranko Frka / Foto Marko Gracin

Sadašnja gradska vlast nema nikakvu jasnu strategiju razvitka, osobito ne gospodarstva ni zadržavanja mladih obitelji što bi u perspektivi moglo dovesti čak i do ukidanja statusa grada i pripajanja nekoj drugoj općini. Mi to ne smijemo dopustitiProbio je led i prvi se kandidirao za gradonačelnika Kraljevice, Ranko Frka, sin poznatog Danijela Frke, dosad politički neaktivan, tek formalno član PGS-a.


Dosad niste bili politički aktivni, čak niste ni predsjednik kraljevičkog PGS-a, a sad, hop pa – kandidatura.


– Na izbore izlazim uz podršku koalicije PGS-GLAS-HSU, ali sam neopterećen stranačkom pripadnošću. U naponu sam snage, stručan sam i odlučio sam se kandidirati jer smatram da Grad Kraljevica zaslužuje bolju, kreativniju i sposobniju gradsku vlast nego što je ova postojeća.


Posljednjih godina vlast u Kraljevici nije baš stabilna i nikako da je netko zadrži duže od jednog mandata. Kako gledate na to?


– Rekao bih da su u Kraljevici birači nekako ravnomjerno podijeljeni između lijeve i desne opcije, pa prevagu koja će opcija pobijediti može odnijeti upravo kandidat za gradonačelnika. Činjenica je da je u Kraljevici u prethodnim trima mandatima bila na vlasti lijevo orijentirana opcija.
Nažalost, lijeva je koalicija na prijašnjim izborima izgubila vlast jer su birači, po meni naivno, odlučili pokloniti povjerenje tobožnjem, »nestranačkom« kandidatu HDZ-a koji je bio predstavljen kao naš »domaći čovik«.


Kakve rezultate očekujete? Najavili ste i moguću postizbornu koaliciju sa SDP-om, koji je odustao od predizborne suradnje i izlazi samostalno. Smatrate li SDP većom konkurencijom od aktualnog gradonačelnika Dalibora Čandrlića?


– Očekujem pobjedu, naravno. Pregovarali smo sa SDP-om, slagali su se s idejama u našem programu te sa mnom kao kandidatom za gradonačelnika, ali je na koncu SDP ipak odlučio na izbore izaći samostalno želeći iskušati svoju snagu i mi tu njihovu odluku poštujemo.


Naravno, otvoreni smo za postizbornu koaliciju jer smo sa SDP-om i našom koalicijom na istoj strani. Ukoliko SDP ne bude imao kandidata za gradonačelnika, utoliko bi bilo logično da me podrži i vjerujem da će njihovi birači birati mene u utrci za gradonačelnika.


Pa što to Vama najviše smeta u Kraljevici danas?


– Kraljevica se sporo naseljava zbog nedostatka ponude ili velikih cijena nekretnina, a odlaze mladi i stručni ljudi koji sreću pronalaze izvan granica Hrvatske. Posebno mi smeta loš komunalni standard, jako se osjeća nedostatak pravog komunalnog i prometnog redarstva te ću to ispraviti.


Nezadovoljan sam velikom cijenom vrtića i lošim upravljanjem skoro svih gradskih objekata, posebice dvorcem Frankopan – Nova Kraljevica, u koji se ulažu znatna sredstva, a ne razmišlja se o sustavnom i odgovornom gospodarenju tim objektom, kao da očekujemo da će njime gospodariti netko drugi.


Ne smijemo zaboraviti ni naš Dom kulture i sporta u Kraljevici koji je također bez pravog gospodara, neuredan i zapušten. I dalje imamo dijelove grada koje nemaju osnovne uvjete poput asfaltirane ceste, oborinske odvodnje, nogostupa, ali nedostaje i dječjih igrališta, plaža i parkova za pse, biciklističkih staza i dr.


Svi drugi gradovi i općine iskoristili su prednosti suvremenih digitalnih tehnologija, jedino mi kaskamo daleko na začelju. Ova gradska vlast nema nikakvu jasnu strategiju razvitka, osobito ne gospodarstva ni zadržavanja mladih obitelji što bi u perspektivi moglo dovesti čak i do ukidanja statusa grada i pripajanja nekoj drugoj općini. Mi to ne smijemo dopustiti. 


U gradskoj upravi nedostaje timski rad


Radili ste u gradskoj upravi Kraljevice. Kakva su vam bila iskustva, mislite li da ste ostavili dobar dojam?


– U gradskoj sam upravi radio 4 godine. U početku sam vodio Vlastiti pogon, a zatim sam radio u Upravnom odjelu za komunalni sustav na poslovima javne nabave, projektima, održavanju komunalne infrastrukture i dr. S obzirom na to da sam diplomirani inženjer građevine, posao mi je bio vrlo zanimljiv, a radeći za lokalnu zajednicu i ljude davao sam sve od sebe.


U gradskoj upravi ima stručnih i sposobnih ljudi, ali nedostaje organizacije, nedostaje timski rad. Vjerujem da su moji kolege, suradnici i građani mojim radom bili zadovoljni.


Međutim, nisam se slagao s načinom na koji se vodi Grad, pa sam koncem 2020. godine prekinuo svoj radni odnos u Gradu Kraljevici i prešao raditi u privatnu projektantsku tvrtku.